Image default
Külföld

Megérkezett Berlinbe az MMA művészeinek kiállítása

Passau és Stuttgart után Berlinben is bemutatják az 1989-es magyarországi határnyitás harmincadik évfordulója alkalmából Verstrichene Zeit – Elfolyó idő címmel rendezett kiállítást, amelyen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) képzőművészének munkái láthatók.

A tárlatot csütörtökön nyitották meg a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).

A kiállítás az utóbbi három évtizedet öleli fel, betekintést nyújtva a korszak magyar képzőművészetébe. A festmények, szobrok, installációk a formanyelvet és az anyaghasználatot tekintve igen változatosak, de közös nézőpontjuk összefogja és reprezentatív egésszé alakítja őket.

A közös téma az 1989-es év, a határnyitás és a szocializmus vége. Erre reflektál valamennyi alkotó, méghozzá egy későbbi perspektívából. A kiállító művészekben pedig nemcsak az a közös vonás, hogy valamennyien az MMA tagjai, hanem az is, hogy felnőttként élték át 1989-et. Részben az akkori emlékeikre reflektálnak műveikkel, részben korabeli alkotásokat dolgoztak át, harminc év távlatával, 2019-ből szemlélve – mondta a közmédiának a megnyitó előtt Nagy Márta, a Balassi Intézet külföldi magyar kulturális intézeteinek hálózatához tartozó CHB igazgatója.

A CHB kiállításának alapja a passaui Modern Művészeti Múzeumban az idén nyáron debütált anyag, amely újdonságként kiegészül Lovas Ilona videóinstallációjával.

A képző- és iparművészek munkáit is felvonultató tárlat leginkább emblematikus darabja Orosz István Továrisi konyec feliratú plakátjának német környezetre átdolgozott – Tovarisi Tschüss feliratú – változata.

A január 17-ig látogatható kiállítás közönsége Lovas Ilona és Orosz István mellett Aknay János, Barabás Márton, Baráth Ferenc, Csáji Attila, Elekes Károly, Farkas Ádám, Gaál József, Jovián György, Kovács Péter, Kulinyi István, Lajta Gábor, M. Novák András, Prutkay Péter, Stefanovits Péter, Szabó Menyhért, Szemadám György, Szőcs Miklós TUI, Szurcsik József és Véssey Gábor művészetével ismerkedhet meg.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Orvos mentette meg a reptéri vécében otthagyott újszülött életét

Edit

A Fehér Ház nem ad kegyelmet Snowdennek

info

Krokodil harapott meg egy golfozót

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------