Főoldal » Megfejtették Freddie Mercury hangjának titkait
Kultúra

Megfejtették Freddie Mercury hangjának titkait

forrás: Fox News

Kivesézték Freddie Mercury különleges hangját; kár, hogy ez senkit nem segít hozzá, hogy világklasszis énekes legyen.

A bécsi egyetem fonológusai beható vizsgálatnak vetették alá a legendás énekes, Freddie Mercury hangját – számol be róla a Fox news.

A brit Queen zenekar indiai származású frontembere 25 éve meghalt már, de népszerűsége azóta is töretlen.

A popszakmában a könnyűzene történetének egyik legtehetségesebb énekeseként tartják számon, egyedi énekstílusával, extravagáns előadásmódjával rajongók millióit hozta lázba világszerte.

Különleges orgánumát a szóló dalait összefoglaló gyűjteménye és 23 hivatalosan árusított Queen lemez alapján elemezték Bécsben. Emellett televíziós interjúit is megvizsgálták.

Mercury beszédhangja alapján baritonnak számított, de dalaiban inkább tenorként énekelt. Előadását különösen gyors, 7 Hertzes vibratója tette gazdaggá – mondta el a kutatást vezető Christian Herbst.

A szakemberek emellett hangjának úgynevezett „szubharmonikus rezgését” is méltatták, mely az énekes szinte morgásból induló mély hangjainak varázsát adta.

Megfejtették Freddie Mercury hangjának titkait
Freddie Mercury az afrikai éhezők megsegítésére rendezett jótékonysági rockkoncerten a Wembley stadionban Londonban, 1985. július 14-én (MTI/REUTER)

Christian Herbst szerint Freddie Mercury a végletekig kiaknázta a hangi adottságait, de ezt nagyon ügyesen tette, úgy, hogy közben nem erőszakolta meg, nem tette tönkre a hangját.

„Ezek a finomságok, és a gyors, szabálytalan vibrato is építették azt a karizmatikus színpadi jelenséget, amivel Mercury-t azonosítják” – fogalmazott az osztrák kutató.

A bécsi vizsgálat ugyanakkor nem igazolta az énekes állítólagos négy oktávos hangterjedelmét, de nem is zárták ki azt.

Ezt a hatást inkább a különféle hangszínek váltogatásával érte el, ami zenei kifejezőeszközeinek gazdagságát mutatja – jegyezte meg Christian Herbst.

Freddie Mercury Farrokh Bulsara néven 1946-ban született a Tanzániához tartozó Zanzibáron. Az 1970-ben alapított Queen rockegyüttes élén a világ egyik leghíresebb énekes-dalszerzője lett.

1991-ben halt meg, az akkor alig tíz éve ismert AIDS betegség azóta is legismertebb áldozata.

Slágereit, mint a Bohemian Rhapsody, a Somebody to Love, a Don’t Stop Me Now vagy a We Are the Champions a mai napig játsszák a rádiók.

Előadóművészként bérelt helye van a különféle zenei magazinok örök ranglistáin.

Az afrikai éhezők megsegítésére szervezett 1985-ös Live Aid szuperkoncert csúcspontját a kritikusok és rajongók egybehangzó véleménye szerint a Queen programja jelentette.

A brit négyes fogat showját a zeneiparban „minden idők legjobb élő rock-előadásaként” és Freddie Mercury legkiválóbb fellépéseként tartják számon.

 

Hasonló hírek

Konferenciát rendeznek a mozgókép-forgalmazás kihívásairól

info

Díjátadóval ünnepelt a Pannon Filharmonikusok

Géza

Nagy lehet a baj: minden koncertjét törölték

Edit