Hirmagazin.eu
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Még mindig nélkülözhetetlenek a kutyák a rendőrségen

Hiába fejlődik rohamosan a technika, a kutyák a mai napig nélkülözhetetlenek a rendőrségen.

Például továbbra sincs olyan bevált műszer, amely helyettesíthetné a kutyák szaglását menekülő bűnözők vagy eltűnt emberek kutatásánál. Egy magyar kutyás rendőr kitartásának köszönhetően már új módszert is alkalmaznak a kiképzésben. A személykövető kutyák a forgalmas nagyvárosi környezetben sem veszítik el a nyomot. A Kékfény riportja.

A személykövető kutyák módszerét Gránicz Csaba őrnagy honosította meg a magyar rendőrségnél. Lényege, hogy a kutyák ösztönös tevékenységére alapozzák a kiképzést, így jobban tudják a kutyát arra oktatni, hogy a rendőrség által kívánt nyomot lekövesse. Köveken, lépcsőkön, betonon, vagyis szilárd, mesterséges talajon és forgalmas utcákon és sikátorokon keresztül is képesek ezek a kutyák kiszagolni a nyomot. Ennek azért van jelentősége, mert a hagyományos nyomkövető kutyák az ilyen terepen nehezen boldogulnak.

A talajkeresést nem tanítják meg a kutyáknak

A klasszikus nyomkövető kutyákat ugyanis arra képezik ki, hogy a puha természetes talajon, földön keletkező lábnyomok, talajsérülések sajátos szagát, az emberek kipárolgását és a lehulló hámsejtek illatanyagát egyszerre kövessék. Ha a keverék egyik eleme, a talajsérülés nincs meg, a kutya nem tud nyomot követni. Az új módszernél, a személykövetésnél viszont a talajsérülések keresésére szándékosan nem tanítják meg a kutyákat.

Gránicz Csaba elmondta, egy ember percenként körülbelül több tízezer lehulló hámsejtet, anyagmaradványokat hagy maga után, illetve a test egy úgynevezett kipárolgást folytat, amit

a kutya egyedileg be tud azonosítani.

Ez hasonlít például az ujjlenyomatra, amely minden embernél egyedi jellemző, csakúgy, mint a kipárolgás. Ahogyan a kutya ezt beazonosítja, a hozzá tartozó nyomcsapást le tudja követni, és magát a személyt is be tudja azonosítani – magyarázta.

Egy ilyen keresés úgy indul, hogy először körbevezetik a kutyát a helyszínen, hogy fel tudjon állítani egy szagtérképet. Ez az első lépés, amely során a kutya gyakorlatilag kielégíti a kíváncsiságát, és ezután már csak a munkára fog koncentrálni. Ha több személy is tartózkodott a helyszínen, azokat is megszagolja, hogy ezeket kizárja a keresésből.

A kutyára egy speciális hám kerül, amely kulcsingerként szolgál, ebből tudja, hogy munka következik. Elindul a nyomkeresésre, és már a zavaró, figyelemelterelő ingerek sem érdeklik.

Ha megtalálja az adott személyt, ugatással jelzi a sikert.

A sikeres teljesítés utána a kutyák jutalomfalatot kapnak, ez minősül az állat fizetségének, és amiért annyi minden másról lemond a nyom során. Az urbanizált környezetben ugyanis nagyon sok elvonó inger van, ezért nagyon fontos, hogy ezekkel az elvonó ingerekkel a nyomkövetés során ne foglalkozzon a kutya.

A személykövető kutyák azt is jelzik, ha valaki nem járt egy adott területen. Ilyenkor pontról pontra, utcáról utcára végig járják a feltételezett helyszíneket, és a kutya segítségével ki tudják zárni azokat a pontokat, ahol biztosan nem járt a célszemély.

Nehezítő körülmények

A személykereső módszernek természetesen megvannak a nehezítő körülményei is. Hideg időjárás során az a tapasztalat, hogy jól konzerválódnak a szagok, de a szélsőséges időjárás, vagy mínusz 15 fokos hőmérséklet már fizikailag is megterheli a kutyákat. Az eső és a víz nem jelent nagy problémát, a víznek ugyanis jó a szagmegkötő képessége. Nagy ellenség viszont a meleg és a napsütés, amely jelentősen roncsolja a molekulákat és a lehulló hámsejteket.

A rendőrség arra is kiemelt figyelmet fordít, hogy egy hosszabb nyomozás során a kutya megfelelő folyadékot kapjon, illetve néha pihennie is kell. A szaglás során ugyanis nagyon sok folyadékot veszít a kutya, és ahhoz, hogy a szagló hámsejtek jól működjenek egy kutyánál,

a folyadékot mindig pótolni kell számára.

A hagyományosan képzett kutyákat megtanítják a keresett személy elhagyott tárgyainak jelzésére is, a személykövetők viszont ezt nem tudják, hiszen ők ösztönösen magát a személyt keresik, de ők könnyebben ki tudják zárni a külvilág zavaró tényezőit, például egy idegen kutyát. Jelzik azt is, ha a követett személy valamilyen járműbe szállt be valahol, illetve azt is pontosan megmutatják, hogy egy nagyobb épületben melyik lakásba ment be a célszemély.

Három éve vezették be a módszert

Gránicz Csaba arról is beszélt, hogy tíz évvel ezelőtt egy amerikai rendőrkutyákról szóló dokumentumfilm-sorozatban hallott az úgynevezett „mantrailing”, vagyis személykereső módszerről. Megkereste a kiképzőt, tőle kezdett el tanulni, aztán a francia, svájci, német és osztrák rendőrségi kiképzők segítségével tökéletesítette tudását, és három éve ő vezette be az új módszert a magyar rendőrségnél.

Duna, KékFény

Hasonló hírek

Bejelentés nélkül dolgoztatott sofőr vitte a tonnányi feketehúst – videó

Géza

Éheztette kutyáját egy hejőpapi férfi, vádat emeltek ellene

Géza

Két kamion, hat migráns

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
EnglishFrenchGermanHungarian