Főoldal » Másodfokon is felmentették a diákokat bántalmazó matektanárt
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Másodfokon is felmentették a diákokat bántalmazó matektanárt

A megalázó verésekkel a diákok becsületébe gázolt egy matematikatanár, és ez a jog szerint bűn. Mégis felmentették, és újra taníthat a nyíregyházi szakközépiskolai tanár.

A pofozkodásairól készült felvétel a sajtót is megjárta, szakmai körökben is felháborodást kellett, de végül az áldozatai megvédték a bíróságon. A Kékfény riportja.

A matektanár olyan embernek tartja magát, aki a légynek sem tud ártani. A másodfokú bíróság előtt az utolsó szó jogán elmondta: nagyon szíven ütötte, hogy kamaszkorú tanítványai bántalmazásával vádolták meg. „Nagyon fáj, hogy az egész ügyből az jött le, az életem a gyerekek veréséről szól” – mondta a bíróságon.

Három évvel ezelőtt azonban a diákjai felvették, amint egyiküket többször is megpofozza.

Az elsőfokú tárgyaláson az ügyész elmondta: a matekórák rendszeresen azzal indultak, hogy a tanár megütött, fizikailag bántalmazott néhány renitens diákot. Ahogy telt az idő, egyre gátlástalanabbá vált. A végén már nem csak kokit adott, hanem ököllel bordán ütötte, illetve lábszáron rúgta őket – mondta az elsőfokú tárgyalás ügyésze.

E. Gábor azt mondta, a diákjaival nagyon közvetlen kapcsolatot ápolt, szinte baráti viszonyuk volt. Rendszeresen feljártak a lakására tanítás után beszélgetni, ő pedig igyekezett mindenben segíteni nekik. Az ötven év körüli tanár az első fokú bíróság előtt azzal védekezett, hogy a testi erőszak a közvetlen, baráti viszony megnyilvánulása volt – hangzott el a Duna Televízió Kékfény című műsorában.

A tanár azt állította, a diákjai erősebbek nála

A vádlott fizikailag gyenge embernek tartja magát. Elmondta: gyerekként is – ha verekedés tört ki – mindig őt verték meg, nem ő másokat. Szerinte tanítványai kisprotolt gyerekek, akik pillanatok alatt megvernék. A 17 éves fiúk azonban nem ütöttek vissza, amiből a tanár azt a következtetést vonta le, hogy jogosnak vélik a pofonokat.

A felvételen tisztán hallatszik, hogy a megpofozott fiú nevet, miközben a tanár ütlegeli. A Kékfény stábja megmutatta a felvételt Rédei Zsuzsannának, aki 15 éve iskolapszichológus. Szerinte a diák nevetése neki nem tűnt őszinte örömnek. Még mindig jobb úgy tenni, mintha ez vicces dolog lenne, mint elsírni magát – mondta a műsorban.

Könnyen elképzelhető, hogy a nyíregyházi matektanár tényleg nagyon közvetlen viszonyban volt a diákjaival, és ezért engedte meg magának a kamaszok bántalmazását. Az egészséges tanár-diák kapcsolat azonban az iskolapszichológus szerint sohasem lehet baráti kapcsolat.

A diákok nem vették komolyan a pofonokat

Amikor az elsőfokú tárgyaláson levetítették a telefonnal készült felvételt, a tanár nem tagadta, hogy ő látható a képeken. E. Gábor elismerte, elképedett, amikor meglátta a felvételt. „Elképzeltem, hogyan reagálnék szülőként, ha meglátom a videót, és nyilván én is megrémültem” – mondta.

Miután a dolog kitudódott, nyomozás indult, majd az ügyészség kiskorú veszélyeztetésével vádolta meg, ami egytől öt évig terjedő börtönnel büntetendő, ráadásul a férfit a tanári pályáról is eltilthatták volna.

Az elsőfokú ítélet kihirdetésekor a bíróság ugyanis felmentette a tanárt, mire könnyekben tört ki. Megúszta a felelősségre vonást, és visszatérhetett tanárnak. A bíróság azért nem találta bűnösnek, mert diákjai – akik a pofonokat kapták – mind azt vallották, hogy viccként élték meg a dolgot. Levelet is írtak az iskola igazgatójának, amiben kifejezték: szeretnék, ha E. Gábor visszatérne hozzájuk, és ő tanítaná a matematikát.

Az ítélethirdetéskor a bíróság ugyanakkor hangsúlyozta, hogy amit Gábor bácsi tett, az nem elfogadható egyetlen iskolában sem. „Egy tanár részéről az ilyesfajta magatartás alkalmas, hogy lejárassa az iskolát és lejárassa a pedagógus hivatást” – mondta az elsőfokú tárgyalás bírója. Vagyis ez a viselkedés a bíróság szerint sem helyénvaló, csakhogy ebben a speciális esetben mégsem volt elég ahhoz, hogy elítéljék kiskorúak erkölcsi veszélyeztetése miatt.

Másodfokon sem született elmarasztaló ítélet

A nyíregyházi matematikatanár és védője elfogadták az ítéletet, az ügyészség azonban fellebbezett. Az ügy másodfokon a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódott. Az ügyészség kitartott amellett, hogy E. Gábor a nevelésére bízott kamaszok erkölcsi fejlődését súlyosan veszélyeztette. Az ügyész szerint a gyerekek erkölcsi züllését, erkölcsi ítélőképességének rombolását éppen az bizonyította, hogy ők is normálisnak kezdték elfogadni a megalázó bánásmódot.

Az ügyész másodfokon börtönbüntetést kért a nyíregyházi tanárra. A férfi és védője ezzel szemben felmentést kértek. Az ügyvéd most is azzal érvelt, hogy a történtek nem okoztak semmilyen testi vagy lelki sérülést a diákoknak. Az ügyész azt is kérte a bíróságtól, hogy E. Gábort egy időre tiltsák el a pedagógus foglalkozástól, ne mehessen fiatalok közelébe.

E. Gábor többször elcsukló hangon beszélt arról, mennyire szerette a gyerekeket, és őt is megviselték a történtek. Attól félt, hogy véget ér a tanári pályafutása.

A Nyíregyházi Törvényszék végül helybenhagyta a férfi felmentő ítéletét. Másodfokon is azt állapították meg, hogy a kamaszok rendszeres fizikai megalázása nem veszélyeztette az osztály tanulóinak erkölcsi fejlődését.

Alacsony annak veszélye, hogy ők is hasonlóképpen fognak majd megnyilvánulni egy konfliktushelyzetben, ugyanis ezek a fiúk már rendelkeznek azokkal erkölcsi értékrenddel, amivel fel tudják mérni, hogy nem lehet így viselkedni – mondta a másodfokú tárgyalás bírója.

Hogyan úszhatta meg a vádlott a büntetést?

Nem lehet így viselkedni, a tanárt mégis felmentették. Ráadásul a másodfokú bíróság szerint is súlyos dolgokat tett a diákjaival. Súlyos kötelességszegést követett el, mégsem büntetendő? Ez hogyan lehetséges?

A bíróság szerint a férfi egy másik bűncselekményt követhetett el, nem azt, amivel bíróság elé állították.

A sértettek irányába tett megvető, megalázó, lealacsonyító, bántalmazó magatartás súlyosan sérti a gyermekek méltóságát, ami folytatólagosan 5 rendbeli tettleges becsületsértésnek minősül – mondta a bíró.

A bíróság szerint furcsa jogi helyzet alkult ki, hiszen amiben a matektanárt megvádolták, abban nem bűnös, amiben bűnös lehet, azzal viszont nem vádolták meg, így a bíróság ebben a bűncselekményben nem ítélkezhetett. A tanár így úszta meg a felelősségre vonást. Felmentették, ráadásul tovább taníthat a középiskolájában. Elnézik neki a múltban történt bántalmazásokat.

A címlapfotó illusztráció.

Forrás: Duna Televízió

Hasonló hírek

Most közölték: tragédia történt a vasúton, megrázó haláleset miatt áll a forgalom

Mazsi

Az illegális migránsok nincsenek tisztelettel semmire se! Legalább ma ne jöttek volna! Oszd meg!

Géza

Egy gyilkosságot beismert a vajdasági bérgyilkos

Géza