Főoldal > Hírek > Tudástár > Csillagászat, űrkutatás > Még néhány hónapig nem indul Falcon-9 rakéta az űrbe

Még néhány hónapig nem indul Falcon-9 rakéta az űrbe

Hirdetés

forrás: Reuters

A SpaceX a tervezettnél hosszabb ideig nem lövi fel Falcon-9 rakétáját a júniusi balesetet követően, amelyben darabokra szakadt egy űrállomásra tartó teherszállítója.

Gwynne Shotwell a vállalat elnöke hétfői bejelentésében közölte, korábban úgy tervezték, hogy a rakéta szeptemberben felszállhat. Szavai szerint viszont lassabbra fogták a tempót, mert úgy hiszik, egyetlen ügyfelüknek sem érdeke a gyors intézkedés és az újabb kudarc. Jelen helyzetben még néhány hónapra járnak a következő kilövéstől. Míg a meghibásodás orvoslása nem volt túlságosan nehéz, biztosak akarnak lenni benne, hogy többet nem fordul elő hasonló baleset – tette hozzá.

A június 28-i baleset a mérnökök szerint a rakéta legfelső fokozatú hajtóművének egyik selejtes merevítője okozta. A baleset az Orbital ATK Antares rakétájának október 28-i, szintén kudarcba fulladt kilövési kísérletét követte, emiatt a NASA továbbra is Oroszországra és Japánra kénytelen támaszkodni a 100 milliárd dolláros Nemzetközi Űrállomás ellátásban.

hirmagazin_2015-09-01_114404
Falcon-9 (Fotó: NASA)

A SpaceX ütemtervében közel 60, több mint hétmilliárd dollárt érő kilövés szerepel. A következő misszió a Jason-3 óceánfigyelő műhold felbocsátása lenne az amerikai kormánynak, de Shotwell közlése szerint elébe került egy kereskedelmi kommunikációs szatellit.

A luxembourgi SES SA-nak ugyanis szerződése van arra, hogy a legelső, korszerűsített első fokozatú hajtóművel ellátott Falcon-9-es rakétán indíthatja útnak műholdját. A Falcon korszerűsítése révén a vállalat közelebb kerül ahhoz, hogy a kilövési helyen landoltassa rakétáit, ennélfogva újból felhasználhassa őket.

A Jason-3 szatellit a tervek szerint egy sztenderd Falcon-9-cel indul útnak.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás:
Hirdetés
tűzvédelem
WordPress Lightbox