Image default
Egészség - betegség

Meggondolatlan partnercsere – egyre gyakoribbak hazánkban a szexuális úton terjedő betegségek

A szexuális úton terjedő fertőzések (STI) gyakorisága világszerte, így hazánkban is megállíthatatlanul növekszik, és ezek a betegségek az egyre fiatalabb korosztályokat is sújtják.

Ennek több oka is van: az alapvető egészségügyi ismeretek hiánya, az internetes ismerkedési lehetőségek bővülése, illetve a gyakran váltott, alkalmi partnerkapcsolatok száma mind hozzájárul ehhez az egyre ijesztőbb trendhez – hívja fel a figyelmet dr. Várkonyi Viktória, a Magyar STI Társaság elnöke. 

A megelőzés fontosságán túl nem lehet kellőképp hangsúlyozni a korai felismerés jelentőségét, ami egy diagnosztizált STI kórkép esetében a potenciális tovább fertőzések szűrését is magában foglalja. A szexuális érintkezéssel terjedő fertőzések, nemzetközi elnevezéssel STI (Sexually Transmitted Infection), napjaink, és a következő évtizedek legfontosabb közegészségügyi kihívását jelentik.

– Amellett, hogy virágzanak a klasszikus nemibetegségek, a gonorrhoea és a szifilisz, rengeteg chlamydia, herpesz és HPV fertőzött beteget látunk el nap mint nap a nemigyógyászati rendeléseken – mondja dr. Várkonyi Viktória. – A HIV járványt sem sikerült megállítani, és ami különösen szomorú, a friss fertőzöttek többsége tinédzser korú. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a védőoltások, az óvszer használat és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzésében – tette hozzá a szakember.

– A nemi úton terjedő fertőzések hosszú távú következményei, mint például a meddőség, a méhnyakrák, a veleszületett rendellenességek kialakulása megelőzhetők, ha ezeket a betegségeket időben felfedezzük, és hatékonyan kezeljük. Nagyon fontos lenne ezekről a problémákról már az iskolai egészségnevelés során beszélni, mert a fiatalok rendszerint úgy vágnak bele az első szexuális kapcsolatba, hogy semmit nem tudnak arról, milyen óriási veszélyek leselkedhetnek rájuk – hangsúlyozta dr. Várkonyi Viktória.

A Magyar SIT Társaság, amelynek tagjai között bőr-nemigyógyászok, nőgyógyászok, urológusok, mikrobiológusok, járványügyi szakemberek egyaránt megtalálhatók idén november 7-9. között tartja Budapesten, a Hungária City Centerben éves Nagygyűlését. A konkrét esetismertetések, diagnosztikus aktualitások, klasszikus nemi betegségek és új kórképek tárgyalása mellett összefoglaló előadásokkal és tematikus szekciókkal is készülnek, a magyar szakorvosok mellett pedig neves külföldi előadók is megosztják tapasztalataikat.

Blikk, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ez félelmetes: rákkeltő, radioaktív jód lebeg Európa felett

Edit

Ezért tegyél banánhéjat a homlokodra

Mazsi

Dr Lenkei Gábor nem finomkodott! A kemoterápia durva méreg! Amit a rák ellen ajánl, az elsőre meglepő lehet…

Edit