Főoldal » Megépül az M35-ös görbeházi csomópontja
Gazdaság

Megépül az M35-ös görbeházi csomópontja

Jövőre megépül az M35-ös autópálya görbeházi csomópontja, amely kimaradt a beruházásból – jelentette be mai debreceni sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Jelenleg az M35-ösön Debrecen felől érkezők Görbeházánál nem tudnak Nyíregyháza felé menni, és ez fordítva is így van – emlékeztetett Kósa. Az erre szolgáló leágazásokat annak idején betervezték az autópálya építésébe, de az erre jutó 1,5 milliárd forintból a polgári pihenőparkot építették meg, amely gyakorlatilag üres, csak állagmegóvás folyik ott – mondta.

A kormány múlt szerdai döntése értelmében azonban felülvizsgálják a terveket, és jövőre megépítik a csomópontot, amely várhatóan mintegy kétmilliárd forintba kerül majd.

Kósa Lajos kiemelte: a szabvány szerint, ha két autópálya keresztezi egymást – jelen esetben az M3-as és az M35-ös –, biztosítani kell, hogy minden irányból minden irányba lehessen kanyarodni. Ennek jelenleg nem felel meg a görbeházi csomópont, holott az M35-ös része a Lengyelországból a balkán felé vezető észak-déli európai korridornak – tette hozzá.

Kósa Lajos ismertette az országban összesen 2300 milliárd forintból megvalósuló közútfejlesztések Hajdú-Bihar megyét érintő, csaknem 290 milliárdos beruházási programját.

Kiemelte: jövő év első negyedére elkészült az M35-ös autópálya Debrecent elkerülő szakasza a 4-es főút Hajdúszoboszló-Debrecen csomópontjától Mikepércsig, a repülőtéri összeköttetést is biztosító 481-es út csomópontjáig, majd jövő év végére egészen Berettyóújfaluig. A két ütem összesen 96-97 milliárd forintba kerül.

Hozzátette: az M35-ös autópályának a 47-es úttól az országhatárig tartó szakasza, amely része lesz az M4-esnek, 2019 végére készül el, mintegy 131 milliárd forintos beruházással.

Kósa Lajos felsorolása szerint a 471-es út Hajdúsámsont elkerülő szakasza 19,4 milliárdért 2018 második fél évére készül el, 2020 végére pedig a Hajdúsámsont elkerülő szakasz is befejeződik.  A 10 milliárd forintos fejlesztés eredményeként a 471-es út Hajdúsámsontól 2×2 sávon éri el Debrecent.

Kósa beszámolója szerint felújítják és megerősítik a 48-as utat Debrecen és Nyírábrány, illetve az országhatár között mintegy 20 milliárd forintból, és megkezdődik az előkészítése a 47-es 2×2 sávos gyorsforgalmi úttá fejlesztésének a 47-es út és az M35-ös autópálya csomópontjától Hódmezővásárhelyig, amely 2022 végére valósul meg.

A nyírábrányi határátkelőnél kitérő út megépítésével választják szét a személy- és a teherforgalmat, és megépül a Vámospércset Nyírábránnyal összekötő kerékpárút is.

A tárca nélküli miniszter kérdésre válaszolva kitért a debreceni főpályaudvar (intermodális központ) beruházásával kapcsolatos kormánydöntésre is. Megerősítette: megvizsgálják, csökkenthető-e a beruházás teljes költsége, illetve abból mennyit tud átvállalni a debreceni önkormányzat úgy, hogy az megtérüljön számára a főpályaudvarhoz kapcsolódó új irodaházak bérbeadásából.

Korábban több megyei jogú város tervezte intermodális központ létrehozását a Modern városok program keretében. Ezek közül Kaposváron már megkezdődött a beruházás, Debrecenben folyik az előkészítés, míg más települések – például Miskolc, Zalaegerszeg, Eger – jelezték, más beruházásra szeretnék átcsoportosítani a korábban erre a célra biztosított forrásokat.

Forrás: MTI

Képek: top7hungary, hvg, dehir, autonavigator

Hasonló hírek

Még tovább drágulhat a cukor 2016-ban

info

Aki nem elégedett forintosított hitelével, 60 napon belül felmondhatja

info

Drágán adják a silány árut a keleti multik

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------