Image default
Belföldi hírek

Megérkezett Mike Pompeo Budapestre – ezzel a különleges géppel jött

Megérkezett Budapestre Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter, aki Orbán Viktorral fog találkozni. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Magyar Levente külügyi államtitkár fogadta a politikust. Pompeo érkezése azért is fontos, mert utoljára 2011-ben járt itt az amerikai külügy vezetője, akik akkor Hillary Clinton volt.

A Budapest Airport a Facebook oldalán azt írta:

“Nem sokkal 11.00 óra után érkezett Budapestre Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az amerikai diplomácia vezetőjét Magyar Levente külügyi államtitkár köszöntötte a repülőgép lépcsőjénél. Az amerikai külügyminiszter egy különlegesen átalakított Boeing B757-200-as típusú (katonai típusjele C-32A) repülőgéppel érkezett a magyar fővárosba. Ezt a gépet felváltva használja az amerikai alelnök, a First Lady és a külügyminiszter, a gépet használtan vásároltak és alakították át kormányzati utazásokra, megnövelve a gép hatótávolságát.”

Nem sokkal 11.00 óra után érkezett Budapestre Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. A Liszt Ferenc Nemzetközi…

Közzétette: Budapest Airport – 2019. február 11., hétfő

Mint ismert, Pompeo várhatóan civil szervezetek képviselőivel is találkozik, mielőtt Orbán Viktor miniszterelnök fogadja.

Megérkezett Mike Pompeo Budapestre - ezzel a különleges géppel jött 1
Az átalakított Boeing, mellyel Pompeo érkezett / Fotó: MTI/KKM/KKM/Kovács Márton

miniszterelnök és az amerikai külügyminiszter találkozóján gazdasági, védelmi és külpolitikai témák is terítékre kerülhetnek. A kétoldalú megbeszélésen a magyar kormányt Orbán mellett Szijjártó Péter (40) külgazdasági és külügyminiszter, valamint Benkő Tibor (65), a honvédelmi tárca feje képviseli majd, amiből arra lehet következtetni, hogy jelentős hangsúlyt kap az az amerikai elvárás, miszerint minden NATO-tagállamnak a jelenleginél több forrást kell biztosítania a védelmi kiadásokra.

A tengerentúli közvéleményt azonban a Vlagyimir Putyin (66) vezette Oroszország nagyhatalmi ambíciói foglalkoztatják, amely kiemelten érinti régiónkat is. Kiszelly Zoltán politológus szerint a találkozón Pompeo egyik célja épp az lehet, hogy csökkenjen Magyarország orosz energiafüggősége.

A taálkozón sajtóinformációk szerint egy komolyabb fegyverüzlet is szóba kerülhet.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton

Hasonló hírek

Meghalt Psota Irén, a nemzet színésze

info

Az észt útra fordulhat az Uber

Edit

Orbán Viktor szerint jöhet a polgári berendezkedés

info