Hirmagazin.eu
Főoldal » Már kevesebb brit támogatja a szíriai beavatkozást
Külföld

Már kevesebb brit támogatja a szíriai beavatkozást

forrás: MTI

Jelentősen csökkent az elmúlt néhány hétben, és már nem éri el az abszolút többséget azoknak a brit választóknak az aránya, akik támogatják az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet szíriai állásai elleni brit katonai fellépést.

A The Times megbízásából elvégzett, a tekintélyes konzervatív brit napilap által szerdán ismertetett országos felmérés szerint a lakosság 48 százaléka pártolja, hogy a brit királyi légierő (RAF) bekapcsolódjon a nemzetközi koalíció szíriai hadműveleteibe. Az előző, november második felében elvégzett hasonló felmérés 59 százalékos támogatottságot mutatott ki, vagyis azóta 11 százalékponttal esett az RAF szíriai bevetését helyeslők aránya.

Már kevesebb brit támogatja a szíriai beavatkozást
A brit királyi légierő (RAF) Tornado GR4 típusú vadászgépe. MTI/EPA/Neil Bryden/Brit védelmi minisztérium

Ugyanennyivel, 20 százalékról 31 százalékra bővült az Iszlám Állam elleni brit hadműveletek szíriai kiterjesztését ellenzők tábora.

A YouGov közvélemény-kutató felmérése arra vall, hogy a brit közvélemény jelentős részét nem sikerült meggyőzni az Iszlám Állam elleni légitámadások hatékonyságáról. A szerdán ismertetett új vizsgálat szerint egy hét alatt 37 százalékról 42 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik úgy vélik, hogy a légierő bevetésével nem lehet hatékonyan fellépni a dzsihadista terrorcsoport ellen.

A londoni alsóházban éppen szerdán tartanak maratoni, tízórásnál is hosszabbra tervezett vitanapot – és várhatóan késő éjjel szavaznak is – arról, hogy Nagy-Britannia bekapcsolódjon-e az Iszlám Állam szíriai állásai elleni hadműveletekbe.

Az RAF részt vesz a terrorszervezet iraki hadállásai elleni támadásokban, ám a szíriai légi hadműveletekben nem, mivel ehhez a brit parlament eddig nem adta hozzájárulását.

A brit kormány 2013-ban már beterjesztett az alsóház elé egy indítványt, amelyben kérte, hogy a légierő részt vehessen szíriai hadműveletekben. London akkor Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen akarta bevetni az RAF harci gépeit, miután olyan értesülésekhez jutott, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvereket használtak a felkelők ellen.

A kormány azonban annak idején váratlan és kínos vereséget szenvedett a parlamenti szavazáson, és a Downing Street hivatalos álláspontja azóta az, hogy csak akkor terjeszt ismét az alsóház elé ilyen indítványt, ha biztos abban, hogy elérhető a jóváhagyás.

A múlt havi párizsi merényletsorozat után a kormány intenzív meggyőzési kampányba kezdett a képviselők körében, elsősorban azzal érvelve, hogy az Iszlám Állam ugyanilyen mértékű fenyegetést jelent a brit nagyvárosokra, és ezért Nagy-Britanniának önvédelmi és nemzetbiztonsági megfontolásokból is ki kell terjesztenie hadműveleteit a dzsihadista szervezet által ellenőrzött szíriai területekre.

A Downing Street stratégáinak megítélése szerint ezúttal kényelmes többséggel sikerül elfogadtatni ezt az indítványt az alsóházban.

 

Hasonló hírek

Iraki kutató segített az Iszlám Államnak vegyi fegyvert készíteni

Géza

ENSZ-figyelmeztetés: Jemen a polgárháború szélén

info

Betiltották a Lufthansa-sztrájkot Düsseldorfban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------