Főoldal » Még idén szerkezetkész lesz a Magyar Zene Háza, avagy gigantikus alkotás a szakmai legjobbjai tollából – galéria
Gazdaság

Még idén szerkezetkész lesz a Magyar Zene Háza, avagy gigantikus alkotás a szakmai legjobbjai tollából – galéria

Elérte legmagasabb pontját Budapest új ikonikus művészeti központjának építkezésén a Magyar Építő.

Sajtóbejáráson mutatták be a Liget Budapest Projekt részeként épülő Magyar Zene Házát délelőtt. Az egykori lerobbant Hungexpo-irodaépületek helyét átvevő, többszörösen nemzetközi díjjakkal elismert kultúrpalota kivitelezését a Magyar Építő Zrt. kivitelezi el Sou Fujimoto japán sztárépítész és magyar partnere, az M-Teampannon Kft. tervei alapján. Az épület lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatait az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végzi el.

A Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épülő üvegpalota átadásával 6 ezer négyzetméternyi, a projekt elindítása előtt látogathatatlan terület nyílik meg a fővárosiak előtt a ligetben.

 

 

Az alsó szinteken már a szakipari munkákat végzik

A 3 ezer négyzetméteres új intézmény munkálatai jelentősen előre haladtak: a Magyar Zene Háza épületének tartószerkezete elérte legmagasabb pontját, jelenleg a térszint felett történik a szerkezetépítés. A térszint alatti – kiállítótereknek is helyet adó – terekben pedig már előrehaladott állapotban vannak a kivitelezési munkák: a kiállítótereknek is helyet adó – szinteken már a feladatok végéhez közelítenek. Itt jelenleg a szakipari munkákat végzik, melynek során beépítik a gépészetet, elektromos rendszereket, gipszkarton elemeket.

Az eseményen Baán László, a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős miniszteri biztos elmondta: az építkezés jó ütemben halad,

a Magyar Zene Háza idén szerkezetkész lesz, 2021 második felében pedig birtokba is vehetik a látogatók.

Baán László az még elmondta: a tervek szerint haladnak a szintén a Liget Budapest projekt keretében, a Magyar Zene Háza közelében épülő Néprajzi Múzeum munkálatai is. Mint korábban is megírtuk, ezen a beruházáson a Market Építő Zrt. és a Bohn Kft. végezte el a mélyépítési munkálatokat, míg a generálkivitelezést a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. konzorciuma kivitelezi. A lebonyolítási, illetve műszaki ellenőrzési feladatok szintén az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. konzorciumának munkájával valósulnak meg.

Tavasszal elkészül az üvegépület hullámzó tetőszerkezete

A kulturális intézmény környezettudatos szempontok szerint épül, amit az is megvilágít, hogy a legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból példaértékűnek értékelte a kivitelezési munkálatokat és a leendő épületet. A Magyar Zene Háza így minimális környezeti terhelést jelent majd a parkra nézve.

Tavasszal már elkészül az épület egyik igazi különlegessége: jellegzetes alakú, organikusan hullámzó tetőszerkezete. Szintén tavasszal kezdi el felszerelni az épület másik nagy mérnöki precizitást igénylő megoldását, az üveg oldalfalakat, amelyek azt teszik lehetővé, hogy az épület harmonikusan összefonódjon a zöld környezetével – fejtette ki Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A jégpálya segítségével hűtik majd a kulturális palotát

Gyorgyevics Benedek kiemelte még: a Magyar Zene Háza szomszédságában fekvő Nagyrét területén 120 talajszondát helyeznek el 100 méter mélyen a föld alá, amelyek a ház, megújuló, geotermikus energiával történő ellátását szolgálják majd. Hozzátette még: a munkálatok végén, még a nyári szezon előtt megújítva állítják helyre majd a Nagyrét eredeti állapotát, amelyre a talajszondák működése így semmilyen negatív hatással nem lesz. További speciális és gazdaságos műszaki megoldás, hogy az épület hűtését távhűtéssel fogják biztosítani, melyet a szomszédos műjégpálya szolgáltat majd – fejtette ki.

Galéria

magyarepitok, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Már csak a mai nap: Őket érinti az adóhatóság figyelmeztetése

info

Nem kérünk a két zsíros Brexit-falatból..

Géza

Elkezdődött az élelmiszerek ellenőrzése

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------