Hirmagazin.eu
Főoldal » Még erősebb földrengés várhat Nepálra
Tudástár - minden érdekesség

Még erősebb földrengés várhat Nepálra

hirmagazin_2015-08-08_064759

A Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Nepált áprilisban, geológusok szerint azonban még ennél is erősebb rengés várható a térségben, a földben ugyanis veszélyes mértékben megnőtt a nyomás.

A több mint 8000 ember életét követelő áprilisi földrengés hatalmas katasztrófát jelentett az országban élők számára, és további természeti katasztrófákat vonhat maga után – hangzik a szakértők borús jövendölése.

A föld alatti folyamatok elemzése után egy nemzetközi szakértői csoport megállapította, hogy a törésvonal mentén kialakult feszültség a lökések centrumától keletre elvezetődött, nyugati irányban azonban inkább nőtt a nyomás – olvasható a Die Welt című laphonlapján.

A Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés a fővárostól, Katmandutól 80 kilométerre északkeletre kezdődött 15 kilométeres mélységben. Geológiai szempontból az egész régió rendkívül aktív: az úgynevezett Himalája-fővetődésben az indiai kontinentális lemez évenkénti két centiméteres sebességgel nyomul észak felé, az eurázsiai lemez alá. Mivel a két lemez össze van kapcsolódva, évtizedek, vagy akár évszázadok alatt felhalmozódott feszültségek robbanhatnak ki váratlanul.

A földrengéskor az eurázsiai lemez hat másodperc alatt mintegy két métert emelkedett. A középpontból kiindulva, a Himalája-fővetődés mentén a törés 45 másodperc alatt másodpercenként mintegy három kilométer sebességgel terjedt szét 140 kilométeres távolságba keleti irányba. Katmandutól 75 kilométerre keletre lévő helyig nyúlt el, ahol május 12-én egy a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű utórezgés rázta meg a vidéket – közölte Jean-Philippe Avouac, a pasadenai California Institute of Technology munkatársa és csoportja a Nature Geoscience című lapban.

Ezzel a Katmandutól keletre lévő területeken levezetődött a feszültség, itt a közeljövőben nem valószínű egy újabb, erős rengés. A centrumtól nyugatra azonban egy csaknem 800 kilométeres szakaszon több mint 500 éve nem vezette le a feszültséget jelentős rengés. “A Himalája-fővetődés lemezei itt erősen egymásba ékelődtek, a csúszási deficit akár több mint tíz méter is lehet. Az utolsó nagy földrengés itt 1505-ben történt, 8,5-es erősségű volt” – írták a kutatók.

Egy másik, szintén Avouac köré szerveződött kutatócsoport a régió több mérőállomásának adatait elemezve vizsgálta, hogyan terjedtek szét a szeizmikus hullámok, eredményeiket a Science című lapban mutatták be. A tudósok a folyamatot elsősorban azzal magyarázták, hogy a katmandui völgykatlan viszonylag puha, 500-600 méter vastag üledékes kőzettel töltődött. Ezért tartott itt a rengés mintegy 65 másodpercig.

A Katmandutól északra, az epicentrumtól 78 kilométerre lévő KKN4-es állomás, amely egy magaslaton, közvetlenül az alapkőzeten áll, 25 másodperc elteltével kezdett mozogni és 32 másodperccel később állt meg. Ebből számították ki a szakértők, hogy a törés az alaptalajban mintegy három kilométer per másodperces sebességgel terjeszkedett. Ez 11 ezer kilométer per órás sebességet jelent.

Az üledékes kőzettel töltődött katmandui medencében ekkor felerősödtek a szeizmikus hullámok. Két mérőállomás jelzett 3-4 másodperces, erős kilengéseket, amelyek 20-40 másodpercig ismétlődtek. “A földrengés a teljes katmandui medencében rezonanciát váltott ki” – következtettek a kutatók.

Forrás: metropol; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Beckham alakú csokitojásról álmodik a csokitesztelő

info

A legfélelmetesebb dolgok, amiket gyerekek mondtak!

Edit

Elképesztő tudományos felfedezés: Rákellenes tojást tojnak a tyúkok

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!