Főoldal » Meghalt a futballtörténelem legjobb kapusa (A cikk videókat tartalmaz).. Isten nyugosztalja!
Külföld

Meghalt a futballtörténelem legjobb kapusa (A cikk videókat tartalmaz).. Isten nyugosztalja!

Életének 82. évében elhunyt Gordon Banks, az 1966-os világbajnok angol válogatott kapusa, aki négy évvel később, az 1970-es világbajnokságon a futballtörténelem legnagyobb védését produkálta.

Gordon Banks 1937. december 30-án született Sheffieldben. A Millspaugh (1953), a Rawmarsh Welfare (1953), majd a Chesterfield (1953–1958) kapusa volt profi pályafutása előtt. Ez utóbbi klubnál töltötte első profi idényét (1958–1959), majd a következő szűk másfél évtizedben a Leicester City (1959–1967) és a Stoke City (1967–1973) hálóját őrizte. Utóbbi tagjaként, mint kölcsönjátékos, 1967-ben a Cleveland Stokersben, 1973-ban a dél-afrikai Hellenicben védett néhány mérkőzést.

Súlyos, 1972-es autóbalesete után négy évet kihagyott, majd a Fort Lauderdale Strikersben (1977–1978) és egyetlen találkozón az ír St. Patrick’s Athleticben szerepelt. A Leicesterrel (1964) és a Stoke-kal (1972) is megnyerte az angol Ligakupát.

Az angol válogatottban (1963–1972) 73 mérkőzésen védett. 1966 világbajnoka (mind a hat találkozón szerepelt, csupán három gólt kapott), 1968 Eb-harmadik. Részt vett az 1970-es Mundialon is.

A fentiekből is kiolvashatóan két világbajnokságon védett. Az első élete egyik legnagyobb élménye, pályafutása talán legszebb hónapja. Az angol válogatott a csoportmérkőzéseken (Uruguay, Mexikó, majd Franciaország ellen) nem kapott gólt, mint ahogyan az egyébként botrányos körülmények között zajlott, Argentína elleni negyeddöntőben sem.

Az elődöntőben megtört a jég, Gordon Banks gólt kapott a portugáloktól – nem igazán tehetett róla, Eusébio büntetőből lőtte. Mint ahogyan aztán nem tehetett a döntőben előbb Helmut Hallertől, majd Wolfgang Webertől kapott kettőről sem – egyetlen hiba nélkül védte végig a hazai rendezésű világbajnokságot, mindössze három kapott góllal lett világbajnok. Neki különlegesnek számított, hogy éppen a (nyugat)németek ellen nyerték meg a döntőt, a felesége, Ursula – akit még 1955-ben, a katonai szolgálatának teljesítése idején ismert meg a szövetségi köztársaságban – ugyanis német.

Gordon Banks remekelt 1970-ben is, a románok és a csehszlovákok ellen nem kapott gólt, közben a braziloktól egyet igen, a torna minden mérkőzésén gólt szerző Jairzinho őt sem „kímélte”. Mégis ez a mérkőzés maradt élete egyik legemlékezetesebb 90 perce, „azzal” a védéssel. Pelé fejesét emberfeletti robinzonáddal tornászta ki. A televíziós közvetítésnek köszönhetően az egész világ láthatta, hogyan úszott a levegőben – szinte a gravitáció alapvető törvényeit cáfolva.

Az angolok így is csoportmásodikként továbbjutottak, Banks nagyon készült a negyeddöntőre, a nyugatnémetek elleni negyeddöntőre. Ő védett volna, ahogyan addig az 1966-os és az 1970-es vb minden angol mérkőzésén. Ám a mérkőzés reggelén nem tudott kimenni a szobájából, ahogyan akkor fogalmaztak, „fogott rajta Montezuma átka”. A mexikói koszttól súlyos bélfertőzést kapott, kénytelen volt átengedni a helyét Peter Bonettinek. A dublőr nem védett rosszul, de az angolok kikaptak és kiestek.

Még harmincnégy évesen, 1972-ben is csúcsformában védett, akkori klubjával, a Stoke Cityvel megnyerte a Ligakupát, s ami még ennél is fontosabb, az újságírók az Év játékosának választották meg. Még éveken át akart védeni. Ám azon a nyáron autóbalesetben elveszítette a jobb szeme világát, be kellett fejeznie a csúcsszintű futballt.

A Stoke City ifjúsági csapatának edzőjeként tevékenykedett, majd 1977-ben váratlanul visszatért a kapuba: az észak-amerikai ligában, az NASL-ben hadakozó Fort Lauderdale Strikers együttesében folytatta. Egyetlen találkozón őrizte a dublini St. Patrick’s Athletic hálóját is. A végleges búcsúja után megpróbálkozott az edzői munkával a felnőtteknél is, de hamar feladta.

Az ezredforduló környékén az IFFHS, a futballtörténészek és futballstatisztikusok nemzetközi szervezete Lev Jasin mögött a XX. század második legjobb kapusának választotta. Ugyanakkor talán még a „Fekete Póknál” is jobb volt: pályafutását nem kísérték olyan emlékezetes potyagólok, mint Jasinét. Nem mondhatni, hogy nosztalgikus hajlamú lett volna: két évvel később egy árverésen, körülbelül ötvenmillió forintnak megfelelő összegért, eladta a világbajnoki aranyérmét.

Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Csoportosan erőszakoltak meg egy 19 éves spanyol lányt

Mazsi

Kínai pártlap: Soros háborút indított az ország ellen

info

Meghalt az amerikai flotta közel-keleti parancsnoka: Scott Stearney öngyilkos lett

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------