Hirmagazin.eu
Főoldal » Megdöbbentő drónfelvételek – eltűnt egy tó Boszniában
A nap videója Külföld Természetvédelem, élőlények védelme

Megdöbbentő drónfelvételek – eltűnt egy tó Boszniában

forrás: hirado.hu

A jablanicai víztározó 1953-ban jött létre Boszniában a Neretva folyó felduzzasztásával. A vizét mindig is a Neretvára épített vízi erőmű ellátására használták, de a vízszint nem csökkent olyan mértékben, hogy a közben életre kelt tó létét fenyegesse. A mesterséges tó körül varázslatos élővilág fejlődött az elmúlt évtizedekben, képeslapokra illő táj alakult ki, igazi horgászparadicsommá vált a környék.

A balkáni országok sajtója napok óta kongatja a vészharangot és ökológiai katasztrófáról beszélnek a tudósítások, hiszen a most napvilágra került képeken egészen drámai helyzet látszik. Januárban gyakorlatilag teljesen kiszáradt az egykor gyönyörű tó.

Boszniában, akárcsak Magyarországon, igen kemény hideget hozott a január. A helyi áramszolgáltató ezért növelte a termelést, és maximális kapacitáson pörgette az erőmű turbináit. A tó gyakorlatilag teljesen eltűnt a térképről. A Neretva persze újra feltölti majd, de az élővilágban hosszútávú kárt okozott a megnövelt áramtermelés. A tónak olyan pontjain, ahol akár 80 méteres is volt egykor a víz mélysége, most az iszapos fenék látható. A mintegy 1400 hektárnyi felületű tó körülbelül 30 kilométer hosszú, legalább is így szokták meg a turisták és a környékbeliek. Halállománya gazdag, többek között ponty és pisztráng is él benne. A környezetvédők hivatalos adatokra hivatkozva azt állítják, hogy a vízszint ilyen drasztikus csökkentésével mintegy 2 millió példány pusztult el a legkülönfélébb halakból.

“Nem mondhatjuk, hogy nem keletkezett kár, de arról beszélni, hogy környezeti katasztrófa történt, egészen biztosan túlzás” – idézi az erőmű igazgatóját a horvát index.hr hírportál. Ramiz Zahirović, igazgató szerint a halak nem elpusztultak, hanem elvándoroltak, amikor a csapadékszegény, ám rendkívül hideg időszakban lecsökkent a vízszint a tározóban.

A lap megszólaltatta Sanel Riđanović egyetemi oktatót, aki a mostari egyetem oktatója. Szerinte 20 év alatt állhat vissza az eredeti állapot, és az 50-es évek óta kialakul ököszisztéma óriasi károkat szenvedett.

 

Hasonló hírek

Pánik tört ki: két fegyveres kezdett el lövöldözni egy ausztrál város központjában

Mazsi

Dráma a halott hamvasztóban: elképesztő, ami egy holttesttel történt

Mazsi

Iskolákat fenyegetnek merénylettel a tálibok

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!