Hirmagazin.eu
Főoldal » Még nagyobb lehet a Facebook-botrány
Technika, kommunikáció

Még nagyobb lehet a Facebook-botrány

Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója elismerte, 87 millió Facebook-profil adatait szerezte meg a brit-amerikai Cambridge Analytica elemző cég. A digitális vadnyugat időszakának hamarosan vége, az államok egyre inkább elkezdik szabályozni az internetes szolgáltatók adatkezelését – mondta az InfoRádiónak Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő.

Kép: infostart.hu

Mark Zuckerberg nyilatkozata szerint nem illetéktelenül fértek hozzá az adatokhoz, hiszen a felhasználók – akik az ezt lehetővé tévő alkalmazást letöltötték – beleegyeztek azok felhasználásába – hangsúlyozta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa. Azonban az applikációt csupán 250 ezren töltötték le, a megszerzett 87 millió Facebook-profilba ismerőseik is beletartoznak, akik viszint semmilyen hozzájárulást nem adtak ehhez – tette hozzá.

A szakértő szerint ennél valójában többen is lehetnek azok, akiknek megszerezték az adatait,

és nem csak a Cambridge Analytica az egyetlen szereplő, aki ilyen jellegű gyűjtést végzett. „A közösségi hálózat korábbi adatkezelési szabályzatával és eljárásaival nem lehetett megvédeni azon személyes adatokat, melyekről azt gondoltuk egyébként, hogy biztonságban vannak” – fogalmazott.

„Amikor ezt a sok adatot a szolgáltatók, politikai pártok, államok számára is elérhetővé tesszük, akkor belekerülünk egy úgynevezett információs buborékba, és ez az információs buborék kizárja azt a széleskörű gondolkodást, amit az internet megad nekünk, és éppen ezért a világ sokszínűsége elvész” – hangsúlyozta Krasznay Csaba, aki szerint a digitális vadnyugat végefelé közeledünk.

Így tárolja a Facebook akár évekre visszamenőleg is a telefonhívásaid és az sms-eid!

Az államok egyre inkább elkezdik szabályozni, hogy mit lehet az internetes szolgáltatásokon belül, és mit nem.

„Európában másfél hónapon belül életbe lép az új adatvédelmi rendelet” – emelte ki. A GDPR szabályozza az adatok összegyűjtésének feltételeit és körülményeit, továbbá komoly fegyvert az európai adatvédelmi hatóságok kezébe, hiszen jogosultságuk lesz akár 20 millió eurónyi vagy a cég globális bevételének 4 százalékát jelentő összeg fizetését büntetésként kiszabni.

„Azzal, hogy Zuckerbergnek a jövő héten meg kell jelenni a szenátus előtt, és számot kell adnia arról, hogy mi is történt a cégénél, valószínűleg az amerikai szabályozás is sokkal szorosabbra fogja fonni az adatfelhasználást, mint ahogyan tette egyébként eddig” – emelte ki a kiberbiztonsági szakértő.

Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Csak a testemen keresztül! – azt nem hallgathatják le

Edit

Brutális bírságok – egyéves a GDPR

Géza

Ezért „szép” a kicsi – számítógép

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------