Főoldal » Másfél órával a beiktatása után lelőttek egy mexikói polgármestert
Külföld

Másfél órával a beiktatása után lelőttek egy mexikói polgármestert

Fegyveres merénylők lelőtték kedden a dél-mexikói Tlaxiaco városának éppen csak beiktatott polgármesterét – erősítette meg egy Twitter-üzenetben az érintett Oaxaca állam kormányzója, Alejandro Murat.

A kormányzó elítélte a gyilkosságot, alapos nyomozást ígért, és azt írta, hogyegy gyanúsítottat már őrizetbe vették a hatóságok.

Az állam ügyészsége előzőleg közleményben tudatta, hogy a tlaxiacói polgármester, Alejandro Aparicio Santiago alig másfél órával eskütétele után egy városházi találkozóra indult gyalog egy képviselő és egy tanácsosa kíséretében, amikor legalább két fegyveres az utcán tüzet nyitott rá.

A közelben állóknak sikerült leteperniük az egyik fegyverest.

A polgármestert kórházba szállították, de életét az orvosok már nem tudták megmenteni. A merényletben további négy ember is megsebesült.

Alejandro Aparicio Santiagót a Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) nevű baloldali párt jelöltjeként választották meg három évre Tlaxiaco polgármesterévé.

175 politikust öltek meg egy év alatt

A Telesur latin-amerikai hírtelevízió portáljának beszámolója szerint

vasárnap a Morena egy másik politikusát, Maria Ascensión Cruz Torrest is meggyilkolták.Őt a Morelos állambeli Mazatepec város képviselőtestületének tagjává választották meg, és az eskütételi ünnepségre tartott, amikor egy fegyveres támadó végzett vele.

Még az Aparicio ellen elkövetett gyilkosság előtt az Etellekt nevű, kockázatelemzésre és a politikai erőszakcselekmények követésére szakosodott tanácsadó cég arról számolt be, hogy a tavaly július 1-jei mexikói általános választásokon győzelmet arató politikusok közül legalább hatot megöltek, még mielőtt hivatalba léphettek volna.

  • Négyen közülük a legtöbb parlamenti mandátumhoz jutott Morena jelöltjei voltak,
  • egy a balközép Demokratikus Forradalmi Párt (PRD) tagja volt,
  • egy pedig a Mexikói Környezetvédő Zöld Párthoz (PVEM) tartozott.

Az Etellekt adatai szerint 2017 szeptembere és 2018 augusztusa között 175 politikust gyilkoltak meg Mexikóban. Az adott időszakban elkövetett, összesen 850, politikusok elleni támadás 81 százaléka ellenzéki pártok tagjai ellen irányult. A tavalyi választási kampány idején 48 jelöltet vagy jelöltségre kandidáló politikust öltek meg a latin-amerikai országban.

Forrás: origo.hu

 

Hasonló hírek

+18-as videó, sokkoló jelenetek zajlottak le a misén

Mazsi

Nem akarják ezt a Berlint az emberek, mondja a német pártelnök

Edit

A Srebrenica-i mészárlás 20. évfordulóján – a pszichiátriai ideológiák szerepe a háborús uszításban

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------