Hirmagazin.eu
Főoldal » Megduplázható a vadon élő tigrisek egyedszáma
Állatvilág

Megduplázható a vadon élő tigrisek egyedszáma

forrás: TechTimes/The Guardian

A vadon élő állatfajok kipusztulásának egyik kiváltó oka élőhelyeik eltűnése. A világ egyik legveszélyeztetettebb fajának, a tigrisnek egyedszáma 2022-re mégis megduplázódhat, mivel egy új tanulmány szerint elegendő erdőség van még, amely élőhelyül szolgálhat neki.

A tigrispopulációk egyedszáma egy évtized alatt mintegy 97 százalékkal lezuhant, mára körülbelül 3200 példányuk él a vadonban. A nagymacskáknak otthont adó 13 ázsiai ország vezetői 2010-ben egyeztek meg abban, hogy megduplázzák az állományt. Ennek érdekében viszont elegendő élőhelyet kell biztosítani nekik.

A természetvédelmi erőfeszítéseket elősegítendő, a kutatók több erdőséget és pusztulásuk mértékét követték figyelemmel 2001 és 2014 között. A vizsgálat során azt is szemügyre vették, milyen erőfeszítéseket tesznek az érintettek a pusztítás nyomon követésére és meggátolására.

 

Megduplázható a vadon élő tigrisek egyedszáma

Szibériai tigris a kínai Csilin provinciában (Fotó: AFP)
A Google Earth és az erdőtakaró veszteségeiről riasztó Global Forest Watch rendszer révén az amerikai kutatók 13 országban tudták nyomon követni az erdőségek evolúcióját. A kutatás lehetővé tette, hogy kielemezzék a tigrisek védelméhez kiemelt 76 terület erdőtakaróját érintő veszteségeket a 14 év alatt, ebből pedig következtetni tudtak állományuk lehetséges növekedésére.

Kiderült, hogy ha volt is pusztulás, az erdőtakaró a gyanítottnál jóval kisebb mértékben tűnt el: 2001-től csupán 7,7 százalékos a veszteség. Az élőhelyek többségén nem jelentkeztek nagyobb változások, de körülbelül tíz olyan régiót találtak, ahol a pusztulás mértéke összességében 98 százalékos. Ha ezek a területek védettek lettek volna, 400 vadon élő nagymacskát tartanának el. A legnagyobb mértékű pusztulást az olajpálma-ültetvények terjeszkedését megsínylő területeken mutatták ki, Szumátrában és Malajziában.

A vizsgált 76 régióból csak 29-et tartanak ideálisnak, mindez pedig elegendő, hogy a populációs egyedszám 2022-re megduplázódjon. A szakemberek szerint az állomány 20 éven belül akár háromszorosára is nőhet, amennyiben nem pusztítanak el több erdőt. Persze, ez igen ambiciózus terv, hiszen az iparosodás általában erdőirtással és az erdei folyosók pusztításával jár.

 

Megduplázható a vadon élő tigrisek egyedszáma2

Bengáli tigris Indiában. (Fotó: AFP)
Javaslatuk szerint szükséges lenne a folyamatos erdőmonitorozás, mivel hasznos, valós idejű eszközként funkcionálhatna az élőhelypusztítások megakadályozására. Emellett azt is felvetették, hogy az erdőirtás mértékét a minimumon kellene tartani, az építkezéseknél pedig a környezetbarát megoldásokat kellene keresni. Végezetül azt javasolják, hogy a tigriseket minél előbb telepítsék át a legjobb állapotú erdőbe.

A friss vizsgálat megvilágítja a veszélyeztetett nagymacskák védelmét érintő erőfeszítéseket. Indiában alig három év alatt 30 százalékkal nőtt állományuk: a 2011-es 1706 egyedről, 2014-re 2226 egyedre. Nepálban is nőtt létszámuk, Oroszországban a szibériai tigrisek állományának bővüléséről számoltak be, sőt arra utaló jeleket is találtak, hogy a macskák megtelepedtek és szaporodnak Kína északkeleti részén.

Áprilisban Indiában tartanak ismét „tigris csúcstalálkozót”, ahol az egyes országok beszámolhatnak a fejleményekről.

A vizsgálatról a Science Advances folyóirat számolt be.

 

Hasonló hírek

Megható! Tragikus körülmények között vesztette el a rendőr hűséges társát Charlotte-t

Edit

Sziámi iker teknőst találtak

Edit

Ritka anyai öröm: nyugatigorilla ikrek születtek

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------