Hirmagazin.eu
Főoldal » Meggyilkoltak egy belarusz aktivistát Ukrajnában – videó
Külföld

Meggyilkoltak egy belarusz aktivistát Ukrajnában – videó

Felakasztva találtak rá egy belarusz aktivistára Kijev egyik parkjában, nem messze a lakóhelyétől, közölte az ukrán rendőrség kedden.

Vitalij Sisav eltűnését hétfőn jelentették. Egy Kijevben bejegyzett nonprofit szervezet, az Ukrajnai Fehérorosz Ház vezetője volt, amely aktívan segítette a fehérorosz hatóságok által üldözött ellenzékieket.

Az ukrán rendőrség szándékos gyilkosság, illetve öngyilkosságnak álcázott emberölés ügyében indított nyomozást. A hatóságok lefoglalták az áldozat személyes tárgyait, köztük a mobiltelefonját.

Ihor Klimenko országos rendőrfőnök tájékoztatóján elmondta, hogy a holttest megvizsgálásakor horzsolásokat találtak az orrán, a térdén és a mellkasán: “Ilyen sérülések szakértők szerint általában eséstől keletkeznek” – mondta. Hozzátette, hogy hámsérülést találtak a felső ajkán is. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat állapítja majd meg, hogy a sérüléseit okozhatta-e ütlegelés.

A kijevi rendőrség arra kért mindenkit, aki ismerte Sisavot, hogy adjon tájékoztatást a férfi életének utolsó heteiről, pszichés, érzelmi állapotáról, az őt ért esetleges fenyegetésekről.

Vitalij Sisav szokásához híven reggel futni indult, de nem tért vissza. Az Ukrajinszka Pravda értesülései szerint a mobiltelefonjáról több úgynevezett “süket” hívást indítottak, azaz a kapcsolat felvétele után a hívó fél nem szólalt meg, később pedig már nem volt elérhető a mobilszáma.

Az Ukrajnai Fehérorosz Ház közlése szerint a telefonját egy Google-fiókon keresztül leválasztották a helykövetésről.

A rendőrség előző nap kutyás rendőrök bevetésével is átkutatta azt az erdős részt, ahol futni szokott, de nem akadtak a nyomára. A telefonját is nyomon követték az adótornyokon keresztül, de ez alapján túl nagy területet kellett volna átkutatniuk.

Sisav szervezetének tagjai még 22 óra után is folytatták a kutatást eltűnt vezetőjük után az erdős területen.

Az előzmények

Az Ukrajnai Fehérorosz Ház kedden közölte, hogy Sisav tavaly ősszel volt kénytelen elhagyni Fehéroroszországot, mert részt vett az Aljakszandr Lukasenka elnök elleni ellenzéki tüntetéseken.

A szervezet azt állítja, hogy Kijevben megfigyelték őt, amiről többször tettek bejelentést az ukrán rendőrségen.

Helyi ér belarusz forrásaik több ízben figyelmeztették őket lehetséges provokációkra, egészen az emberrablásig és a gyilkosságig, de maga Sisak nem tulajdonított ezeknek komoly jelentőséget. Általában elviccelte, mondván, hogy legalább a szervezetük “kitör az információs vákuumból”. Meggyőződésük, hogy a belarusz rezsim áll meggyilkolása mögött, írták közleményükben.

Ukrajna sem ismeri el Lukasenka választási győzelmét

Kijev tavaly augusztus végén csatlakozott az Európai Unió nyilatkozatához, és úgyszintén nem ismeri el, hogy a 2020-as belarusz elnökválasztás megfelelt volna a demokratikus normáknak.

Ukrajna a koronavírus-járvány ellenére megkönnyítette a beutazást, és számos menekültet fogadott be Fehéroroszágból, miután ott ellenzéki tüntetések kezdődtek, amelyeken a választások Aljakszandr Lukasenka elnök javára történt állítólagos elcsalása ellen tiltakoztak.

A belarusz hatóságok számtalan ellenzékit vettek őrizetbe vagy jogellenesen eltávolítottak az országból.

Tavaly szeptemberben két ellenzéki – Anton Radnenkav és Ivan Kravcav – érkezett Ukrajnába, akik kijevi tájékoztatójukon azt mondták, hogy nem önszántukból hagyták el hazájukat, hanem a fehérorosz hatóságok kényszerítették őket erre.

A belarusz olimpikon férje is Ukrajnába menekült

Ukrán híradások hétfőn számoltak be arról, hogy Kriszcina Cimanouszkaja, a Lukasenka rendszerét többször bíráló fehérorosz olimpikon férje is Ukrajnába menekült.

Cimanouszkaját a tokiói olimpiáról akarata ellenére akarták a belarusz sportvezetők egy Minszkbe tartó repülőgéppel hazautaztatni, de a sportoló a tokiói repülőtéren segítséget kért a rendőröktől. Több ország menedékjogot ajánlott neki, így az elsők között Lengyelország.

Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes hétfőn azt nyilatkozta, hogy az atléta a tokiói lengyel nagykövetségen jelentkezett, lengyel humanitárius vízumot kap, és a napokban Varsóba utazik.

euronews

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A karácsonykor hullott csapadék ellenére tovább pusztítanak a bozóttüzek Sydney környékén

Géza

Újabb tűz egy menekültszállásnak szánt épületben

Edit

Olyan esküvő lesz a szomszédban, hogy arra még Putyin is elmegy

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!