Hirmagazin.eu
Főoldal » Megennél egy főtt csirkeembriót? 4+1 tény, amit mindig is tudni akartál a tojásról – videó
Gasztronómia, vega

Megennél egy főtt csirkeembriót? 4+1 tény, amit mindig is tudni akartál a tojásról – videó

A Pingvin-tudatosság világnapja mellett talán már meg sem lepődünk, hogy a tojásnak is megvan a maga napja, ráadásul ez idén pont október 11-én volt..

Ezért most következzen 4+1 tény a tojásról, amit lehet, soha sem kérdeztél volna meg, ha nem kattintasz rá erre a cikkre.

1. Ezért fehér színű Amerikában a tojások héja

Aki volt már Amerikában, annak nyilván feltűnt, hogy az óceán túlpartján kapható tojások héja hófehér színű, míg európai társaik inkább barnásak. A kérdés már tudományos berkekben is felmerült, az eddigi vizsgálatok arra jutottak, hogy minőségben semmi különbség nincs a két kontinens tojásai között, a színkülönbség oka a madarak tollazatában keresendő: a fehér tollúak általában fehér héjút tojnak, a barnák és a vörösek pedig barnát – persze előfordulhat, hogy eltér a tojás és a tyúk színe, de a statisztikák szerint túlnyomórészt igaz ez a törvényszerűség.

tojás, Kép: Getty Images Hungary

Érdekesség, hogy a fehér tollú tyúkok általában kisebbek és kevesebbet esznek, mint a barna és vörös társaik, viszont ugyanakkora tojásokat tojnak. Ezért az Egyesült Államokban a farmgazdaságok ráálltak a fehér tyúkokat tartására, hiszen a fehér tojást olcsóbban lehet termelni.

2. Most akkor hűtőben kell tartani a tojást vagy sem?

Attól függ, itt is különféle szokásokat találunk az óceán két oldalán: míg az Egyesült Államokban a hűtőben tartják a tojást, addig Európában ez nem annyira jellemző – az okok a szalmonella elleni védekezésben keresendők.

Európában a fertőzések elleni védekezés a csirkefarmhoz kötődik, hogy a farmról már eleve fertőzésmentes tojás kerüljön a boltok és piacok polcaira. Ezzel szemben Amerikában olyan csirkefarmok vannak, amelyeken kisebb területről több tojást tudnak beszedni, ám ezek jobban kitettek a szalmonellafertőzésnek, ezért a tojást fertőtlenítőszerrel kezelik, mielőtt a boltba jutna, ettől kezdve azonban muszáj hűtéssel védeni, nehogy megromoljon. Az európai rendszer szerint a tojást nem szabad megmosni, mert azzal lejön a tojás héjáról az a burok, ami gátolja a gyorsabb megromlást, így viszont nem is kell lehűteni.

3. Egyre kevesebb tojást eszünk

Ahogyan disznóhúsból, úgy tojásból is egyre kevesebbet eszünk Magyarországon a statisztikák szerint. Az MTI által közölt adatok szerint a legtöbb tojást 1990-ben ettük, ekkor 389 tojást evett meg átlagosan egy magyar. Ezzel szemben 2015-re ez a szám 229 tojásra esett vissza, s ezt a trendet követi le a tojástermelés is: míg 1990-ben még évi 4,9 milliárd tojást tojtak a hazai tyúkok, addig mára ez a szám 2,5 milliárdra zsugorodott.

Halvány remény a csirketulajdonosoknak, hogy az elmúlt néhány évben ismét emelkedő pályára állt a tojásfogyasztás, 2017-ben már 238 darabot evett meg átlagosan egy magyar.

4. Barom(f)i egészséges, ráadásul egy tojásos reggeli a fogyásban is segíthet

A tojás 40 féle fehérjét tartalmaz, ezen belül 18 féle aminosavat. Egy tojás fehérjetartalma 6-6,7 gramm, emellett tele van vitaminnal: A, D, E, B1, B2, B5/pantoténsav, B6, B9/folsav, B12-vitamin mikroelem is gazdagon van benne. Emellett optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat és bőven van benne vas, cink, magnézium, kálcium, réz, jód, kálium és foszfor – ami nem csoda, elvégre egy kiscsibe kifejlődéséhez elegendő tápanyagnak kell itt lennie.

Ráadásul a dietetikusok szerint, amennyiben a reggelinkben fogyasztottunk tojást, a nap további részében kevésbé kívánjuk a zsíros ételeket.

+1. A Fülöp-szigetek kedvenc street foodja: a főtt kacsa/csirkeembrió

A Fülöp-szigetek egyik kedvenc street foodja a főtt csirke vagy kacsaembrió, amit arrafelé úgy fogyasztanak, mint a túrós táskát vagy a kakascsigát – amikor nem akarunk rendesen enni, de valamit bedobnánk gyorsan, hogy ne haljunk éhen. A dolog lényege, hogy a tojásban már fejlődésnek indult a kismadár növekedése, ezt az embriót tartalmazó tojást kifőzik, majd aprópénzért árulják az utcán. A fogyasztási etikett szerint először ki kell szívni a benne lévő folyadékot, ezt követően lehet enni a többit – miért, talán a sült vér gusztusosabb?

 

noizz

Hasonló hírek

Sajtból készült finomságok svájci módra

info

Húsos fogások

info

6-féle húspác grillezéshez recept

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!