Hirmagazin.eu
Főoldal » Megemlékezünk szeretteinkről
Életmód hírek

Megemlékezünk szeretteinkről

Mihelyt véget ért a nyári grillpartik szezonja, a kereskedők máris kirakták a halottak napi portékáikat: hetek óta gyertyák, mécsesek, krizantémok, tökök, cukorkák, ijesztő maszkok sokaságából válogathatunk az üzletekben.

Mindez azonban csak eszköz – végső soron nem az a lényeg, ki mit visz a temetőbe, hanem a megemlékezés a fontos.

Október végét, november elejét egy kisebb népvándorlás jellemzi. Mintegy két hónapnyi iskolába járás után a diákok tegnaptól élvezhetik az őszi szünetet. Ezt egyrészt pihenésre használhatják ki, másrészt ezekben a napokban megemlékezünk elhunyt szeretteinkről is. Ilyenkor a családok távolabbi sírhelyeket is fel szoktak keresni, bár szakemberek szerint a temetőbe járás hagyománya fokozatosan kezd a háttérbe szorulni. Ez egyesek szerint összefügghet a halloweenpartik elterjedésével, mások szerint azonban inkább az online temetők kialakításával.

Szokások, hagyományok

Mindenszentek napja (november 1.) a keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja, amely úgy alakult ki, hogy a keresztény településeken a régi pogány hagyományt követve ünnepeket rendeztek az elhunyt katolikus szentek tiszteletére. Mindenszenteket sokan összetévesztik a halottak napjával (november 2.), mely ugyancsak keresztény ünnep, éspedig az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekért. Régebben mindkét naphoz sok szokás kötődött, ezekből mára főleg a temetőlátogatás és a gyertyagyújtás maradt meg. Ezekben a napokban szinte mindenki mécsest gyújt meghalt szeretteire emlékezve, sokan virágot visznek a sírokra. Aki a koszorúk és gyertyák beszerzését az utolsó pillanatra szokta hagyni, és útközben a temető felé vagy utána szokott bevásárolni, nem árt tudatosítania: az üzletek zárva vannak minden munkaszüneti napon. Mindenszentek napja annak számít, a halottak napja csak emléknap, szombaton a boltok ismét kinyithatnak.

Halloween

A környező országok lakosai ugyanúgy felkeresik a temetőket, mint mi. A nyugati kultúrában azonban a november 1-jét megelőző éjszakát halloweennek hívják. Az emberek ijesztő díszekkel, gyertyákkal, töklámpásokkal díszítik a házukat, hogy a hagyomány szerint azokkal űzzék el a túlvilági lényeket. A gyerekek szellemeknek öltöznek, házról házra járnak, aprópénzt vagy édességet kapnak ajándékba. Nálunk a halloweeni kántálás nem terjedt el, viszont évről évre egyre több helyen szerveznek halloweenpartikat.

Mit mond az egyház

Az egyház véleménye megoszlik a halloweenről. Számos pap elítéli, mondván: ellenkezik a katolikus egyház tanításával. „A halloween olyasmit kínál, ami ünnepli a halált, kihangsúlyozza a félelmet, az erőszakra és a bántalmazásra irányítja a figyelmet. A jelmezek akkor igazán érdekesek, ha minél nagyobb szörnyetegeket ábrázolnak. Csakhogy a szenvedésből nem szabad viccet csinálni” – véli egy katolikus pap. Hozzátette: ez a pogány ünnep nem kismértékben kötődik az okkultizmushoz és a sátánimádathoz, ami nevetségesnek tűnhet, ám ezt modern korunkban sem szabad alábecsülni.

A halloween kifejezés NagyBritanniából és Írországból származik, a hallows szóval a szenteket jelölték. Az „All Hallows Even” vagy „Hallowe’en” azt jelenti: minden szent ünnepének az előestéje. A katolikus pap szerint nem kell félni a halloweentől, hanem történelmi összefüggéseiben kell látni, és fel kell fedezni benne a keresztény szellemet. „Természetesen a katolikusok is megünnepelhetik a halloweent, hiszen ez a mi ünnepünk, a mindenszentek! A kérdés inkább az, hogyan ünnepeljünk” – magyarázta az atya, aki saját halloweenpartit szokott szervezni a gyerekeknek, ahonnan nem hiányozhatnak a tökök, az álarcok, a gyertyák, az édesség, a tánc, közben beszélgetnek a szentekről is. A mulatság után átvonulnak a templomba, ahol a szentmise sejtelmes gyertyafénynél zajlik, majd a parti a templomkertben szokott folytatódni, amelyet rendszerint töklámpásokkal díszítenek.

Az etnológus véleménye

A Tudományos Akadémia etnológusa szerint az Amerikából beszivárgott halloween nem veszélyezteti az Európában megszokott mindenszenteket, sem a halottak napját. Az előbbi ugyanis elsősorban munkahelyi és iskolai bulik formájában terjed, az utóbbiak pedig továbbra is meghitt családi ünnepnek számítanak. „A buli legfeljebb 5-6 óráig tart, és utána az emberek képesek lecsendesedni, a halloweentől függetlenül megemlékeznek halott szeretteikről. A család elsőbbséget élvez, és a november eleji ünnepkör az az időszak, amikor a családtagok együtt vannak, együtt emlékeznek” – szögezte le az etnológus.

Virtuális temetők

A klasszikus temetőbe járás hagyománya a pszichológus szerint sem a halloweeni partik terjedése miatt kezd a háttérbe szorulni, hanem az emberek egyszerűen elkényelmesedtek. Mivel az ünnepeknek egyébként sem csak a formális temetőlátogatásról kellene szólniuk, azaz nem az a lényeg, hogy minél díszesebb koszorút, vagy minél több gyertyát helyezzünk el a sírokon, hanem a megemlékezés a fontos, egyesek eleve kihagyják a temetőt, csak otthon gyújtanak gyertyát, vagy néhányan még úgy se, hanem online intézik el a dolgot.

Az internet korában ugyanis egyre terjednek a virtuális temetők. Eleinte az online sírhelyeken csak gyertyákat lehetett gyújtani, koszorút lehetett elhelyezni, de az emberek növekvő érdeklődésére fokozatosan bővítik a szolgáltatásokat. „Az emberek azért is választják inkább az internetes temetőt, mert elkényelmesedtek. Egyszerűbb leülni a számítógéphez, ráklikkelnek a virágcsokorra, pár gyertyára, és ezzel megnyugtatják a lelkiismeretüket, hogy teljesítették a kötelességüket”.

Az online temető az interneten keresztül elérhetőek, lehet gyertyát gyújtani és koszorút elhelyezni.A több éve működő online temetőkben több mint száz ezren élnek az online lehetőséggel.

Az idősebbek és a konzervatívabbak ódzkodnak a virtuális temetőktől, egyesek szerint így nem lehet megadni a kellő tiszteletet halottainknak. Az etnológus szerint azonban nem szabad elhamarkodottan ítélkezni.

Szerinte az ünnepek alatt a legfontosabb a megemlékezés, nem a materiális dolgok elhelyezése.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

60 dolog, amit mindenkinek meg kellene tennie az életében

Mazsi

Kóstoljon halat az OMÉK-on!

info

Újabb borzalom! Vitázott férjével, majd dühében a gyermekeit fojtotta meg! + Videó!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!