Hirmagazin.eu
Főoldal » Meghalt Kirk Douglas.. Isten nyugosztalja! – képek, videó
Média és szórakozás

Meghalt Kirk Douglas.. Isten nyugosztalja! – képek, videó

103 éves korában meghalt Kirk Douglas színész, Michael Douglas édesapja, a Spartacus és a Végső visszaszámlálás című filmek főszereplője.

Ezt hogyan borotválod?

– mutat Kirk Douglas jellegzetes állára Kim Novak a Strangers When We Meet című 1960-as drámában. Douglas karaktere felkap egy szívószálat, és elmagyarázza, hogy van egy ilyen borotvája, tele pici pengékkel, csak odatartja az állához, és megpörgeti. Nevetnek, pár pillanatnyi csend. A Strangers When We Meet egy jelentéktelen romantikus film, amit alig jegyeznek, a Youtube-on is ingyenesen fenn van. És ez a pici pillanat szépen összefoglalja, hogy milyen karakter is volt Kirk Douglas a vásznon: karizmatikus, férfias, kemény, de egy pillanat alatt átvált viccesbe és érzékenybe. És ha valaki egyszer látta az állát, az örökre megjegyezte. A Strangers When We Meet persze nincs a tíz legismertebb szerepe között, a csúcson örökre a Spartacus lesz az egész világon, abszolút megérdemelten.

Kirk Douglas, azaz eredeti nevén Issur Danielovitch Demsky 1916. december 9-én született New Yorkban, a szülei Amerikába emigrált, szegény orosz zsidók voltak, ő pedig hét gyerek közül az egyedüli fiú. A második világháborúban vette fel a hibátlanul amerikai hangzású Kirk Douglas nevet, amikor bevonult haditengerésznek. Három évig szolgált a csendes-óceáni fronton egy tengeralattjáró kommunikációs tisztjeként.

Douglas eleinte színpadi színésznek készült, és sokáig főleg rádiós és színházi munkákat kapott, de aztán volt évfolyamtársa és barátnője, a nagy hollywoodi sztár, Lauren Bacall segített filmes szerepet szerezni neki: ez volt a Martha Ivers furcsa szerelme című dráma 1946-ban. Ebben a filmjében játszott Douglas először és utoljára egy nyámnyila, határozatlan alakot, a rendezők viszont hamar rájöttek, Douglast az isten is főhősnek teremtette. Így aztán egyre komolyabb szerepek jöttek, majd A bajnok című sportfilm hozta meg az áttörést 1949-ben: Douglas a kőkemény, elszánt bokszoló szerepéért Oscar-jelölést is kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriájában.

A bajnok sikere után jöttek az egyre jelentősebb szerepek, rendszeresen játszott westernekben, kiemelkedőt alakított a Detektívtörténet című rendőrfilmben, illetve az amerikai szaksajtó élete alakításának szokta titulálni az Ace In The Hole című filmbeli munkáját. Billy Wilder (Alkony sugárút, Van, aki forró szereti) 1951-es tragikomédiájában ő alakítja a főszereplő Jack Tatumot, a cinikus, könyörtelen újságírót, aki egy jó sztori kedvéért még egy bányabaleset áldozatát is képes napokig a föld alatt tartani. „Nincs semmi avítt az alakításában. Olyan metszően aktuális, mint egy most élezett kés” – írta róla fél évszázaddal később Roger Ebert.

Ugyanilyen emlékezetes volt A nap szerelmese című életrajzi filmben Vincent van Goghként 1956-ban, amiért ismét Oscarra jelölték, de az igazi sztárszerep a Spartacus volt 1960-ban, Stanley Kubrick hatalmas léptékű ókori eposzában. Douglas ráadásul nemcsak eljátszotta a felkelés vezetőjét, hanem a film világában is a változás élére állt: egyrészt ő hozta be rendezőnek Kubrickot, miután élete egyik legjobb szerepét kapta tőle pár évvel előtte A dicsőség ösvényein című háborúellenes filmben, másrészt pedig az éppen a kommunisták feketelistázásától senyvedő Hollywoodban ő ragaszkodott hozzá, hogy a stáblistára kiírják a megbélyegzett forgatókönyvíró, Dalton Trumbo nevét. Általános vélekedés szerint ez a gesztus vetett véget Hollywoodban a feketelistázás hidegháborús időkre jellemző gyakorlatának.

A Spartacus baloldali indíttatású és üzenetű produkció volt, és a politikai szimpátiáját nem titkoló Douglast ezután szívesen látták a keleti tömb országaiban. Az 1960-as években szinte mindenhova ellátogatott, 1964-ben találkozott Titóval,1966-ban pedig Budapesten is járt, ahol a Mátyás Pincében együtt vacsorázhatott Kádár Jánossal.

Érdekes, hogy a korabeli magyar sajtóban megjelent dicsérő kritikák és a haladónak minősített mondanivaló ellenére a Spartacust csak tízéves késéssel, 1970-ben mutatták be Magyarországon.

Kirk Douglas testi felépítésében, kemény karakterében egyaránt ideális Spartacus. Rajta semmi sem múlik. Erős, tiszta ember, aki szent hittel szereti a szabadságot

– írta róla ekkor a Film Színház Muzsika.

Addigra Douglas már túl volt a karrierje delelőjén. A Spartacus után kevesebb jelentős film jutott neki (kiemelkedik a felhozatalból az 1964-es Hét májusi nap és az 1978-as Őrjöngés), bár még a nyolcvanas években is feltűnt pár emlékezetesebb alkotásban (Végső visszaszámlálás, Oscar). Utolsó filmszerepe az Empire State Building Murderers című tévéfilmben volt 2008-ban. Élete során összesen 12 könyvet adott ki, a legutóbbi, Kirk and Anne: Letters of Love, Laughter, and a Lifetime in Hollywood című, ami a házassága alatt íródott leveleit gyűjtötte össze, 2017-ben jelent meg.

 

Életének egyik álma volt, hogy eljátszhassa a Száll a kakukk fészkére filmadaptációjának főszerepét, ahogy azt megtette többször is a színházban, de valahogy a filmet sosem sikerült finanszíroznia. Amikor a fia, Michael Douglas beszállt a produkcióba, megtalálta a rendezőt, de már nem az apjára várt a feladat, hanem egy fiatal titánra, Jack Nicholsonra.

A színész és második felesége, a nácik elől Németországból Amerikába menekülő Anne 1954 óta voltak házasok, két gyerekük született: Peter és Eric. Eric 2004-ben halt meg, kábítószer-túladagolásban. Leghíresebb fia, Michael még az előző házasságából született, Diana Dilltől.

Kirk Douglas haláláig egy nagyon exkluzív klub tagja volt: Olivia de Havilland és Marsha Hunt mellett ő volt az a hollywoodi szupersztár, aki megérte a 100. évet. Nyolcvanéves korában sztrókja volt, újra kellett tanulnia beszélni, de felépült belőle. „Soha, de soha nem gondoltam, hogy megérem a százat. Őszintén szólva, sokkolt. És szomorú is” – nyilatkozta 2017-ben a Guardiannek.

Sosem voltam kemény fickó. Csak eljátszottam

– tette hozzá.

Borítókép: Kirk Douglas, Wikipedia

Galéria:

12/30/1987 President Reagan with Kirk Douglas and Mrs. Douglas attending a private dinner at Eldorado Country Club in Rancho Mirage

index, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Cooky búcsúzik a rádiózástól

Edit

Facebook: Figyelem, az állásunkba kerülhet a közösségi locsogás

info

Híradók: Akkor. Amikor

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------