Image default
Gazdaság

Megáll az ész: ezek a leggyakoribb kifogások a NAV-ellenőrzéseknél

A bejelentés elmulasztása a leggyakoribb szabálytalanság, ami a klasszikus munkaviszony és az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül is előfordul.

A bejelentés nélküli foglalkoztatással kapcsolatban a munkáltatói kifogások még mindig kimerülnek az „adminisztrációs hiba”a „könyvelő mulasztása”a „próbamunka”, és az „első munkanap” típusú terelésekben.

Több helyen is előfordul, hogy a munkavállalókat hetekig, de van, hogy hónapokig „próbamunkán” foglalkoztatják, munkaszerződés és bejelentés nélkül.

Csak akkor jelentik be a munkavállaló jogviszonyát, ha a munkavállaló „megfelelt”. Csakhogy a próbamunkának nevezett próbaidő is a munkaviszony része, szóval az erre hivatkozással a munkáltató nem mentesülhet a bejelentési kötelezettsége alól. Mindenképpen pozitív változás, hogy egyre több munkáltató a próbanapokra egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyban jelenti be a munkavállalókat.

Az egyik legnépszerűbb mentség az adminisztrációs hibára való hivatkozás.

Tipikus kifogás, hogy a munkavállalók bejelentéséhez szükséges adatokat időben leadták a könyvelőnek, de az elmulasztotta a bejelentésüket.

Természetesen nem maradhat el az örökzöld „ez a munkavállaló első munkanapja” sem, ami még mindig meglepően sokszor előfordul.

A nehezen megközelíthető munkahelyeken (különösen az építőipar és a vagyonvédelem területén) egyszerűen a sorsra bízzák magukat, vagyis bíznak az ellenőrzések elmaradásában, ezért sokszor tudatosan nem jelentik be a munkavállalókat.

blikk, nav

Hasonló hírek

Napelemes kiserőművel szállt be az energiapiacra a Merkbau

Géza

Titkos funkció az androidban

Géza

Gyakorlatilag a falon is átlát a NAV

Edit