Hirmagazin.eu
Főoldal » Még mindig tartogat meglepetéseket Grönland a NASA kutatóinak
Természetvédelem, élőlények védelme

Még mindig tartogat meglepetéseket Grönland a NASA kutatóinak

A NASA óceánok felmelegedésével foglalkozó kutatóegysége (OMG) ismét Grönlandon végez terepmunkát. 2016 óta évente két vagy három alkalommal végeznek vizsgálatokat és méréseket a szigeten. Az összegyűjtött adatok több kérdésre adtak eddig választ, és számos meglepetést is tartogattak – írta a Nasa.gov.

„Néhány igazán meglepő eredményre bukkantunk, amelyek arra utalnak, hogy az óceánok hatalmas hatást gyakorolnak Grönland legnagyobb gleccsereire” – mondta az egység főkutatója, Josh Willis a kaliforniai Pasadenában. Ebben az évben remélik, kiderül, általános-e az a jelenség, hogy a  gleccserek „törődnek” az óceánok hőmérsékletével.

Fotó: Nasa.gov(Fotó: Nasa.gov)

Ron Muellerschoen, a Jet Propulsion Laboratórium mérnöke elmondta, ebben az évben olyan technológiai fejlesztéseket vár, amelyek lehetővé teszik, hogy még bővebb ismereteket szerezhessenek Grönland felszínéről. A NASA  gleccser és jég felszíni topográfia interferométere feltérképezi a gleccserek széleit a sziget szinte teljes partvonala mentén, és pontosan meghatározza a magasságukat.

Ha a gleccser jeget veszít, vékonyabbá válik és megnyúlik, a felszíne pedig így kisebbé válik.  A magasság meghatározása lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megbecsüljék, mennyi jeget veszített el az előző évi mérés óta a gleccser.

Az OMG-rendszer is minden évben megméri az óceán hőmérsékletét a partvidék körül. A többévnyi körültekintő munka révén a tudósok egy átfogó képet kaptak arról, hogy Grönland mintegy 200 gleccserét miként érinti az óceán vízének és a levegő hőmérsékletének a változása.

A tavaszi kutatásokban a NASA repülőgépegységeket is bevet. A G-III. múlt héten indult el Keflavikból, hogy feltérképezze a keleti és a dél-keleti gleccserek állapotát. A legénység hamarosan az északi és a nyugati jégárakat is tanulmányozza majd. A kampány addig tart, amíg az összes mérést el nem végzik, a tervek szerint március 20-án fejezik be a vizsgálatokat.

Nasa.gov

Hasonló hírek

Elfeledett vírusok és higany szabadulhat ki a jég fogságából

Mazsi

Új élőhelyet kapott a világ legritkább madárfaja

Géza

Infúzióval menthetik meg a hétszáz éves haldokló fa életét (Képek az idős fáról)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------