Image default
Külföld

Második napja megy a harc a török szerkesztőségnél

forrás: RT

Második napja tüntet egy hatalmas tömeg Isztambulban egy újság szerkesztőség előtt. A demonstrálók pénteken azt akarták megakadályozni, hogy a rendőrség behatoljon a legolvasottabb helyi lap épületébe, szombaton viszont már kívülről tüntettek az épületet elfoglaló rendőrség ellen.

Szombaton is folytatódtak a Zaman ellenzéki török lap szerkesztősége előtti összetűzések.

A tüntetők a hatóságok által elfoglalt épület előtt várakoztak, mikor a rendőrök könnygázzal támadtak a csoportra. A demonstrálók a közeli kis utcákba menekültek, majd újból összegyűltek tüntetni.

Második napja megy a harc a török szerkesztőségnél

Péntek késő este elfoglalta a rendőrség az épületet

A rendőrök egy ügyészi végzés után indultak meg a legolvasottabb isztambuli lap szerkesztősége elé – írta az Euronews.  A hatóságok egy iszlám hitszónokot gyanúsítottak meg puccskísérlettel, majd mikor megszerezték a szükségek dokumentumokat, megrohamozták az őt támogató szerkesztőséget.

Második napja megy a harc a török szerkesztőségnél 2

A tömeg nagy része az épület belsejében keresett menedéket a vízágyúkkal és könnygázzal támadó rendőrség elől. Miután a tisztek  “eltakarították” a bejáratnál álló tiltakozókat, behatoltak az épületbe.

“Dobjátok le a lépcsőn” – ordította az egyik rendőr az egyik újságíró tweetje szerint, mikor a lenti termeket próbálták elfoglalni.

A Zama főszerkesztője is rendőri agresszióról írt a közösségi médiában, őt lökdösve tuszkolták ki az épületből. “Elvették a telefonomat, miközben online közvetítettem a razziát. Ha újra visszatérnek a jogállami keretek, biztosan beperelem őket” – írta dühösen.

A hitszónok, aki ellen a vizsgálat folyik, Fethullan Gülen. Korábban közeli szövetségese volt Erdogan elnöknek, jelenleg viszont az államfő legnagyobb politikai ellenfelének tartják, és a kormány megbuktatásának kísérletével gyanúsítják.

Az Európai Unió hivatalos szervei és jogvédő csoportok egyaránt bírálják a Zeman és annak angol nyelvű kiadása elleni rendőrségi razziát.

“Sajnos szokványossá vált az utóbbi 3-4 évben, hogy aki a kormány működését bírálja, az elzárásra vagy bírósági eljárásra számíthat, illetve a kormány egyre erősebben ellenőrzi a sajtót. Ez most egy sötét korszaka az országnak és a demokráciánknak” – mondta a Zaman című lap főszerkesztője, Abdulhamit Bilici.

 

Hasonló hírek

Megjelent Allah neve a manchesteri buszokon!

Mazsi

A Brexit további halasztására kötelezte a londoni alsóház Theresa Mayt

Géza

Dokumentumfilmet csináltak a nizzai terrortámadásról

Edit