Hirmagazin.eu
Főoldal » Még mindig gyászolnak az iszapkatasztrófa túlélői – Kilenc éve pusztított három faluban a gyilkos ár
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Még mindig gyászolnak az iszapkatasztrófa túlélői – Kilenc éve pusztított három faluban a gyilkos ár

Kolontár—Devecser—Somlóvásárhely — A természet már kiheverte a 2010-es vörösiszap-katasztrófa következményeit, de az áldozatok hozzátartozóinak szívében nem enyhül a gyász.

Kolontáron Marika néni (77) mindennap végigbiciklizik a Kossuth utcán, ahol az egykori házak helyén most fákkal, virágokkal tarkított liget pompázik. Kilenc éve pontban délután fél 1-kor itt és a patak másik oldalán, a poros Malom utcára tört rá a pusztító vörösiszap a településre. Ahol valaha takaros házak álltak, most minden elvadult.

Kilenc éve, azon a végzetes napon S. Anna néni az udvaron épp az állatokat látta el, amikor zúgva, bömbölve rontott rá a vörös áradat. Esélye sem volt a menekülésre. Ahogy testvérének, a nyílt mezőn dolgozó Ernő bácsinak sem, az ő holttestét négy kilométerrel odébb, Devecserig sodorta az ár.

– Október 4-én, pénteken fél egykor itt a ligetben a sekrestyés meghúzza a kisharangot, majd öt órakor, a mise végén fáklyás körmenet indul a Kossuth és Malom utca nyomvonalán – mutatja a Blikknek Marika néni. – Az emberek minden telekhatáron megállnak és a földbe szúrt házszám mellett mécsest gyújtanak. Évről évre kevesebben vesznek részt a fáklyás meneten, az emberek inkább otthon, magukban gyászolnak.

A károsultak számára a falu legmagasabb pontján, a Bezerédi utcában takaros házakat épített az állam. Az egyik porta előtt Józsi bácsi (75) arra panaszkodik, hogy a régi otthona sokkal nagyobb, sokkal jobb volt, mint az új. Az áldozatok rokonai egytől egyig ott lesznek a megemlékezésen, de a károsultak közül csak kevesen.

– Dehogy megyek én a fáklyás felvonulásra, elfelejteni akarom a tragédiát, nem emlékezni rá – fakadt ki a Blikknek Józsi bácsi. – Ma is sajog a szívem a régi házamért, ami a Torna patak partjánál kétszer ekkora udvaron állt. Minden volt ott: konyhakert, pince, padlás, a falakba 100 mázsa cementet építettem, az összes ablakra jutott redőny. Itt meg? Minden csupa gipszkarton, hullik a vakolat, mállik a festés, lassan nyakamra dől a ház.

Elítélték a cégvezetőt

Az Ajkai Timföldgyár tározójából 1 millió köbméter vörösiszap zúdult a környékre. Tíz ember meghalt, 50-en megsebesültek. A megismételt elsőfokú eljárásban a Mal Zrt. vezetőjét 2,5 év fogházra ítélték, helyettese 2 évet kapott első fokon.

Jóra fordult Harasztosék sorsa

A Harasztos család otthonát is elsodorta az ár, ezt követően az apa, Gábor egyik veséjét kivették, a munkáját elvesztette, majd a Bezerédi utcában kaptak új házat. Gábor élettársától, Tímeától kapott új vesét. Gábor azóta egészséges, munkát is talált, Tímeával a legnagyobb szeretetben nevelik közös kislányukat.

Virág Márton

4 / 8

Az árhullám helyenként kétméteres volt. Tízen vesztették életüket, 150-en megsérültek, 390 embert kellett kitelepíteni /Fotó: Fuszek Gábor

5 / 8

Megemlékezésre készül Kolontár. Lakói siratják a 9 éve el-hunyt áldozatokat /Fotó: Fuszek Gábor

6 / 8

Csaknem egymillió köbméter vörösiszap zúdult a falura /Fotó: MTI/Varga György

7 / 8

Marika néni mindennap megemlékezik a katasztrófáról /Fotó: Fuszek Gábor

8 / 8

Józsi bácsi hiába kapott új házat, a régit hiányolja /Fotó: Fuszek Gábor

blikk

Hasonló hírek

Kilenc év fegyházra ítéltek egy fiatalt szegedi idősek kirablása miatt

info

A hétvégén csökkent a hazánkba illegálisan belépni szándékozó migránsok száma

Géza

Ez a parkolás sokba került a tulajdonosnak

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------