Főoldal > Hírek > Főhírek > Gazdaság > Meddig csökkenhet a benzin ára?

Meddig csökkenhet a benzin ára?

Hirdetés

forrás: hirado.hu

A GKI elemzője ősszel további árcsökkenésre számít ugyan, ám hosszú távon lassú áremelkedést jósol.

Pénteken bruttó 9 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. A csökkentéssel a 95-ös benzin átlagára 342-343 forintra, a gázolajé 338-339 forintra mérséklődött. Előtte szerdán változtak legutóbb az árak: akkor bruttó 7 forinttal csökkent a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj ára.

A benzin átlagára tavaly szeptember és 2015 január között mintegy 100 forinttal csökkent, majd idén július közepéig fokozatosan több mint 70 forinttal emelkedett. Az utóbbi egy hónapban viszont csaknem 40 forinttal ismét olcsóbb lett a benzin.

hirmagazin_2015-08-30_064403
(MTI/EPA/Justin Lane)

A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára február eleje óta mintegy 30 forinttal lett magasabb, az utóbbi négy hétben viszont már mintegy 25 forinttal csökkent.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

„A benzin ára, közel azonos időben a kőolaj árával, körülbelül egy évvel ezelőtt kezdett erőteljesen csökkenni, majd idén januártól egy újabb, de a korábbi szintekhez képest nem jelentős emelkedésbe fordult. A kőolaj áremelkedését a kereslet növekedési ütemét meghaladóan bővülő kínálat, valamint a világgazdaság, ezen belül akínai gazdaság jövőbeli gazdasági növekedésével kapcsolatos aggodalmak állították meg idén május elején” – magyarázta Barta Judit, a GKI Energiakutató Kft. kutatásvezetője a hirado.hu-nak.

Nyáron drágább, ősszel olcsóbb

„Az üzemanyagok ára hosszabb időszak átlagában követik az olajár változását, ez figyelhető meg a benzinárnál is. Emellett azonban az üzemanyagok ára nyáron, a szabadságok és a turizmus időszakában meglóduló kereslet miatt általában drágább, majd az őszi-teli hónapokban a kisebb kereslet miatt olcsóbbá válhat” – fogalmazott a szakértő.

Hozzátette: a kínai tőzsdepánik csak ráerősített az amúgy is csökkenő olajárra, amely július második felétől szinte zuhant „Ugyanezen a héten hatalmas 5-6 dolláros emelkedést produkáltak az olajárak, azonban ezt az emelkedést nem lehet gazdasági okokkal megmagyarázni, mivel az olaj túlkínálata fennmaradt. A közeljövőben a 40-50 dollár/hordó közötti szintet lehet reális árnak tekinteni, majd a jövő év elején a kereslet további lassú bővülése és az amerikai kőolaj kitermelés növekedésének lassulása emelhet az árakat. Nem tartjuk valószínűnek, hogy 2016-ban az olajár meghaladná a 60-65 dollárt” – mondta Barta Judit.

hirmagazin_2015-08-30_064351
Egy férfi egy tőzsdeindex alakulását mutató elektronikus kijelző előtt Tajpejben 2015. augusztus 25-én. Az ázsiai vezető tőzsdeindexek augusztus 24-i rég nem látott komoly árfolyamvesztesége után ezen a napon a kínai értéktőzsde mutatói tovább csökkentek, a legtöbb ázsiai országéi azonban növekedtek. (MTI/AP/Wally Santana)

Új exportőrök jelentek meg

A szakértő kiemelte, hogy a hazai üzemanyagárak alapvetően az európai üzemanyag-piaci áraktól függnek, valamint a forint árfolyamának változásától. A piaci üzemanyagárakat alapvetően az olajár változása befolyásolja, de idén a benzin piacán, az EU-ban óriási volt a kereslet, elsősorban az export szárnyalt, bár az európai benzinfogyasztás is némileg emelkedett.

Az olajárak változásához viszonyítva nem engedte a piaci benzinárakat az olajárhoz hasonlóan zuhanni. Gázolajból az EU behozatalra szorul, azonban idén bőséges a kínálat, mivel a hagyományos beszállítók (így az USA, vagy Oroszország) mellett a közel- és távol-keleti exportőrök is megjelentek. Emiatt a piaci gázolaj árak tavasz óta lassan, de folyamatosan mérséklődnek – magyarázta Barta Judit.

Az árfolyam alakulása tavasz óta nem befolyásolta trendszerűen az üzemanyagárak változását, a forint-dollár árfolyama azonban a 265-285-ös sávban jelentősen ingadozott – hangsúlyozta a kutatásvezető.

Tovább csökkenhet ősszel a benzin ára

A csütörtöki és pénteki jelentős, 4-5 dolláros olajár-emelkedés felfelé fordította az üzemanyag-piaci árakat is. „A gazdasági tényezőket tekintve egyelőre nincs ok arra, hogy az olajárak tartósan emelkedjenek, ezért ezt ideiglenes jelenségnek tekintjük. A továbbiakban inkább arra számítunk, hogy az ősz folyamán a benzin ára tovább csökken, de lassabb ütemben, mint korábban. A gázolajnál várhatóan az árcsökkenés lassúbb lesz, vagy akár megáll, mivel a szezonális változások ezt indokolják” – mondta Barta Judit.

Hosszú távon emelkedhet az ár

„Közép távon, tehát 2016-ban, lassú áremelkedést feltételezünk, amely természetesen attól függ, hogy a világ kőolajkereslete hogyan alakul. Nem feltételezzük egyelőre az OPEC kínálatnövelő politikájának megváltoztatását sem, annak ellenére, hogy a politika nem túl sikeres most. A piaci részesedések megtartása fontosabb a nagy arab olajtermelőknek, mint a bevétel szintjének emelése. Hosszabb távra kitekintve is a lassú áremelkedést tételezzük fel, ezt az olajárak határidős árainak alakulása alapján feltételezzük, mivel a távolabbi határidőkre lassú áremelkedést mutat a Brent és az amerikai WTI ára is” – mondta a hirado.hu-nak Barta Judit.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás:
Hirdetés
tűzvédelem