Hirmagazin.eu
Főoldal » Még vonzóbb lesz a Velencei-tó – videó
Gazdaság

Még vonzóbb lesz a Velencei-tó – videó

Félidejéhez érkezett a Velencei-tó fejlesztése. A rekonstrukciós munkálatok célja a tó vízminőségének javítása, a part menti területek természetközeli állapotának magasabb színvonalú megőrzése, illetve környezettudatos rehabilitációja.

A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, részben európai uniós támogatásból, részben a Széchenyi 2020 program keretein belül – hangzott el az M1 Forint, fillér című műsorában.

A 70-es években kialakított csónakkikötők és a partfalak

ma már nem felelnek meg a kor igényeinek.

A Velencei-tó környéki városvezetők egyetértenek abban, hogy ez sokat jelent majd minden város számára, és örömmel fogadták a beruházásokat.

A városvezetők és a projektfelelősök április közepén jelentették be, hogy a velencei-tavi partfal komplex felújítása elérte a 25 százalékos készültséget. Arról is beszéltek, hogy 2021-ig befejeződnek a munkálatok.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, fontos figyelembe venni, hogy a munkálatok idején a tó élni szeretne. A turisztikát nem lehet elzárni a tótól, tehát amit elkezdtek építeni, azt ugyanabban a szezonban be is kell fejezni. Ez azt jelenti, hogy ha például a felújítás során a strandok partfalát ősszel kibontják, azt tavasszal be kell fejezni, hogy a nyáron üzemelhessen a strand. És a kikötők felújítását is hasonlóképp kell elvégezni – mondta Csonki.

Őszre elkészülhet a teljes oldalfal-rekonstrukció

A kivitelezés során megvalósul a partfal rekonstrukciója, a vízfolyások és hordalékfogó tározók rendezése, az öböl- és áramlásjavító kotrás, az úgynevezett zagyterek és a természetes halbölcsők kialakítása. Jól látszik, hogy a turisztikai igények mellett a természetvédelmi szempontok is szerepet játszottak a projekt kidolgozásakor.

Csonki emlékeztetett:

a régi partfal függőleges volt, ami az evezés szempontjából hátrányos volt,

hiszen a szélső pályán olyan káros visszaverődést okozott a hullámzás, hogy az befolyásolta a versenyeket. Ellenben horgászati szempontból ez jó volt, hiszen közvetlenül a partról lehetett horgászni, így a horgászok könnyen elérték a mélyebb vízterületeket is – tette hozzá.

Többlépcsős egyeztetés után született meg a ma már több helyen látható megoldás. A tónak és környezetének széles kör igényeit kell kielégítenie. Őszre el kell készüljön a teljes oldalfal-rekonstrukció, ugyanis szeptember 11–15. között rendezik meg az evezős Masters regattát, a veteránok legnagyobb seregszemléjét.

Jól teljesít a turizmus a Velencei-tónál is

A Velencei-tónál is jelentős a turizmus, amely miatt elengedhetetlen, hogy a víz minőségét időről időre javítsák. Gárdonyban például a főváros közelsége miatt sok az egynapos üdülő. Tóth István, a város polgármestere elmondta, százezer fölötti vendégéjszakaszámmal büszkélkedhetnek éves szinten, ugyanakkor ennél több vendégük van.

Mint mondta, a gárdonyi nyolc kilométeres partszakasz és az agárdi gyógyfürdő rengeteg egynapos vendéget fogad.

Velence közkedvelt turisztikai helyszínné vált

Velencén megközelítőleg 200 ezer vendégéjszakával számolnak évente. Éppen ezért a polgármester üdvözli a fejlesztést, de a horgászok és a turisták érdekeit védve igyekszik folyamatos egyeztetésekkel megakadályozni például a további kikötők elbontását, addig, amíg újak nem kerülnek kialakításra.

Koszti András, Velence polgármestere elmondta, 2014-ben megfogalmazták, hogy sportközponttá szeretne válni Velence, és a turizmust is a csúcson járatnák, vagyis

visszahoznák Velence fénykorát.

Mára ezt – a polgármester szerint – el is érték.

Hozzátette: egyre több vendégéjszakát töltenek a turisták a településen, ezáltal egyre nagyobb a befolyó idegenforgalmi adó is.

A partfal a felújítást követően megfelel majd a nemzetközi evezős versenykiírásoknak is, a horgászok élvezhetik a könnyebb bejutási lehetőségeket, az új kikötőket és nem utolsósorban a várhatóan megnövekvő halállománnyal járó sikeresebb horgászatot. A strandolók pedig a vízminőség további javulását tapasztalhatják majd, amikor befejeződik a velencei-tavi partfal-rekonstrukció.

Téged is vár a Velencei-tó, videó

m1

Hasonló hírek

Felminősítette az OTP-t a Moody’s

info

Nyolc települést összekötő kerékpárút épül Somogyban

Géza

Négymilliárdos számlagyár az élelmiszerpiacon

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------