Image default

A világ legöregebb pókja 43 évesen pusztult el Ausztráliában. Az MTI által szemlézett Pacific Conservation Biology nevű  szaklapban megjelent tanulmány szerint a Gaius Villosus fajba tartozó matuzsálem jelentősen túlélte az eddig ismert legidősebb pókot, egy 28 évesen elpusztult mexikói tarantulát.

A Gaius Villosus egy preparált példánya
Fotó: Toby Hudson / Wikimedia Commons

A dugós csapóajtós pókfélék közé tartozó faj egyede egy hosszútávú tanulmány ideje alatt pusztult el, amelyet kifejezetten az ilyen pókok élettartamának megismerése céljából végeztek Leanda Mason, a perthi Curtin Egyetem professzorának vezetésével. Mason az 1974-ben indult projekt célját, értelmét így foglalta össze:

Hosszú élete révén információkat nyerhetünk a csapóajtós pókok viselkedéséről és populációja dinamikájáról.

A régóta folyó vizsgálatnak köszönhetően ma már azt is tudják, hogy a csapóajtós pókok hosszú életének titka életmódjukban rejlik: vad bokros vidéken élnek, helyben maradó életmódot folytatnak, anyagcseréjük lassú.

A szakértői csoport megállapította, hogy a pók viselkedésbeli jellemzőinek köszönhetően hogyan élt ilyen sokáig Ausztrália kies vidékein.

A 43 éves csapóajtós pók nemcsak rekorder volt, hanem demonstrálja azt is, milyen fontosak a hosszú távú kutatások a különböző fajok életének megismerésében Ausztráliában. Ez a pók segíthet az is meghatározni, hogy milyen hatással lehet a fajra a jövőben a klímaváltozás vagy az erdőirtás.

Forrás: index.hu

Hasonló hírek

Csaknem hangsebességgel száguldó vonattal kötnék össze az ausztrál nagyvárosokat

Géza

Zene világnapja

info

Hátborzongató dolgot rögzített egy autó fedélzeti kamerája – VIDEÓ

Mazsi