Hirmagazin.eu
Főoldal » Mától papírok helyett okos kütyüvel érkezik a postás
Belföldi hírek

Mától papírok helyett okos kütyüvel érkezik a postás

Beköszöntött az igazi 21. század a postánál. Ma reggel országszerte úgy indultak el a postások, hogy náluk van egy ipari mobiltelefon, és szeptembertől az ajánlott küldeményeknél, csomagoknál megszűnik a papír alapú adminisztráció, nem lesz több felesleges aláírás és kitölteni való papír.

Az új elektronikus rendszer biztonságosabbá és egyszerűbbé teszi a kézbesítést. A most élesített rendszert egy tesztidőszak előzte meg, amikor megnéztük, hogyan működik a rendszert.

A tesztelte a rendszert

Sokkal egyszerűbb és gyorsabb ez a modern technika, nekem nagyon tetszik

– mondta el Juhász Csabáné Csepelen.

A csepeli asszony két ajánlott levelet vett át a postástól az új módszerrel. A kézbesítőnél a sok papír és nyomtatvány helyett most csak egy PDA volt. Ez a kis szerkezet lényegében egy ipari mobiltelefon, működése nagyon egyszerű. Az aláírás a PDA-n is hasonlóan történik, mint a papíron, csak a PDA-n nem egy tollal kell aláírni, hanem egy ehhez az eszközhöz használható érintős ceruzával. A csepeli posta volt az egyik tesztelője a rendszernek. A próbaüzem hét településen indult el tavaly ősszel, az új eszközöket használó postások pedig folyamatosan megosztották a tapasztalataikat, értékelték a rendszer és a felszerelések használatát.

8000 postás zsebében a kütyü

A Magyar Posta fokozatosan építette és terjesztette ki országosan az elektronikus kézbesítési rendszert

– tudtuk meg.

Mára már az összes, azaz több mint 8000 kézbesítő rendelkezik az elektronikus rendszer működtetéséhez szükséges ipari mobilkészülékkel, azaz PDA-val. Az ügyfelek ezen a készüléken írják alá, hogy átvették az ajánlott levelet, tértivevényes levelet vagy hivatalos
iratot.

Nem lesz papír alapú tértivevény

A papíralapú tértivevény kivezetését kormányrendelet írja elő. Január 1-től csak elektronikus kézbesítési igazolást kaphat a levél feladója. Ezek az igazolások arra szolgálnak, hogy bizonyítható legyen: a küldeményt átvette a címzett vagy a meghatalmazott.

– Ha valakinek ajánlott vagy tértivevényes levele van, de a kézbesítéskor nem volt otthon, arról – ahogy eddig is – értesítést fog kapni. Azokon a településeken, ahol nagyobb számban fordulnak elő könyvelt küldemények, a kézbesítőknél mobil nyomtató is van, így ők már nem kézzel írott, hanem nyomtatott értesítőt dobnak be az ügyfélnek – magyarázta a Magyar Posta szóvivője.

A neten, telefonon is nyomon követhetjük a küldeményeket

A fejlesztésnek rengeteg előnye van: csökken az adminisztráció és nyomon követhető lesz a küldemények útja. A feladástól a kézbesítésig nyomon lehet majd követni az internetes felületen a csomagok útját, így nem csak elveszni nem tudnak a küldemények, hanem azt is láthatjuk, hogy melyik nap érkezik meg a csomagunk. Ha feladók vagyunk, akkor elektronikus értesítést kapunk arról, ha a címzettünk átvette a levelet, így pontosan tudjuk, hogy mikor érkezett meg az illetőhöz a küldeményünk.

Üzennek, ha küldemény érkezett

A postánál már fejlesztik a rendszert kiegészítő mobiltelefonos applikációt is. Ez még könnyebbé teszi a dolgunkat: aki letölti, annak majd üzen a rendszer, ha ajánlott levele érkezik, és meg tudja nézni ezen át is, hol tartanak az ő küldeményei. Az ügyfelek számára a változást első körben az jelenti, hogy postásuk már PDA-val kézbesíti a könyvelt levelet, és ők ezen a készüléken írják alá az átvételt. Az elektronikus rendszer további előnye, hogy az új típusú e-személyi igazolvány is használható az átvételi jogosultság igazolására. Akinek újfajta személyije van, annak elég egy érintés is. Az e-személyi ugyanis azonosításra is szolgál, ez a szerkezet pedig be tudja olvasni az adatainkat.

– Ez nem csak azonosításra lesz jó, hanem egyenértékű az aláírással is, így egy mozdulattal azonosíthatja magát az ember és el is ismeri a levél átvételét. Ez a funkció tovább gyorsítja a kézbesítési folyamatot. Mivel az emberek részéről semmilyen technikai tudást nem igényel, valószínűleg nem fog fennakadást okozni az átállás – közölte lapunkkal a Magyar Posta.

A futárszolgálatok is ilyet használnak

A PDA-s aláíró rendszerekkel csomagküldő szolgálatoknál, házhoz szállításkor, recept átvételekor is találkozhattak az emberek. A nagy áruházakban a készletezést, raktárfelmérést ilyennel végzik a dolgozók, így a készletadatokat nyomon követhetik a beszállítók. A kalauzok is ehhez hasonlót használnak menetjegyek ellenőrzésekor és nyomtatásakor.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

További járműveket szerzett be a Magyar Honvédség (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

A DK új képviselője kiegészítette a parlamenti esküjét – videó

Géza

30-ra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!