Főoldal > Hírek > Főhírek > Külföld > Még nehezebb lesz továbbjutniuk a görög-macedón határon rekedtek migránsoknak
Még nehezebb lesz továbbjutniuk a görög-macedón határon rekedtek migránsoknak

Még nehezebb lesz továbbjutniuk a görög-macedón határon rekedtek migránsoknak

Hirdetés

forrás: M1, Világ

A hét eseményeire világszerte a brüsszeli terrormerényletek sötét árnyéka vetült. A balkáni migrációs útvonalon rekedt kivándorlók tudják, hogy mostantól még nehezebb lesz a helyzetük.

Tizenötezer migráns rekedt Evropos községben, a görög-macedón határ déli oldalán, mióta a macedón határon csak érvényes útlevéllel és vízummal engedik át az utazókat. A görög hatóságok azt tervezik, hogy még a hónap vége előtt kiürítik a határ menti sátortábort.

Még nehezebb lesz továbbjutniuk a görög-macedón határon rekedtek migránsoknak

A migránsoknak fogalmuk sincs, meddig maradnak itt, egyelőre abban bíznak, hogy valahogy eljutnak Nyugat-Európába, de ez egyre valószínűtlenebb, a keddi brüsszeli terrortámadások tovább rontották az esélyeiket. A határ menti sátortábor lakói tudják ezt, és azt hirdetik, nekik semmi közük a terroristákhoz.

A brüsszeli merényletek szervezői és elkövetői már régóta Európában élnek, vagy ott is születtek, s ez arra vall, hogy nagy baj van az arab bevándorlók beilleszkedésével, emiatt Európában egyre kevésbé népszerű a gondolat, hogy újabbakat fogadjanak be.

Közben a görög hatóságok megkezdték az illegális migránsok kitoloncolását. Egyelőre csak Leszbosz szigetéről szállítanak összebilincselt afgánokat és pakisztániakat a szárazföldre, s onnan kell majd visszatérniük Törökországba. Hogy ott mi lesz velük, visszafogadja-e Pakisztán a saját polgárait, egyelőre nem tudható.

Jelenleg hetvenötezer ember visszaküldéséről van szó, s mindannyiukat egyenként kell ellenőrizni. A görög miniszterelnök ehhez sürgős segítséget kért az Európai Uniótól. Alekszisz Ciprasz azt mondta: „Emberi erőforrásra van szükségünk, de azonnal”.

A jövő hétre négyezer európai szakértőnek kellene megérkeznie Görögországba, hogy a különféle fogadóállomásokon és spontán táborokban élők ügyeit megvizsgálják.

A menedékkérők száma pedig annak ellenére tovább nő, hogy a török hatóságok százával fordítják vissza a kivándorlókat, és az olyan csoportokat, amelyek nem tudnak ügyesen bujkálni, mert sok a gyerek és kevés az életerős férfi; őket tehát már az elindulásban is meg tudják akadályozni.

Hogy mennyire lesz működőképes a Törökországgal kötött megállapodás, ma még senki sem tudja. A macedón határon feltorlódott emberek pedig még mindig fogadkoznak, hogy akárhogy is, de ők eljutnak Nyugatra.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: