Hirmagazin.eu
Egészség - betegség

Megérkezett a kormány válasza arra, hogy eddig miért nem vettek több Moderna-vakcinát..

December vége óta – a kormány összesítése szerint – több mint fél millió ember beoltására elegendő vakcina érkezett Magyarországra. Ám a Telex összesítése szerint több járna.

A Moderna típusú vakcinából 1,7 millió adagot kötött le a kormány, de a Telex szerint ennél jóval több járna nekünk. Számításaik szerint december közepén 160 millió adag volt fixen megvásárolható a 447,7 millió lakosú EU-ban. Magyarország ebből a friss összesítés szerint 1,744 millió adagot vett, de lakosságarányosan akár 3,5 milliót is lefoglalhattunk volna.

Mindenki ezt olvassa most!

A lap hiába kereste a kormányt, nem kaptak választ, ám Orbán Viktor pénteki rádió interjújában reagált a felvetett problémára.

„Szamárság, hát le van kötve 17 millió vakcinánk, a lekötésben erősek vagyunk, ha lekötéssel lehetne oltani, akkor már túl lennénk az egészen, de csak vakcinával lehet, tehát az Unióval lekötött vakcinák egyszerűen nem érkeznek, és az előre jelzettnél is lassabban érkeznek.” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Telex megvizsgálta azt is, hogy pontosan milyen 17 millió vakcinára gondolt a miniszterelnök. Számításaik szerint megint akad valami tévedés a számok tekintetében: az operatív törzs legutóbbi, szerdán kiadott összesítése szerint ugyanis jelenleg 19 737 710 adag van lekötve uniós forrásból, az orosz és kínai vakcinákkal együtt pedig összesen 26 737 710. Még ha ezekből le is vonnánk azt a kettő gyártmányt, amelynek még nincs engedélye (a Janssen és a CureVac vakcináját), akkor is közel 22 millió jönne ki.

Orbán Viktor még egy régebbi a Kossuth rádiónak adott interjújában hangsúlyozta, hogy az oltóanyagok ára nem lehet akadálya a beszerzéseknek. “Az idő fontosabb, mint a vakcina éppen aktuális ára. Úgy látom sok időt vesztettünk azzal, hogy olcsóbbá akartuk tenni a tárgyalások révén a vakcinákat.”

Az RTL híradó is felkereste a kormányt ugyanezzel a probléma felvetéssel. Azt a választ kapták, hogy a Pfizer és a Modernána vakcináknak nagyon hasonló a hatásmechanizmusa, de a Pfizer kedvezőbb szállítási feltételeket és árat tudott biztosítani. Ezért nem látta szükségesnek a kormány további Moderna oltóanyagok megvásárlását.

A miniszterelnök egymásnak ellentmondó válaszaiból levonható a konklúzió, hogy akkor miért azzal érvel a kormány, hogy a Moderna vakcinája jóval drágább ?

“Mi indokolja akkor, hogy a legdrágább kínai vakcinát rendeljék, ha nem az, hogy pártpolitikai játszmák kezébe tették a magyar emberek egészségét?” – reagált az ügyre Dobrev Klára, az Európai Parlament képviselője.

(RTLTelex)

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ezt teszi a szilva leve a testeddel! Élj a lehetőséggel!

Mazsi

A petefészekrák 4 tünete, amelyet a nők gyakran figyelmen kívül hagynak!

Géza

Még nem biztos, hogy Ferenc pápa is megkapja a koronavírus elleni oltást

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------