Hirmagazin.eu
Főoldal » Matteo Salvinivel erősödhet az Európai Néppárt
Külföld

Matteo Salvinivel erősödhet az Európai Néppárt

Közeledik egymáshoz a korábbi olasz belügyminiszter, Matteo Salvini pártja, a bevándorlásellenes Liga és az Európai Néppárt, amiből akár még szövetség is lehet, az olasz párt ugyanis európai szövetségest, a Néppárt pedig egy erős tagszervezetet keres Berlusconiék helyett

– írja olasz lapértesüléseket idézve a Magyar Nemzet. 

Emlékeztetnek, hogy a Matteo Salvinivel való összefogást Orbán Viktor a májusi európai parlamenti választások előtt sürgette, akkor az ötlet süket fülekre talált a pártcsalád részéről. Matteo Salvini támogatottsága a csúcson van Olaszországban, legutóbb egy olyan tartományban tudtak nyerni, ahol fél évszázada a baloldal volt hatalmon. A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint az Európai Néppárt messze nem ellenzi ezt a közeledést.

A Liga ügyét az sürgetheti, hogy egyre gyengébb a néppárt támogatottsága és hiányzik egy erős olasz tagpárt. A Merkel-éra vége is közeledik.A Liga Olaszországban továbbra is nagyon népszerű, de a brüsszeli tárgyalóasztaloknál ez nem elég.Az EPP északi, liberálisabb delegációi hallani sem akarnának a bevándorlás- és iszlámellenes Ligával való kapcsolatról.

A Néppárt viszont mérlegel. A mostaninál sokkal erősebb olaszországi tagpárttal kellene rendelkezniük. A Silvio Berlusconi-féle Hajrá, Olaszország! mindössze hat politikussal képviselteti magát az EPP európai parlamenti frakciójában, ezzel szemben Salvini pártjának 28 képviselője van.

Az olasz lapok latolgatásaikban arra is kitérnek, hogy jelenleg az erőviszonyok átrendeződése zajlik Európában.Míg korábban Nyugat-Európa politikai pártjai adták az Európai Néppárt erejét, ma a legerősebb delegációk között a lengyelek és a magyarok vannak.Az erőviszonyok effajta átalakulása pedig alapjául szolgálhat az olasz bevándorlóellenesekkel való együttműködésnek.

A Corriere della Sera olasz lap úgy tudja, hogy Joseph Daul, a néppárt hamarosan leköszönő elnöke megüzente Salvininek: az ügyben mindenképp a Ligának kell megtennie az első lépést.

Orbán Viktor is támogatná az együttműködést

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként épp a májusi európai parlamenti választások margóján vetette fel, hogyaz EPP-nek igenis együtt kellene működnie a Salvini-féle Ligával.A kormányfő akkor úgy fogalmazott: a néppárt öngyilkosságra készül, ha ismét az európai baloldalhoz akarja kötni magát. Orbán Viktor szerint Silvio Berlusconinak lehet kulcsszerepe a kérdésben – annak a Berlusconinak, aki pár hete épp Salvinit „koronázta” az olasz jobboldal vezetőjévé.

A történet egy másik főszereplője pedig a német kancellár lehet, aki bár májusban rögtön elutasította Orbán Viktor ötletét, szintén egy egyre népszerűtlenebb formációhoz, a német Kereszténydemokrata Unióhoz tartozik. Merkel jelenleg az utolsó kancellári ciklusát tölti, 2021-ben elköszön a politikától. A Corriere della Sera szerint utóbbi még egy érv lehet a néppárti–Liga-kooperáció mellett.

Nagyon népszerű Salvini

Mint arról korábban beszámoltunk, a választók 40 százaléka Matteo Salvinire szavazna, ha most tartanák a választásokat Olaszországban – derül ki az Ipsos közvélemény-kutató október végi felméréséből. A pártokat nézve a Liga támogatottsága több mint 34 százalékra nőtt, míg a kormányzó Öt Csillag Mozgalomé (M5S) és a Demokrata Párté (PD) 18 százalék alá zuhant. A jobbközép Olasz Testvérek (FdI) a 10 százalékos lélektani küszöbhöz közelítenek – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Arról is írtunk, hogy fél évszázad baloldali kormányzás után Salvini jobboldali pártja nyerte az umbriai helyhatósági választásokat. A Liga által indított Donatella Tesei, akit az Olasz Testvérek és Berlusconi pártja is támogatott, a szavazatok 57,55 százalékát szerezte meg. Vincenzo Bianconira, a két kormányzó párt, az Öt Csillag Mozgalom és a PD jelöltjére mindössze 37,48 százalék szavazott. Salvini a győzelem hírére úgy nyilatkozott: „Ma éjjel történelmet írunk”.  A 17 fős umbriai regionális önkormányzatban 8 mandátumot szerzett a Liga, az Olasz Testvérek kettő, míg a Hajrá Olaszország! egy mandátumot szerzett. Velük szemben a baloldali erőknek összesen csak 7 mandátuma van.

Több százezres tüntetést tartott Salvini

Még október közepén kétszázezren vettek részt az Olasz büszkeség néven Salvini által meghirdetett megmozduláson, amelyen a kormány leváltását követelték. Matteo Salvini a tömeg előtt kijelentette, hogy a Liga vezette jobboldal készen áll a “jó kormányzásra” az “Olaszországot tönkretevő” jelenlegi kormányerők leváltásával. Ígérem nektek, hogy a Liga ismét kormányra kerül! Megváltoztatjuk a történelmet! – hangoztatta Matteo Salvini, aki néhány hónapos türelemre kérte híveit.

Több százezren voltak Salvini kormányellenes tüntetésén. FORRÁS: TWITTER

Hangsúlyozta, hogy a kormánypártok, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD), a választókat megkerülve, “hatalmi palotákban” döntenek az olaszok sorsáról, “Merkel és Macron telefonos utasításainak” engedelmeskedve. A Giuseppe Conte vezette kormányt a“nyitott kikötők és üres zsebek”kormányának nevezte migrációs politikája és az új adók bevezetése miatt. Kifejtette, a balközép éveken át azt ismételte, hogy a migrációval szemben semmit sem lehet tenni, miközben a Liga, ahogy 2018-ban kormányra került, lezárta a kikötőket, és csak az léphetett be az országba, aki valóban háború elől menekült, vagy másért joga volt hozzá.

Budapesten is kiálltak Salvini mellett

Nagyon sokan voltak azon a Matteo Salvini melletti szolidaritási tüntetésen az olasz nagykövetség előtt, amelyet Bayer Zsolt a Magyar Nemzet főmunkatársa, a Hír TV népszerű Bayer Show-jának házigazdája hirdetett meg. A demonstráción Bayer Zsolt úgy fogalmazott: az olasz hazafiak megérdemlik, hogy a magyar hazafiak kiálljanak mellettük és értük ebben a történelmi pillanatban.

magyarnemzet, origo, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

“Mindenki nagyon ráfázhat Szíriában”

info

A Salvinivel szembeni eljárás elhúzódhat, ha egyáltalán elítélik

Géza

Amerikai és ukrán pilóta halt meg Ukrajnában

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------