Hirmagazin.eu
Főoldal » Második napja megy a harc a török szerkesztőségnél
Külföld

Második napja megy a harc a török szerkesztőségnél

forrás: RT

Második napja tüntet egy hatalmas tömeg Isztambulban egy újság szerkesztőség előtt. A demonstrálók pénteken azt akarták megakadályozni, hogy a rendőrség behatoljon a legolvasottabb helyi lap épületébe, szombaton viszont már kívülről tüntettek az épületet elfoglaló rendőrség ellen.

Szombaton is folytatódtak a Zaman ellenzéki török lap szerkesztősége előtti összetűzések.

A tüntetők a hatóságok által elfoglalt épület előtt várakoztak, mikor a rendőrök könnygázzal támadtak a csoportra. A demonstrálók a közeli kis utcákba menekültek, majd újból összegyűltek tüntetni.

Második napja megy a harc a török szerkesztőségnél

Péntek késő este elfoglalta a rendőrség az épületet

A rendőrök egy ügyészi végzés után indultak meg a legolvasottabb isztambuli lap szerkesztősége elé – írta az Euronews.  A hatóságok egy iszlám hitszónokot gyanúsítottak meg puccskísérlettel, majd mikor megszerezték a szükségek dokumentumokat, megrohamozták az őt támogató szerkesztőséget.

Második napja megy a harc a török szerkesztőségnél 2

A tömeg nagy része az épület belsejében keresett menedéket a vízágyúkkal és könnygázzal támadó rendőrség elől. Miután a tisztek  “eltakarították” a bejáratnál álló tiltakozókat, behatoltak az épületbe.

“Dobjátok le a lépcsőn” – ordította az egyik rendőr az egyik újságíró tweetje szerint, mikor a lenti termeket próbálták elfoglalni.

A Zama főszerkesztője is rendőri agresszióról írt a közösségi médiában, őt lökdösve tuszkolták ki az épületből. “Elvették a telefonomat, miközben online közvetítettem a razziát. Ha újra visszatérnek a jogállami keretek, biztosan beperelem őket” – írta dühösen.

A hitszónok, aki ellen a vizsgálat folyik, Fethullan Gülen. Korábban közeli szövetségese volt Erdogan elnöknek, jelenleg viszont az államfő legnagyobb politikai ellenfelének tartják, és a kormány megbuktatásának kísérletével gyanúsítják.

Az Európai Unió hivatalos szervei és jogvédő csoportok egyaránt bírálják a Zeman és annak angol nyelvű kiadása elleni rendőrségi razziát.

“Sajnos szokványossá vált az utóbbi 3-4 évben, hogy aki a kormány működését bírálja, az elzárásra vagy bírósági eljárásra számíthat, illetve a kormány egyre erősebben ellenőrzi a sajtót. Ez most egy sötét korszaka az országnak és a demokráciánknak” – mondta a Zaman című lap főszerkesztője, Abdulhamit Bilici.

 

Hasonló hírek

Kemény választ ígért Amerikának Moszkva

Edit

Atomrakétát lőhet Észak-Korea Európára, de ez a kisebb veszély

Géza

Gyorsan szedi áldozatait a járvány, 7 halottja van már tőlünk délre

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------