Image default

Két ausztrál üzletember találmánya segíti természetes vizeink tisztítását.

Nem újdonság, hogy környezetszennyező életmódunk következményeként ma már óceánjaink  is nagyon szennyezettek. Tele vannak műanyag hulladékkal, néha olajjal is, ami egyre nagyobb ökológiai problémát okoz. Többféle megoldással próbálkoztak már a helyzet javítása érdekében.

A világ első óceántisztítója, az OceanCleanup az idén kezdte el megtisztítani az óceánokat a több millió tonna felhalmozódott műanyag szeméttől. Az Északi sarkon már be is vetették a prototípust.

Egy másik kezdeményezés két ausztrál fiatalembertől indult. Andrew Turton és Pete Ceglinski két éve az IndieGoGón kezdett pénzt gyűjteni a víztisztító Seabinre. Az első darabot az angliai Portsmouthnál sikerült telepíteniük.

A vízen lebegő eszközben egy, a parton üzemelő szivattyú kelti a vákuumhatást, és nem csak a vízen úszó szennyezéseket szippantja be, hanem az olajat is. A víz visszajut az óceánba, az olaj és a hulladék viszont a gépben marad, amit hulladéktárolóba szállítanak.

The Ocean Cleanup's New North Sea Prototype

First test segment of our new North Sea prototype has been installed. Second one to follow. Here is everything there is to know about this test program.

Közzétette: The Ocean Cleanup – 2017. szeptember 5., kedd

A Seabin tengeri élőlényekre nem veszélyes. Naponta kb. 1,5 kg hulladékot gyűjt össze, ami a számítások szerint 20 ezer műanyag palackot vagy 83 ezer műanyag zacskót jelenthet évente.

A programról és részletekről folyamatosan tájékoztatják a környezettudatos életmód híveit.

Forrás: 24.hu

Hasonló hírek

400 hektárnyi erdőt ültetnek

info

Idén is megrendezik a nemzetközi természetfilm-fesztivált Gödöllőn

info

Több embernek lesz mobilja, mint tiszta ivóvize

info