Hirmagazin.eu
Főoldal » Máris megvan 2016 sztárállata!
Állatvilág

Máris megvan 2016 sztárállata!

Még csak ja­nuár, és máris az év ro­vara lett. Min­den, amit tudni sze­ret­nél a ci­ri­pelő hí­res­ség­ről! És az is, amit eset­leg nem…

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Rovartani Társaság idén is meghirdette az “Év Rovara” választást: a dobogó első helyére a mezei tücsök (Gryllus campestris) került. A mindenki által rajongott meseállat a kisasszony szitakötőt és a nagy szarvasbogarat fölényesen utasította maga mögé a szavazáson.

Máris megvan 2016 sztárállata!

Miért éppen a tücsök?

Puskás Gellért, a Magyar Rovartani Társaság titkára a Ripost-nak elmondta:

6 éve rögzítette a Rovartani Társaság, hogy mely rovarokat jelölhetjük erre a címre: fontos, hogy szabad szemmel látható legyen, közismert, és legyen valami kulturális vonatkozása, a tücsök pedig az összes követelménynek megfelel.

Tényleg olyan cuki?

Egyértelműen. Nem csíp és nem tesz kárt semmiben, viszont sok védett és nem védett állatnak szolgál táplálékul. Nem tud sem repülni, sem nagyot ugrani: a tömzsi teste és a rövid lábai miatt csak kicsiket szökell. Napsütötte, száraz réteken és domboldalakon él, többnyire egyedül: a maga ásta luk szélét megtisztítja, és onnan hívogatja a nőstényeket a hangos ciripeléssel. Ha a kiszemelt tücsöklány már közel jött, a ciripelés is elhalkul, és udvarló énekbe vált át.

Jellegzetes zenéje ugyan közvetlen közelről zavaró lehet, de messze nem olyan hangos, mint például a kabócáé. Ráadásul csak a hímek csinálják: a nőstény tücskök egyáltalán nem adnak ki hangot.

Egyelek meg!

Az viszonylag közismert, hogy a hüllők és a rágcsálók is szívesen ropogtatnak tücsköt, de a Távol-Keleten az emberek is bátran fogyasztják őket. A keresőbe üsd be a “ciciada recipe” szavakat, és máris záporoznak a receptek. A kedvencünk a Worcestershire-szószban pácolt tücsök sörtésztában: ehhez a szószban 4 órán át pácolt rovarokat tojásos-lisztes-fűszeres tésztába mártva hirtelen kell kisütni.

Máris megvan 2016 sztárállata! 1

egy jó tücskös-gombás pizzát valaki? forrás: Pinterest

Ha valaki arra vetemedne, hogy maga készíti el őket, nem árt tisztában lenni a tápértékével. A tücskök fitneszétrendbe is könnyedén beilleszthetők: 20,5%-uk fehérje, csak 6,8% zsírt tartalmaznak, viszont a rosttartalmuk nem túl magas, mindössze 2,8%. Meglepő, de a testük majdnem 70%-a víz.

Ha tücsökre akarunk szert tenni, nem kell gyufásdoboz-csapdával hasalni egy legelőn: a legtöbb állatkereskedésben kimérve és darabra is kaphatók. (Leginkább hüllőeleségnek, nem pedig házi kedvencnek szánják őket.)

Máris megvan 2016 sztárállata! 2

Az általunk megkérdezett állatkereskedésben többféle méretben kapható: a lárvákból és légy méretű ifjoncokból 1200 Ft egy doboz, ami körülbelül “fél deci” tücsköt tartalmaz. A kicsikért 15, a közepesekért 20, a kapitális példányokért 25 Ft-ot kérnek darabonként.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Ez lesz a gyilkos futómadár sorsa

Mazsi

Bátor cica űzte el a fekete medvét a verandáról – videó

info

Sikeres mentés a fagyott tóból – VIDEÓ

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!