Főoldal » Mától legális a marihuána orvosi felhasználása Horvátországban
Tudástár - minden érdekesség

Mától legális a marihuána orvosi felhasználása Horvátországban

Ez azért fontos hír, mert ennek kapcsán megtudtuk, hogy Romániában már eddig is az volt

Életbe lépett csütörtökön Horvátországban az az egészségügyi rendelet, amelynek értelmében engedélyezik a marihuána alapú termékek és gyógyszerek árusítását a súlyos betegek számára.

A marihuána fő pszichoaktív összetevőjének számító THC (tetrahidrokannabinol)-tartalmú termékeket ezentúl felírhatja az orvos olyan betegségek esetén, mint a rák, a szklerózis multiplex, az epilepszia és az AIDS.

A rendelkezés szerint az ilyen szereket legfeljebb harmincnapos gyógykezelésre elegendő mennyiségben A  marihuána terápiás célú alkalmazásának legalizálásáról szóló vita tavaly azután lángolt fel, hogy őrizetbe vettek egy szklerózis multiplexben szenvedő rijekai férfit, aki a kertjében kannabiszt termesztett. A hatóságok 20 kilogramm marihuánát foglaltak le tőle az otthonában. A férfi azzal védekezett, hogy a növényből olajat nyer ki, amely segít csillapítani betegsége hatásait.

A rijekai férfi esete nyomán beteg- és orvosszervezetek nyilvános vitát indítottak a kannabisz alapú termékek orvosi célú használatáról, majd az egészségügyi minisztérium a kérdés megvizsgálására bizottságot állított fel, amely végül javasolta a marihuána legalizálását orvosi terápia esetében.

A horvát egészségügyi minisztérium az új szabályozás életbe lépésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az Európai Unió (EU) 28 tagállamából 12-ben – Ausztriában, Csehországban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szlovéniában – már engedélyezték a marihuána terápiás jellegű alkalmazását.

Forrás: kolozsvaros;

Hasonló hírek

Cinkotai Kiss Béla a leghíresebb magyar sorozatgyilkos

info

Az egykori legnagyobb magyar csokimennyország 

info

Narancsmagból narancsfa – 4 tipp

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------