Hirmagazin.eu
Főoldal » Másolnák a magyar védőnői rendszert
Egészség - betegség

Másolnák a magyar védőnői rendszert

2015 03 18 072717Különösen Kolumbia és India érdeklődik az idén 100 éves védőnői hálózat modelljének átvétele iránt.
Másolnák a magyar védőnői rendszert

Egy kapcsolati hálóba ágyazva kísérik végig a gyerekeket és a családot.

A modellt Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságpolitikai államtitkára ismertette szakemberek előtt Washingtonban, az ENSZ Nők Helyzetét Vizsgáló Bizottságának 59. ülésén megtartott magyar kísérőrendezvényen. A védőnői hálózat elismertsége kifejezetten jó az ENSZ berkein belül az államtitkár szerint.

Az 1915-ben indított kezdeményezéshez hasonlóak léteznek ugyan más országokban is, de egyik sem olyan összetett és sokrétű, mint a magyar.

– A várandósok gondozását szinte mindenhol a szülésznők végzik. Egyes országokban a szülésznők látják el az újszülöttek és családjuk gondozását, látogatását is, a csecsemők és a kisgyermekek esetében azonban már az alapellátók vagy az úgynevezett körzeti közösségi ápolók végeznek hasonló munkát. Vannak országok – mint Dánia –, amelyekben létezik ugyan hasonló védőnői hálózat, de ők csak a szociálisan hátrányos helyzetű családoknak segítenek, meghatározott ideig – válaszolta kérdésünkre Novák Katalin.

A minisztérium tájékoztatása szerint a hazai rendszer fontos értéke az, hogy az egészségügyi ellátás mellett szociális, oktatás-nevelési és közigazgatási ügyekben is segíti a családokat egy összehangoltan működő kapcsolati hálóban.

– A védőnői szolgálat mint intézmény mellett fontos maga a védőnő, aki az édesanyák és a családok mellett áll. Szerepe pótolhatatlan, mert olyan segítő és támogató, aki az első várandósság kezdetétől a legkisebb gyerek kiskamasz koráig végigkíséri a családokat – méltatta az államtitkár a védőnőket.

A gyermekvédelemben is kulcsszerepet játszó szakemberek sokat tettek a csecsemőhalálozás elleni sikeres védekezésben is, ennek köszönhetően
35 év alatt több mint 23 ezrelékről 6 ezrelék alá csök-kent hazánkban a csecsemő- halandóság.

A védőoltási rendszer működtetésének is kulcsszereplői a védőnők, nekik is köszönhető az oltások magas elfogadottsága, valamint a kiemelkedő átoltottsági arány. Ennek köszönhetően a körülöttünk komoly járványokat okozó gyermekbetegségek Magyarországon nem tudnak tombolni.

1915. június 13-án megalapították az Országos Stefánia Szövetséget.

A csecsemőhalandóság csökkentése mellett a tudatlanság és a babona elleni küzdelem szerepelt első programjukban.

Egy 1941-es határozat után a védőnők már óvodai és iskolai szolgálatot teljesítettek, szervezték a szegény betegek otthoni ápolását, a nemi bajok és a tbc terjedését próbálták akadályozni, és szociális munkát is végeztek.

A II. világháború után a védőnők az anyatejes táplálás fontosságát propagálták, és a kórházi kapcsolattartást is ellátták. A védőnői képzés 1975-ben főiskolai szintűvé vált.

Egy mai védőnő feladata a nővédelem, a várandós és gyermekágyas anyák gondozása, a gyermek gondozása születésétől tanköteles korának végéig, valamint a családgondozás.

Forrás: metropol; Kép: metropol;

Hasonló hírek

Néhány jel, ami arra utal, hogy kevés vizet iszol

Edit

Hatékony kiegészítő gyógymód a sóbarlang-terápia

Géza

Egy különös betegség, ami jobban fenyegeti a nőket, mint a mellrák

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------