Hirmagazin.eu
Főoldal » Megjelent a tömegturizmus Budapesten
Itthon

Megjelent a tömegturizmus Budapesten

Barcelona, Amszterdam, Velence és Milánó után Budapest a turistákkal leginkább telített nagyváros Európában. Egy elemzés arra hívja fel a figyelmet, hogy míg sok ország azért verseng, hogy a turizmusiparból minél nagyobb szeletet hasítson ki magának, addig mára a világ számos pontján a tömegturizmus túlzott megjelenése okoz problémákat.

A tömegturizmus káros hatásait számszerűsítette a Statista.com portál, amely ötszáz európai várost vizsgált az úgynevezett overtourism-jelenség szempontjából – hívta fel a figyelmt az ausztriai GD Consulting.

Az elemzés szerint Barcelona, Amszterdam, Velence és Milánó után Budapest a turistákkal leginkább telített nagyváros Európában. S a turizmus egyes káros hatásait már a helyi lakosok a bőrükön érzik – írta a Turizmus.com. Közölték, az összetett mutató alapján elvégzett elemzés a szálláshelyeken fellelhető ágyak egy négyzetkilométerre eső számát, valamint az adott városban a főszezonban regisztrált turisták számának arányát viszonyította a helyi lakosságszámhoz. Az elemzést kiegészítették még a lakosság körében végzett megkérdezések eredményével, s így állították fel a sorrendet.

Velence évente mintegy négymillió külföldi látogatót fogad, míg Dubrovnik 42 ezer lakosára évi nyolcszázezer tengerjáró hajóval érkező látogató jut. Míg sok ország versenyzik, hogy a turizmusiparból egyre nagyobb szeletet hasítson ki, addig mára a világ számos pontján a tömegturizmus túlzott megjelenése okoz problémákat. Az overtourism kifejezéssel leírt jelenség a politikára is kihatással van. Barcelonában 2015-ben például egy korábbi baloldali aktivistát választottak meg polgármesternek, aki kampányában ígéretet tett az elharapódzott tömegturizmus káros hatásainak visszanyesésére is.

Budapest - telitett - ötödik hely

Barcelonában manapság nem ad ki a város engedélyt új szállodák építésére. Párizsban is nagyon szigorú szabályokhoz kötik az Airbnb-n keresztül történő szobák értékesítését. Amszterdamban sincs ez másként, ahol a belvárosból kitiltották a turistabuszokat, nem adnak ki engedélyt újabb szálláshelyek és souvenir boltok létesítésére, a randalírozást, hangoskodást és egyéb kihágásokat pedig nagyon szigorúan büntetik. A büntetésbehajtást a helyszínen bankkártya-leolvasóval is felszerelt rendőrök – elrettentésül – azonnal érvényesítik is.

Bővebben a témáról itt olvashat.

Forrás: profit7

Hasonló hírek

Budapest kapta a legtöbb szavazatot, a magyar főváros lett a legjobb európai úti cél!

Mazsi

Ismét rangos helyen végzett egy versenyben Magyarország

Mazsi

Gyorsabban nőtt a vendégéjszakák száma Magyarországon, mint Ausztriában

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!