Hirmagazin.eu
Főoldal » Maszkkal csalt, rendőreink elfogták
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Maszkkal csalt, rendőreink elfogták

Zsigeri üzleti érzékenység, embertársaink iránt érzett felelősségérzet vagy a haszonszerzés mindenáron való kiaknázása?

Nem tisztünk megítélni. Aki járvány idején sok egészségügyi szájmaszkot szeretne vásárolni, tegye. Egy pénzember 220 millió darabot akart venni, üzleti partnere viszont kihasználta volna nagyszabású terveit, ha a zsaruk közbe nem lépnek.

Az ipari mennyiségű védőmaszkot megvenni kívánó, venezuelai származású károsult előzetes tárgyalások után Budapest belvárosában várta az állítólagos eladó Hondurasból hazánkba települt megbízottját az üzlet megkötésére. A nagyléptékű adásvétel részleteinek megbeszélése és a tervezett tranzakció így került az V. Kerületi Rendőrkapitányság zsaruinak látókörébe.

– A sértett március 13-án tett bejelentést nálunk, és vázolta: szerinte nem jó irányba mennek egy nagyon sok milliós üzlet dolgai, csalást sejt a háttérben – tájékoztatott Sallai Albert zászlós, nyomozó.

Sallai Albert r. zls, nyomozó, police.hu

– A férfi előadta nekünk, hogy egy internetes kereskedési oldalon akadt rá egy hirdetésre, amiben megítélése szerint az egyik hirdető kedvező áron kínált szájmaszkokat. Telefonon felvette a hirdetővel a kapcsolatot, majd elektronikus levelezés útján megalkudtak 100 millió darab N95 and 3PLX és 120 millió darab 3M típusú egészségügyi arcmaszk adásvételében hozzávetőleg 2 millió dollár értékben. A vevő március 3-a és 5-e között több részletben mintegy 100 ezer dollárnyi előleget át is utalt a neki megadott bankszámlaszámokra, német és lengyel pénzintézetekhez. A fennmaradó összeg kifizetése előtt azonban látni szerette volna az áruját, ezért utazott Magyarországra. Egy Kristóf téri étteremben beszélték meg a találkozót a hirdetés alapján a mennyiséget nyíregyházi üzemében legyártó tulajdonos képviselőjével.

A március 12-i találkozón az eladói részről felbukkanó férfi számára a vendéglátói közeg egyáltalán nem volt idegen környezet. Maga is sűrűn megfordult éttermekben, csakhogy éppenséggel nem csillagászati összegeket érintő bizniszek részeseként. A 35 éves Norlan W. H. ugyanis valójában zöldségpucolóként dolgozott egy pesti pláza éttermének konyháján. Krumplival, vöröshagymával volt napi kapcsolata és érintkezése, egészségügyi gyártókkal, forgalmazókkal és termékekkel azonban semmiféle. Ez utóbbi a találkozás alkalmával nem derült ki. A férfi igyekezett minél hitelesebben eljátszani a kompetens termékmenedzsert, aki ködbe vesző ausztrál főnöke nevében tárgyal. Így belefűzött még egy távoli nációt az ügybe – ismertette az ügy további szálait Sallai Albert zászlós.

– Nem adta olcsón a termékmintát: újabb 27 ezer dollárt kért üzletfelétől. Mint mondta, ennyiért nyitják ki látogatók számára a gyár kapuit – folytatta a nyomozó. – Vagy az üzemlátogatás díját, vagy az addig lerótt összköltségeket azonban már sokallhatta a károsult. Alaposabban utánanézett a mondott gyártónak, és meglepő felfedezésre jutott. Talált egy bejegyzett magyar céget, amelynek cégnyilvántartási adatai első ránézésre megegyeztek az előszerződésben leírtakkal, mutatkozott azonban néhány eltérés. Mindez pedig azt jelentette, hogy a venezuelai vevőjelölt egy nem létező gazdasági szereplővel kezdett üzletelni.

Elfogás. police.hu

Ekkor szólt nekünk, és tájékoztatott bennünket arról is, hogy még megkérdezésünk előtt egy újabb összejövetelt egyeztetett a másik férfival aznap estére. Kénytelenek voltunk igazodni a kialakult helyzethez: gyors rajtaütést szerveztünk, és értesítettük a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűn­ügyi bevetési osztályát (BBO), és támogatást kértünk az intézkedéshez. A találkozóra tartó Norlan W. H.-t a megjelölt étterem közelében elfogtuk, és előállítottuk rendőrkapitányságunkra, ahol kihallgattuk. Nem volt könnyű dolgunk. A férfi ügyesen próbált manőverezni: amiről feltételezte, hogy nem tagadhatja le, azt elismerte, de teljesen másképp magyarázta a történteket. Hogyne, felvette vele a kapcsolatot a férfi – erről árulkodtak a telefonhívások –, de nem szájmaszkot, hanem veteránautó-flottát akart tőle vásárolni, mivel ő ezek értékesítésében volt jártas. Állítása szerint indultak is volna Kecskemétre, és ő épp új ruhákat vásárolt a Váci utcában az utazáshoz, amikor lecsaptunk rá. A megtörtént átutalásokról érdemi információt nem tudott adni. Arra hivatkozott, hogy a pénzt egy – alighanem kitalált – ausztrál nagyfőnök kezeli. Norlan W. H.-t őrizetbe vettük, és jelentős kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottunk vele szemben eljárást.

Cikk: SZILÁGYI ATTILA

Fotó: MAROSFALVI, RENDŐRSÉG

KÉTMILLIÓ DOLLÁR

Ez már olyan összeg, amire a világ bármelyik pontján felkapja a fejét zsaru és bűnöző, befektető és újságíró. Ha az ügylet eredetileg tervezett formájában és méretében meg is hiúsult, a szóban forgó, kicsalni kívánt mintegy 600 millió forintos vételárból ténylegesen átutalt 30 millió forintnyi valuta mozgására a hatóságoknak is reagálniuk kellett. A bankok közötti tranzakciók elindultak, és az V. kerületi zsaruk az összeg biztosítása érdekében felvették a kapcsolatot a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda erőszakos bűncselekmények elleni osztály nemzetközi egységének munkatársával és a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályával. A nemzetközi adatbázisokban azonosították a számlák tulajdonosait, majd külföldi társszervekkel, köztük az FBI-jal együttműködésben tettek lépéseket a varsói és müncheni bankokba megérkező összegek lefoglalása érdekében.

police, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Kétezer magyar pedofil szervezkedik az interneten

Mazsi

Elkerülhető lett volna a tragédia? Megrázó részletek a Nyugati téri metrónál összeesett fiú ügyében

Géza

Egy korábbi emberöléssel is meggyanúsították a sárkeresztóri nőt – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------