Hirmagazin.eu
Főoldal » Másfél nap alatt több kamionnyi műanyagtól tisztították meg a Felső-Tiszát
Természetvédelem, élőlények védelme

Másfél nap alatt több kamionnyi műanyagtól tisztították meg a Felső-Tiszát

Hétfő óta mintegy 250 köbméternyi, csaknem 70 tonna vegyes PET- és kommunális hulladékot gyűjtött be a Felső-Tiszán üzembehelyezett hulladékmentesítő munkagép-lánc – tájékoztatta az InfoRádiót Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Egyre rendszeresebbé és nagyobb mennyiségűvé vált a külföldről érkező kommunális hulladékszennyezés a Felső-Tisza vidék folyóin. Elsősorban a Tisza Ukrajna alatti szakaszára gondolok, mivel itt a hullámtéren illegálisan elhelyezett szemetet a kisebb árhullámok is képesek magukkal sodorni, és ezért volt szükség a hulladékmentesítő munkagép-láncra – mondta az InfoRádiónak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A vízügy több mint egymilliárd forintért vásárolt a meder megtisztításához szükséges eszközöket,

többek között uszályokat, markológépeket, de a beruházás keretében több hajót is felújítottak. Utóbbiak segítségével tudják részlegesen elzárni a medret, amivel a part felé terelhetik a vízzel érkező hulladékot, és így a markológépek ki tudják azt emelni – ismertette a folyótakarítás folyamatát a szóvivő.

A hét elejére kisebb árhullámot várt a vízügy a Tiszán A szóvivő szerint egyébként ez pont olyan nagyságú árhullám volt, ami még készültségi fokozatot nem igényel, de több méteres vízszint emelkedéssel jár. Mint mondta, a második legnagyobb folyónkon is nagyon kevés volt a víz a mederben az elmúlt hetekben, ezért az ártéren lévő szemetet mind fel is kapta és hozta az árhullám.

A kamerarendszeren már február 3-án kora reggel látták a szakemberek, hogy elég komoly mennyiségű PET-palack és egyéb szennyezés érkezik erre a szakaszra – mondta Siklós Gabriella. Ezért hétfőn délután beüzemelték a rendszert.

Hétfő este és kedd este között emelték ki a legtöbb hulladékot a folyóból, mivel ilyenkor rendszerint az árhullám eleje hozza a legtöbb szemetet. Az eddigi tapasztalatok szerint hibátlanul működik a rendszer – mondta Siklós Gabriella.

Összegzése szerint

szerda reggelig 250 köbméter, vagyis nagyjából 74 tonna vegyes PET és kommunális hulladék továbbúszását akadályozták meg a vízügy szakemberei.

A kiemelt hulladékot a helyszínen szétválogatják és különböző gyűjtőhelyekre viszik.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Már lehet szavazni a bátaszéki tölgyfára

info

TeSzedd! – rekordmennyiségű szemetet gyűjtöttek össze

info

Az ernyős sárma szépsége, avagy a mérgező madártejnek is lehet örülni

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------