Image default
Külföld

Már több halálos áldozata van az Egyesült Államokban uralkodó rendkívüli hidegnek (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Az Egyesült Államok területének mintegy 75 százalékán csontfagyasztó a hideg, a hőmérséklet fagypont alatti, sőt, helyenként eléri a mínusz 20 Celsius-fokot is.

A meteorológusok szerint mintegy 90 millió ember – az amerikai lakosság egyharmada – él olyan vidéken, ahol mínusz 15-20 Celsius-fokos hideget mérnek. Az előrejelzések szerint azonban még mindig további lehűlés várható.

A leghidegebb város jelenleg Chicago, amelynek egyes negyedeiben hidegebb van, mint a Déli-sarkon vagy Alaszkában. A vasúti pályaudvar sínjeit gázlángokkal melegítik. A hideghez a középnyugati államoktól az északkeleti Maine államig erős széllökések járulnak.

Több tagállamban – például Wisconsinban, Michiganben, Illinois-ban, Indianában, Ohióban, Pennsylvaniában – felfüggesztették a postaszolgáltatást, ezekben az államokban kedd óta zárva tartanak az állami hivatalok és az iskolák is.

Az országban 2300 repülőjáratot töröltek, további 3500 járat pedig késésekkel közlekedik. A középnyugati és északkeleti államok főútvonalait is hó vagy jégpáncél borítja.

Az északon fekvő Nagy-tavaknál folyamatosan havazik, Buffalóban és környékén óránkénti 7-10 centiméteres hóhullást jósolnak.

Videó forrása: euronews

A rendkívüli időjárásnak eddig 14 halálos áldozata van: Iowában egy 18 éves egyetemista, Michiganben és Illinois államban három idős ember, Wisconsinban egy 55 éves férfi fagyott halálra. Chicagóban egy hókotró sodort el egy 75 éves férfit, aki a kórházban elhunyt, Indianában egy fiatal pár lelte halálát a jeges úton, két halálos áldozata van a pennsylvaniai jeges utakon történt balesetnek is.

Az északi-sarki ciklon (polar vortex) várhatóan a jövő hét elejéig hoz még erős széllel párosuló rendkívüli hideget.

Az M1 riporterei két, Chicagóban élő magyarral is felvették a kapcsolatot.

Kocsis Edvárd hangoztatta: „brutális a hideg”, majd elmondta: hiába öltözik fel, mielőtt kimegy az utcára, a szeme körül szabadon hagyott felületen érzi a hideget, és „olyan az érzés, mintha égne az ember arca”.

Hozzátette: kesztyű nélkül percekbe telik, hogy fagyási tüneteket produkáljon a keze.

Maja Gvozdenovic, aki hat éve él a városban, azt mondta: a helyiek megszokták a kemény telet, neki viszont ez már sok volt. Szinte nem ér semmit, ha rétegesen öltözködik. „Nem kívánom Európának ezt a hideget” – tette hozzá.

Forrás: M1

Hasonló hírek

Friss hír! Hajtóvadászat indult: magyar tettes rabolhatta el az Esterházy-örökös anyját Kismartonban! Oszd meg!

Géza

Így verte szét a rendőrség a függetlenedési választást Barcelonában! – VIDEÓ

Mazsi

Elképesztő videó sokkolja Franciaországot: pisztollyal fenyegeti tanárát egy fekete diák (A cikk videót tartalmaz)

Géza