Hirmagazin.eu
Főoldal » Másodfokon is felmentették a diákokat bántalmazó matektanárt
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Másodfokon is felmentették a diákokat bántalmazó matektanárt

A megalázó verésekkel a diákok becsületébe gázolt egy matematikatanár, és ez a jog szerint bűn. Mégis felmentették, és újra taníthat a nyíregyházi szakközépiskolai tanár.

A pofozkodásairól készült felvétel a sajtót is megjárta, szakmai körökben is felháborodást kellett, de végül az áldozatai megvédték a bíróságon. A Kékfény riportja.

A matektanár olyan embernek tartja magát, aki a légynek sem tud ártani. A másodfokú bíróság előtt az utolsó szó jogán elmondta: nagyon szíven ütötte, hogy kamaszkorú tanítványai bántalmazásával vádolták meg. „Nagyon fáj, hogy az egész ügyből az jött le, az életem a gyerekek veréséről szól” – mondta a bíróságon.

Három évvel ezelőtt azonban a diákjai felvették, amint egyiküket többször is megpofozza.

Az elsőfokú tárgyaláson az ügyész elmondta: a matekórák rendszeresen azzal indultak, hogy a tanár megütött, fizikailag bántalmazott néhány renitens diákot. Ahogy telt az idő, egyre gátlástalanabbá vált. A végén már nem csak kokit adott, hanem ököllel bordán ütötte, illetve lábszáron rúgta őket – mondta az elsőfokú tárgyalás ügyésze.

E. Gábor azt mondta, a diákjaival nagyon közvetlen kapcsolatot ápolt, szinte baráti viszonyuk volt. Rendszeresen feljártak a lakására tanítás után beszélgetni, ő pedig igyekezett mindenben segíteni nekik. Az ötven év körüli tanár az első fokú bíróság előtt azzal védekezett, hogy a testi erőszak a közvetlen, baráti viszony megnyilvánulása volt – hangzott el a Duna Televízió Kékfény című műsorában.

A tanár azt állította, a diákjai erősebbek nála

A vádlott fizikailag gyenge embernek tartja magát. Elmondta: gyerekként is – ha verekedés tört ki – mindig őt verték meg, nem ő másokat. Szerinte tanítványai kisprotolt gyerekek, akik pillanatok alatt megvernék. A 17 éves fiúk azonban nem ütöttek vissza, amiből a tanár azt a következtetést vonta le, hogy jogosnak vélik a pofonokat.

A felvételen tisztán hallatszik, hogy a megpofozott fiú nevet, miközben a tanár ütlegeli. A Kékfény stábja megmutatta a felvételt Rédei Zsuzsannának, aki 15 éve iskolapszichológus. Szerinte a diák nevetése neki nem tűnt őszinte örömnek. Még mindig jobb úgy tenni, mintha ez vicces dolog lenne, mint elsírni magát – mondta a műsorban.

Könnyen elképzelhető, hogy a nyíregyházi matektanár tényleg nagyon közvetlen viszonyban volt a diákjaival, és ezért engedte meg magának a kamaszok bántalmazását. Az egészséges tanár-diák kapcsolat azonban az iskolapszichológus szerint sohasem lehet baráti kapcsolat.

A diákok nem vették komolyan a pofonokat

Amikor az elsőfokú tárgyaláson levetítették a telefonnal készült felvételt, a tanár nem tagadta, hogy ő látható a képeken. E. Gábor elismerte, elképedett, amikor meglátta a felvételt. „Elképzeltem, hogyan reagálnék szülőként, ha meglátom a videót, és nyilván én is megrémültem” – mondta.

Miután a dolog kitudódott, nyomozás indult, majd az ügyészség kiskorú veszélyeztetésével vádolta meg, ami egytől öt évig terjedő börtönnel büntetendő, ráadásul a férfit a tanári pályáról is eltilthatták volna.

Az elsőfokú ítélet kihirdetésekor a bíróság ugyanis felmentette a tanárt, mire könnyekben tört ki. Megúszta a felelősségre vonást, és visszatérhetett tanárnak. A bíróság azért nem találta bűnösnek, mert diákjai – akik a pofonokat kapták – mind azt vallották, hogy viccként élték meg a dolgot. Levelet is írtak az iskola igazgatójának, amiben kifejezték: szeretnék, ha E. Gábor visszatérne hozzájuk, és ő tanítaná a matematikát.

Az ítélethirdetéskor a bíróság ugyanakkor hangsúlyozta, hogy amit Gábor bácsi tett, az nem elfogadható egyetlen iskolában sem. „Egy tanár részéről az ilyesfajta magatartás alkalmas, hogy lejárassa az iskolát és lejárassa a pedagógus hivatást” – mondta az elsőfokú tárgyalás bírója. Vagyis ez a viselkedés a bíróság szerint sem helyénvaló, csakhogy ebben a speciális esetben mégsem volt elég ahhoz, hogy elítéljék kiskorúak erkölcsi veszélyeztetése miatt.

Másodfokon sem született elmarasztaló ítélet

A nyíregyházi matematikatanár és védője elfogadták az ítéletet, az ügyészség azonban fellebbezett. Az ügy másodfokon a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódott. Az ügyészség kitartott amellett, hogy E. Gábor a nevelésére bízott kamaszok erkölcsi fejlődését súlyosan veszélyeztette. Az ügyész szerint a gyerekek erkölcsi züllését, erkölcsi ítélőképességének rombolását éppen az bizonyította, hogy ők is normálisnak kezdték elfogadni a megalázó bánásmódot.

Az ügyész másodfokon börtönbüntetést kért a nyíregyházi tanárra. A férfi és védője ezzel szemben felmentést kértek. Az ügyvéd most is azzal érvelt, hogy a történtek nem okoztak semmilyen testi vagy lelki sérülést a diákoknak. Az ügyész azt is kérte a bíróságtól, hogy E. Gábort egy időre tiltsák el a pedagógus foglalkozástól, ne mehessen fiatalok közelébe.

E. Gábor többször elcsukló hangon beszélt arról, mennyire szerette a gyerekeket, és őt is megviselték a történtek. Attól félt, hogy véget ér a tanári pályafutása.

A Nyíregyházi Törvényszék végül helybenhagyta a férfi felmentő ítéletét. Másodfokon is azt állapították meg, hogy a kamaszok rendszeres fizikai megalázása nem veszélyeztette az osztály tanulóinak erkölcsi fejlődését.

Alacsony annak veszélye, hogy ők is hasonlóképpen fognak majd megnyilvánulni egy konfliktushelyzetben, ugyanis ezek a fiúk már rendelkeznek azokkal erkölcsi értékrenddel, amivel fel tudják mérni, hogy nem lehet így viselkedni – mondta a másodfokú tárgyalás bírója.

Hogyan úszhatta meg a vádlott a büntetést?

Nem lehet így viselkedni, a tanárt mégis felmentették. Ráadásul a másodfokú bíróság szerint is súlyos dolgokat tett a diákjaival. Súlyos kötelességszegést követett el, mégsem büntetendő? Ez hogyan lehetséges?

A bíróság szerint a férfi egy másik bűncselekményt követhetett el, nem azt, amivel bíróság elé állították.

A sértettek irányába tett megvető, megalázó, lealacsonyító, bántalmazó magatartás súlyosan sérti a gyermekek méltóságát, ami folytatólagosan 5 rendbeli tettleges becsületsértésnek minősül – mondta a bíró.

A bíróság szerint furcsa jogi helyzet alkult ki, hiszen amiben a matektanárt megvádolták, abban nem bűnös, amiben bűnös lehet, azzal viszont nem vádolták meg, így a bíróság ebben a bűncselekményben nem ítélkezhetett. A tanár így úszta meg a felelősségre vonást. Felmentették, ráadásul tovább taníthat a középiskolájában. Elnézik neki a múltban történt bántalmazásokat.

A címlapfotó illusztráció.

Forrás: Duna Televízió

Hasonló hírek

Kábítószerrel kereskedtek, rendőreink elfogták őket (A cikk videókat tartalmaz)

Géza

3 éves kisfiú fulladt rejtélyes módon a tatai tóba

Edit

Fordulat! Most már külföldön is keresik VV Fanni holttestét

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!