Hirmagazin.eu
Főoldal » Medvehagyma szabad szedése: Túl mohón esünk neki a tavaszi finomságnak
Belföldi hírek Természetvédelem, élőlények védelme

Medvehagyma szabad szedése: Túl mohón esünk neki a tavaszi finomságnak

forrás: hirado.hu

Megtiltanák a természetőrök a medvehagyma szabad szedését az erdőkben, az utóbbi években divatba jött növényt szerintük védetté kellene nyilvánítani. Úgy látják, a gyűjtők jelentős kárt okoznak a medvehagyma állományában, ezért másképp kellene hozzájutni a finom és egészséges növényhez.

Nem csak szedik, sokan már inkább aratják a medvehagymát az erdőkben, a mohóság pedig hamarosan veszélybe sodorhatja a növény magyarországi állományát, ahogy az más államokban már megtörtént. Eljött tehát az ideje, hogy a medvehagyma védett legyen – mondta a hirado.hu-nak Temesi Géza, az Országos Természetőr Egyesület elnöke.


Medvehagyma az erdőben a Zala megyei Obornak és Bocska között 2017. március 26-án. Saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad. A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a mérgező gyöngyvirágéval, a levek megdörzsölése után azonban eltérő illatuk segíthet az azonosításban (MTI Fotó: Varga György)

Sarló, taposás, szemét

A civil társulás vezetője szerint a gyűjtők közül sokan nem csak kézzel, hanem sarlóval takarítják be a finom leveleket, ráadásul közben más értékes, esetleg védett növényeket is levágnak – arról nem beszélve, hogy utóbbiak között mérgezőek is lehetnek. Szintén gondot jelent, hogy szedés közben a medvehagyma mezőkön az emberek nagyon sok növényt letaposnak, és gyakran nagyobb mennyiségű szemetet is hagynak maguk után. Ezzel a nagybani gyűjtők jelentős kárt okoznak a medvehagyma állományában – tette hozzá.

Nem lenne túl népszerű

Temesi Géza hozzátette, bár kétségtelen, hogy a medvehagyma ügyét rendezni kell, ám valószínű, ezt nem övezné túl nagy népszerűség. Ennek ellenére indokolt a cselekvés, és nem csak a fokhagyma ízű lágyszárú, hanem egyéb erdei gyógynövények megóvásáért is. Utóbbiak esetében ugyanis szintén előfordul, hogy egy vállalkozó nagyobb mennyiségeket gyűjtet védett területen engedély nélkül, majd a szerzett árut kereskedelmi forgalomba hozza.

(MTI Fotó: Varga György)

A buckákkal működött

A természetőr egyesület elnöke megjegyezte, korábban hasonló dilemmát okozott a Kiskunsági Nemzeti Park homokbuckáinak megóvása. Ha ugyanis leesett a hó, a védett alföldi kiemelkedéseket megszállták a téli sportok kedvelői, és főleg vékony hóréteg esetén komoly károkat okoztak a különleges élőhelyeken. Végül a hatóság betiltotta a csúszkálást, az emberek pedig a sajtóban megjelent tájékoztató cikkek hatására megértették és elfogadták a természetvédelmi érveket.

Így is több mázsát hazavihet egy  társaság

Temesi Géza szerint addig is, míg nem lesz védett a medvehagyma, szigorítani kellene a gyűjtésének feltételeit. Jelenleg a nem védett állami erdőkben a növényből naponta és fejenként 2 kilót is szedhetnek az állampolgárok saját szükségletre. Ha azonban azt számoljuk, hogy egy kisebb társaság vagy egy család a szezon nagy részében kijár az erdőbe, akkor a legális kereteken belül is több mázsát begyűjthet.

Az erdész bólintása kevés lehet

Első körben talán a szigorításnál is fontosabb lenne, hogy a gyűjtők betartsák a jelenlegi szabályokat, vagyis védett területen ne, vagy csak a természetvédelmi hatóság engedélyével gyűjtsék a növényt, a nem védett állami területeken pedig ne lépjék át megszabott mennyiségi határt, és ne üzleteljenek a leszedett medvehagymával. Hangsúlyozta, a természetvédelmi hatóság engedélyét védett területen nem váltja ki egy arra járó erdész, vagy mezőőr bólintása, ahhoz hivatalos igényt kell beadni.

(MTI Fotó: Sóki Tamás)

Pihentetni kell

Az egyik fő termőterület a Mecsek, ahol már érzékelhető a medvehagyma iránti túlzott érdeklődés. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság tavaly azt közölte, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyes területeit pihentetni kell, miután a korábbi években a gyűjtők igen aktívak voltak.

A növényt turisztikai attrakcióként bemutató orfűi Medvehagyma házban a hirado.hu-nak azt mondták, ők is értesültek róla, hogy egyes termőhelyeket kímélni kell, egyúttal az is látszik, hogy még bőven van a fák alatt a jellegzetes illatú levelekből, az érdeklődés pedig nem lanyhul, sőt erősödik a különleges tavaszi növény iránt.

 

Hasonló hírek

Zárva kell tartani a balkáni migrációs útvonalat

Géza

Ne maradjon le! – Novemberben pótlék jár a szociálisan rászorultaknak

Edit

KERTÉSZ IMRE: “Európa, gyerekes és öngyilkos liberalizmusa miatt, hamarosan aláhanyatlik”

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------