Főoldal > Hírek > Szabadidő > Kultúra > Meghalt Bertolt Brecht lánya

Meghalt Bertolt Brecht lánya

Hirdetés

hirmagazin_2015-09-03_071822

Meghalt Bertolt Brecht lánya, a nagy német drámaíró fő örököse és hagyatékának gondozója.

A hagyaték szigorú őreként ismert Barbara Brecht-Schall hétfőn este, 84 évesen hunyt el Berlinben – jelentette be kedden a Suhrkamp Kiadó a családra hivatkozva.

Barbara Brecht színésznő volt, és 1951-től 1972-ig az apja által alapított színház, a Berliner Ensemble színpadán lépett fel.

“Apja hagyatékának őreként és védelmezőjeként Barbara Brecht-Schall következetes és bátor, gyakran nehéz tárgyalópartner volt” – mutatott rá nekrológjában a Berliner Ensemble.

“Híres-hírhedt volt keménysége és kérlelhetetlensége, de a szíve is. A színház valóságos Jeanne d’Arc-jaként őrizte és védelmezte apja, az egyik legjelentősebb kortárs drámaíró munkásságát” – mondta Claus Peymann, a társulat játszóhelyének, a Theater am Schiffbauerdammnak az igazgatója.

A hagyaték gondozójaként Barbara Brecht-Schall árgus szemekkel figyelte, hogyan bánnak a színházak apja drámáival, vétójogával élve meg is akadályozott egyes előadásokat.

Legutóbb peres úton azt érte el, hogy a müncheni Residenztheater levegye műsoráról Bertolt Brecht Baal című, Frank Castorf rendezésében bemutatott darabját az eredeti szövegtől való eltérések miatt.

Barbara Brecht férje az ugyancsak színész Ekkehard Schall (1930-2005) volt, akit apja hívott 1952-ben a színházához és aki az évtizedek folyamán jeles Brecht-színésszé vált, végigjátszotta a teljes Brecht-repertoárt, egyedül a Berliner Ensemble színpadán a Brecht-darabok több mint 60 szerepét alakította.

A pár két lánya közül az egyik (Johanna Schall) színész-rendező, a másik (Jenny Schall) jelmeztervező lett.

Forrás: metropol; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: