Főoldal » Még a világ legeldugodtabb helyei sincsenek biztonságban a műanyag szeméttől
Ökokatasztrófa

Még a világ legeldugodtabb helyei sincsenek biztonságban a műanyag szeméttől

Többnyire Ázsiából, döntően Kínából származnak azok a műanyag palackok, amelyeket az Atlanti-óceán déli részén fekvő Inaccessible Island területén találtak dél-afrikai és kanadai kutatók.

A paradicsomi Henderson-sziget és a Mariana-árok után újabb világtól eldugott helyről bizonyosodott be, hogy nem kerülhette el a mindent elárasztó plasztikszennyezést.

Az Inaccessible Islandet borító hulladék a térségben elhaladó kereskedőhajók fedélzetéről kerülhetett a nyílt vízbe, majd onnan a szigetre. Évente nagyjából 12,7 millió tonna műanyagszemét kerül a világ óceánjaiba, ám ez az adat csupán a szárazföldi forrásokat takarja – számolt be az MTI alapján az Index.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány szerint a szakemberek mostanáig úgy vélték, hogy a tengerekben lévő hulladék döntő része a szárazföldről származik, ám a most publikált bizonyítékok másra utalnak.

A világörökségi helyszínek közé tartozó szigeten a kutatók összesen 3515 darab hulladékot elemeztek 2009-ben és 8084-et 2018-ban. Megállapították, hogy a PET-palack a leggyakoribb hulladék a szigeten, és ezeknek a száma nő a leggyorsabban: az 1980-as évek óta éves szinten 14,7 százalékkal.

Az Inaccessible Island tengerpartjaFotó: Brian Gratwicke/flickr.com

A palackok többsége két évvel azelőtt készült, hogy partra sodródott a szigeten. A megvizsgált palackok több mint 75 százalékáról derült ki, hogy Ázsiából való.

Mivel a palackok viszonylag újak, nem kerülhettek a globális óceáni áramlatokkal a szigetre, ami azt sugallja, hogy a területen áthaladó hajókról dobhatták őket a vízbe. Az egyik részt vevő kutatót kifejezetten meglepte a hulladékok forrása, mivel korábban úgy vélte, hogy a kereskedőhajó-flották jobban tartják magukat a fedélzetről való szemetelést tiltó nemzetközi megállapodásokhoz.

elobolygo

Hasonló hírek

Súlyos ökológiai következményekkel járt a szibériai aranybánya balesete

Géza

Több százmillió állat pusztulhatott el Új-Dél-Wales államban, az ausztráliai bozóttüzekben

Géza

Ökokatasztrófa fenyeget Erdélyben

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------