Hirmagazin.eu
Főoldal » Meghalt Duch, a kambodzsai kínzómester
Külföld

Meghalt Duch, a kambodzsai kínzómester

77 éves korában meghalt a kambodzsai vörös khmerek legnagyobb kínzóközpontjának volt vezetője.

A Duch néven ismert Kaing Guek Eav irányítása alatt 15 ezer embert kínoztak meg, majd végeztek ki. Az életfogytiglani börtönbüntetését töltő férfi a phnompeni Khmer-Szovjet Barátság Kórházban vesztette életét egy krónikus, régóta tartó tüdőbetegségben, két nappal azután, hogy beszállították.

A kommunista diktatúra rövid fennállása során, 1975 és 1979 között legalább 1,7 millió ember halálát okozta, a meggyilkoltak mellett sokan az éhségbe vagy a kezeletlen betegségeikbe haltak bele. Bár száznál is több hasonló börtön volt, a Tuol Sleng még ebben a rendszerben is a különös kegyetlenség szimbólumává tudott válni Duch áldozatos munkájának köszönhetően.

Fotó: AFP/AFP

Kaing Guek Eav eredetileg tanár volt, becenevét pedig egy gyerekkönyv engedelmes szereplőjéről kapta. „Jól nevelt fiú akartam lenni, aki tiszteli a tanárait és jót cselekszik” – mondta később a bíróságon. Ez a szabálykövetés kiváló tanulmányi eredményekhez vezetett, neves iskolákat végzett el, és végül matematikából szerzett diplomát. Ugyanez az engedelmesség aztán hatékony eszközzé tette Ducht a vörös khmerek kezében, akikhez még 1967-ben csatlakozott, amikor az esőerdőben bujkáló felkelők voltak. Amikor hatalomra jutottak, rábízták a legnagyobb kínzóközpontjukat, és Duch lett a titkos rendőrség vezetője is.

Ahogy a vietnami csapatok megszállták Kambodzsát, ő felügyelte a maradék foglyok kivégzését, majd elmenekült, de a kínzások dokumentációját – élete fő művének emlékeit – nem semmisítette meg, amiért később lefokozták a tovább partizánkodó mozgalomban. Nem kereste a nyilvánosságot, 1999-ben egy fotós újságíró, Nic Dunlop találta meg a thai határ mellett egy eldugott faluban, és nem sokkal az interjú megjelenése után letartóztatták.

Bírósági eljárása a kambodzsai történelem fontos eseménye volt, Duch ugyanis elismerte bűnösségét és részletes beszámolót adott a kínzásokról, amelyeket sokan sokáig vitattak az országban – és bocsánatot kért az áldozatoktól. Fő védekezése abból állt, hogy neki engedelmeskednie kellett, különben maga is áldozattá vált volna, de erre elég egyértelműen rácáfolt az a kegyetlenség és kreativitás, ahogy a kínzásokat és kivégzéseket vezette. Bár beismerő vallomást tett, és arra hivatkozott, hogy frissen megtért keresztényként megbánta bűneit, a tárgyaláson mutatott arroganciája és lenézése sokszor vezetett feszült jelenetekhez. A bírónak egy ponton emlékeztetnie kellett, hogy a nevetés nem megfelelő válasz egy kérdésre.

Fotó: NHET SOKHENG/AFP

Duch eleinte azért akart részletes tanúvallomást tenni, mert bántotta, hogy egykori diktátora, Pol Pot letagadta a kínzóközpontok létezését. A bíróságon ugyanakkor kiderült, hogy maga is tisztában volt vele, hogy az oda került foglyok nem bűnözők, a kicsikart vallomásaik pedig semmit nem érnek. Öngerjesztő folyamatként írta le a munkáját, amely során a megkínzott emberek elképzelt bűnökért tettek felelőssé másokat, akiket aztán begyűjtöttek, és a kínzás során ők is újabb terhelő vallomásokat tettek és így tovább.

Végül háborús és emberiesség elleni bűncselekmények, kínzás és előre kitervelt gyilkosságok miatt életfogytiglanra ítélték. A nagy visszhangot kiváltó eljárást sokszor hasonlították az Eichmann-perhez, amiről Hannah Arendt A gonosz banalitását írta. A kambodzsai mészáros esetében ugyanúgy ott lebegett a tárgyalóterem fölött a kérdés: mi visz rá egy embert arra, hogy egy 17 gyerek nevét tartalmazó lista aljára azt írja: „Megölni mindet.”

New York Times, MTI

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A magyar példáról vitáznak a horvát devizahitelesek

info

FELHÁBORÍTÓ! Pár hónapos kisfiát árulta az hidegben, hogy autót vehessen a feleségének

Edit

Lövöldözés volt egy kanadai iskolában

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------