Image default
Külföld

Marad a rendkívüli állapot a franciáknál

forrás: MTI

Januárban a francia törvényhozás minden bizonnyal további néhány hónappal meg fogja hosszabbítani a tavaly novemberi terrortámadások után egész Franciaországban bevezetett rendkívüli állapotot – mondta Manuel Valls francia miniszterelnök a brit közszolgálati csatornának, a BBC-nek adott nyilatkozatában.

“Nehéz lenne most megszüntetni a rendkívüli állapotot. Annál is inkább, mert néhány héten belül kezdődik az elnökválasztási kampány, rengeteg nyilvános eseménnyel. Vagyis a demokráciánkat is meg kell védenünk” – mondta Valls a Hardtalk című műsorban.

A miniszterelnök elmondta, hogy a rendkívüli állapot ráadásul olyan jogköröket ad a hatóságoknak, amelyek jelentős mértékben javítják munkájuk hatékonyságát.

A francia törvényhozás legutóbb július végén döntött arról, hogy hat hónappal meghosszabbítja a rendkívüli állapotot.

Valls a terrorfenyegetettséggel kapcsolatban elmondta, hogy “nagyon elővigyázatosnak” kell lenni, de csökkenőben van annak esélye, hogy ismét a tavaly novemberihez hasonló terrorkommandó hajthasson végre összehangolt támadást Franciaországban. Ehelyett magányos merénylők által elkövetett támadásokra lehet még számítani, mint amilyen júliusban Nizzában is történt.

Egy évvel ezelőtt terroristák több helyszínen, kávézókban, éttermekben a Bataclan koncertteremben és a Stade de France-nál összesen 130 embert öltek meg Párizsban. Nyáron Nizzában a francia nemzeti ünnepre összegyűlt tömegbe hajtott bele egy támadó teherautóval, majd véletlenszerűen lövöldözni kezdett az emberekre. 86 embert ölt meg.

 

Hasonló hírek

Megvan a megoldás! Nem indul Magyarország ellen kvóta-per és a migránsokat sem kell befogadnunk!

Géza

Welt am Sonntag: Amikor a menekült hazaugrik nyaralni

Edit

Egy év börtön, vagy 3 millió forintnak megfelelő bírság egy utcára kitett állatért!

Géza