Hirmagazin.eu
Főoldal » Megfejtették a jeti titkát
Tudástár - minden érdekesség

Megfejtették a jeti titkát

Valószínű, hogy fény derült a legendás lény pontos eredetére.

A legfrissebb amerikai kutatások bebizonyították, hogy a titokzatos jeti, valójában csak a fantázia szüleménye. Azok a maradványok, amelyeket eddig a himalájai lénynek tulajdonítottak, mind medvéktől származnak. Minderre egy DNS-vizsgálat lefuttatásával jutottak nemrégiben a szakértők. Most egy világ dőlhet össze azokban, akik eddig hittek abban, hogy a mitikus robusztus létezik. Mint kiderült, a csontokból, fogakból, szőrszálakból vagy székletből nyert kilenc megvizsgált minta közül nyolc ázsiai fekete medvétől, himalájai barna medvétől vagy tibeti barna medvétől származik, a kilencedik pedig egy kutyától. Így elmondható, hogy évszázadokon át nagytestű medvefajok szolgáltattak alapot a hegyi legendákhoz.

A közelmúltban lefolytatott vizsgálat az eddigi legalaposabb volt, amelyet a jetinek tulajdonított maradványokon végeztek el. A jetikultuszt mi sem mutatja jobban, hogy a kutatók a megvizsgált csontokhoz, fogakhoz és szőrszálakhoz egy brit filmes produkció révén jutottak hozzá, amely 2016-ban célul tűzte ki, hogy a legenda nyomába ered, és addig nem tágít, amíg értékelhető eredményekre nem jut.

A tibeti nyelven yeh-tehként emlegetett élőlény maradványaihoz a filmesek is főként múzeumokból és magángyűjteményekből jutottak hozzá. Egy kézből vagy mancsból származó szőrös bőrdarabot nem máshol, mint egy kolostorban őriztek. Egy combcsontdarabot pedig a Tibeti-fennsíkon, 4500 méteres magasságban találtak.

A Buffalói Egyetem biológusai kutatásaik során a fentebb említett ázsiai medvefajok mellett további huszonhárom állat DNS-ét szekvenálták és összehasonlították a világ más részeiből származó medvékével is. Kiderült, hogy a tibeti barna medve viszonylag közeli rokonságban áll az észak-amerikai vagy európai medvékkel. Azonban a himalájai barna medvék ága, amelynek mitokondriális DNS-ét most először sikerült teljesen megfejteni, evolúciós szempontból jóval korábban, már mintegy 650 ezer éve elvált.

Forrás: magyarvadasz.hu

Hasonló hírek

Bécs a dzsihádisták következő célpontja

info

IPhone egy 350 éves festményen! – Mégis van időutazás?

Mazsi

Halálos ágyán feküdt az apa a lánya esküvőjén. Ami ezután következett, arra nincsenek szavak.

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------