Főoldal » Még mindig gyászolnak az iszapkatasztrófa túlélői – Kilenc éve pusztított három faluban a gyilkos ár
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Még mindig gyászolnak az iszapkatasztrófa túlélői – Kilenc éve pusztított három faluban a gyilkos ár

Kolontár—Devecser—Somlóvásárhely — A természet már kiheverte a 2010-es vörösiszap-katasztrófa következményeit, de az áldozatok hozzátartozóinak szívében nem enyhül a gyász.

Kolontáron Marika néni (77) mindennap végigbiciklizik a Kossuth utcán, ahol az egykori házak helyén most fákkal, virágokkal tarkított liget pompázik. Kilenc éve pontban délután fél 1-kor itt és a patak másik oldalán, a poros Malom utcára tört rá a pusztító vörösiszap a településre. Ahol valaha takaros házak álltak, most minden elvadult.

Kilenc éve, azon a végzetes napon S. Anna néni az udvaron épp az állatokat látta el, amikor zúgva, bömbölve rontott rá a vörös áradat. Esélye sem volt a menekülésre. Ahogy testvérének, a nyílt mezőn dolgozó Ernő bácsinak sem, az ő holttestét négy kilométerrel odébb, Devecserig sodorta az ár.

– Október 4-én, pénteken fél egykor itt a ligetben a sekrestyés meghúzza a kisharangot, majd öt órakor, a mise végén fáklyás körmenet indul a Kossuth és Malom utca nyomvonalán – mutatja a Blikknek Marika néni. – Az emberek minden telekhatáron megállnak és a földbe szúrt házszám mellett mécsest gyújtanak. Évről évre kevesebben vesznek részt a fáklyás meneten, az emberek inkább otthon, magukban gyászolnak.

A károsultak számára a falu legmagasabb pontján, a Bezerédi utcában takaros házakat épített az állam. Az egyik porta előtt Józsi bácsi (75) arra panaszkodik, hogy a régi otthona sokkal nagyobb, sokkal jobb volt, mint az új. Az áldozatok rokonai egytől egyig ott lesznek a megemlékezésen, de a károsultak közül csak kevesen.

– Dehogy megyek én a fáklyás felvonulásra, elfelejteni akarom a tragédiát, nem emlékezni rá – fakadt ki a Blikknek Józsi bácsi. – Ma is sajog a szívem a régi házamért, ami a Torna patak partjánál kétszer ekkora udvaron állt. Minden volt ott: konyhakert, pince, padlás, a falakba 100 mázsa cementet építettem, az összes ablakra jutott redőny. Itt meg? Minden csupa gipszkarton, hullik a vakolat, mállik a festés, lassan nyakamra dől a ház.

Elítélték a cégvezetőt

Az Ajkai Timföldgyár tározójából 1 millió köbméter vörösiszap zúdult a környékre. Tíz ember meghalt, 50-en megsebesültek. A megismételt elsőfokú eljárásban a Mal Zrt. vezetőjét 2,5 év fogházra ítélték, helyettese 2 évet kapott első fokon.

Jóra fordult Harasztosék sorsa

A Harasztos család otthonát is elsodorta az ár, ezt követően az apa, Gábor egyik veséjét kivették, a munkáját elvesztette, majd a Bezerédi utcában kaptak új házat. Gábor élettársától, Tímeától kapott új vesét. Gábor azóta egészséges, munkát is talált, Tímeával a legnagyobb szeretetben nevelik közös kislányukat.

Virág Márton

4 / 8

Az árhullám helyenként kétméteres volt. Tízen vesztették életüket, 150-en megsérültek, 390 embert kellett kitelepíteni /Fotó: Fuszek Gábor

5 / 8

Megemlékezésre készül Kolontár. Lakói siratják a 9 éve el-hunyt áldozatokat /Fotó: Fuszek Gábor

6 / 8

Csaknem egymillió köbméter vörösiszap zúdult a falura /Fotó: MTI/Varga György

7 / 8

Marika néni mindennap megemlékezik a katasztrófáról /Fotó: Fuszek Gábor

8 / 8

Józsi bácsi hiába kapott új házat, a régit hiányolja /Fotó: Fuszek Gábor

blikk

Hasonló hírek

Verekedés tört ki az Újpest–Kisvárda meccsen: egy férfit vérző kézzel vezettek ki – fotók

Géza

Ismét illegális migránsok

Géza

Megöltek egy 18 éves lányt Zalaegerszegen

info