Hirmagazin.eu
Főoldal » Még többen jogosultak adókedvezményre
Gazdaság

Még többen jogosultak adókedvezményre

Bár évek óta biztosítja a személyi jövedelemadóról rendelkező törvény, hogy bizonyos betegségben szenvedők adókedvezményt kapjanak, a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem élnek ezzel a jogukkal.

 

Tíz év alatt egymillióan vették igénybe az szja-kedvezményt, melynek összege meghaladta a 62 millió forintot.

Tíz éve lehet – egy kormányrendeletnek köszönhetően – adókedvezményt igénybe venniük azoknak, akik bizonyos betegségben szenvednek. Ez az összeg az adott év minimálbérének havi öt százaléka, szorozva 12-vel. Az idei évben a 2018-as minimálbér összege után jár a visszatérítés. Tehát a havi 138 ezer forint öt százaléka után, ami 6900 forint havonta, éves szinten pedig 82 800 forint.

Az adókedvezményre jogosító egészségügyi problémák és betegségek listája a 335/2009. (XII. 29.) számú kormányrendelet mellékletében található. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal arról tájékoztatta lapunkat, hogy tíz év alatt 1 068 768-an éltek ezzel az szja-kedvezménnyel, s a teljes levont összeg meghaladta a 62 millió forintot.

Megnevezés 2010   2011   2012   2013 2014 2015 2016 2017
A súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg (millió forint) 2092 3140 4651 6568 8545 10009 12018 15732
A kedvezményt érvényesítők száma (fő) 69159 71835 87922 118659 148278 167162 190962 214791

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A listán szereplő betegségeket mindenképp érdemes átnéznie mindenkinek. A különféle veleszületett enzimhiányos betegségek gyakori egészségügyi problémák – ezek közül is a laktózintolerancia fordul elő a legtöbbször, ami egyes becslések szerint globálisan a felnőtt népesség 70–75 százalékát érinti, és az adókedvezmény hosszú évek óta igénybe vehető. Idén januártól ugyanakkor felkerültek a listára például bizonyos gyakori nőgyógyászati betegségek is, ideértve az endometriózist (állandó medencetáji fájdalom), ami meddőséget is eredményezhet, s világszinten körülbelül tízmillió nőt, más becslések szerint a nők 8–10 százalékát érinti.

 Sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel, egész egyszerűen azért, mert az érintettek nem ismerik az adókedvezmény igénybevételének szabályait. Emellett a jogszabály megfogalmazása is félrevezető lehet, mert súlyos fogyatékosságot említ, ugyanakkor a kedvezményre jogosító egészségügyi problémák között számos olyan is megtalálható, amelyek ugyan komoly nehézségeket okozhatnak, de a mindennapos szóhasználatban nem feltétlenül tekintjük azokat súlyos fogyatékosságnak. Ilyen például az említett laktózintolerancia – mondta Baranyi Gábor, a Deloitte adó- és jogi osztályának igazgatója.

adóbevallás -kitöltés - posta . MTI - Mohai BalázsLehetőség van az adókedvezmény visszamenőleges érvényesítésére is, az elévülési időn, azaz öt éven belül
(Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Közölte, az szja-törvény értelmében a jogosultak az adott adóévben érvényes havi minimálbér öt százalékának megfelelő összeggel csökkenthetik az összevont adóalap adóját havonta. Azaz például idén havi 7450 forint a kedvezmény összege, ami éves szinten 89 400 forint. A kedvezmény érvényesítésének feltétele a jogosultságot igazoló orvosi igazolás vagy határozat megléte. A kedvezményt a betegség kezdő napjának hónapjától a fennállás ideje alatt havonta lehet érvényesíteni. Illetve évente egy összegben is kérhető az adóhatóságtól, ha az szja-bevallás megfelelő soraiban ezt jelezzük, és megadjuk hozzá a bankszámlaszámunkat.

Visszamenőleg is jár a támogatás

Adódhat azonban a kérdés, hogy mi történik, ha már több éve diagnosztizáltak valakit egy adókedvezményre jogosító problémával, illetve betegséggel, de mégsem érvényesítette a kedvezményt. „Ebben az esetben lehetőség van az adókedvezmény visszamenőleges érvényesítésére is, az elévülési időn, azaz öt éven belül. Ha például 2017 januárjában diagnosztizáltak valakit endometriózissal, akkor  visszamenőlegesen is igényelhető az adókedvezmény, amely két évre akár 150 ezer forintnál is több lehet” – tette hozzá Kövesdy Zoltán, a Deloitte adó- és jogi osztályának menedzsere.

Az adóhatóság azt javasolja, idén is célszerű a jogosultaknak minél hamarabb kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkavállalóknak járó kedvezményeket mielőbb figyelembe vegyék a munkáltatók.

szerző: Hunyor Erna Szofia

Hasonló hírek

Döntött a Lidl: két fizetési módtól is elbúcsúzhatnak a magyar vásárlók

Géza

Újfent tiltakoztak a méhészek az uniós mézimport ellen

info

Bitcoin: Hirtelen halál csaphat le az online feketepiacra

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------