Image default
Tudástár - minden érdekesség

Megfejtették a jeti titkát

Valószínű, hogy fény derült a legendás lény pontos eredetére.

A legfrissebb amerikai kutatások bebizonyították, hogy a titokzatos jeti, valójában csak a fantázia szüleménye. Azok a maradványok, amelyeket eddig a himalájai lénynek tulajdonítottak, mind medvéktől származnak. Minderre egy DNS-vizsgálat lefuttatásával jutottak nemrégiben a szakértők. Most egy világ dőlhet össze azokban, akik eddig hittek abban, hogy a mitikus robusztus létezik. Mint kiderült, a csontokból, fogakból, szőrszálakból vagy székletből nyert kilenc megvizsgált minta közül nyolc ázsiai fekete medvétől, himalájai barna medvétől vagy tibeti barna medvétől származik, a kilencedik pedig egy kutyától. Így elmondható, hogy évszázadokon át nagytestű medvefajok szolgáltattak alapot a hegyi legendákhoz.

A közelmúltban lefolytatott vizsgálat az eddigi legalaposabb volt, amelyet a jetinek tulajdonított maradványokon végeztek el. A jetikultuszt mi sem mutatja jobban, hogy a kutatók a megvizsgált csontokhoz, fogakhoz és szőrszálakhoz egy brit filmes produkció révén jutottak hozzá, amely 2016-ban célul tűzte ki, hogy a legenda nyomába ered, és addig nem tágít, amíg értékelhető eredményekre nem jut.

A tibeti nyelven yeh-tehként emlegetett élőlény maradványaihoz a filmesek is főként múzeumokból és magángyűjteményekből jutottak hozzá. Egy kézből vagy mancsból származó szőrös bőrdarabot nem máshol, mint egy kolostorban őriztek. Egy combcsontdarabot pedig a Tibeti-fennsíkon, 4500 méteres magasságban találtak.

A Buffalói Egyetem biológusai kutatásaik során a fentebb említett ázsiai medvefajok mellett további huszonhárom állat DNS-ét szekvenálták és összehasonlították a világ más részeiből származó medvékével is. Kiderült, hogy a tibeti barna medve viszonylag közeli rokonságban áll az észak-amerikai vagy európai medvékkel. Azonban a himalájai barna medvék ága, amelynek mitokondriális DNS-ét most először sikerült teljesen megfejteni, evolúciós szempontból jóval korábban, már mintegy 650 ezer éve elvált.

Forrás: magyarvadasz.hu

Hasonló hírek

Orvosi csoda: Ez történt a fejüknél összenőtt sziámi iker kislányokkal

Mazsi

Szellemhajó úszott be a megdöbbent riporter kamerája elé – VIDEÓ

Mazsi

Különös felhőt videóztak Belgiumban – de ami kiszállt belőle, arra nem számítottak! – VIDEÓ

Mazsi