Főoldal » Már ezrek várják a magyar orvosok segítségét
Egészség - betegség

Már ezrek várják a magyar orvosok segítségét

Ismét misszió indult Afrikába.  2016. április 4-én elindult a Magyar Afrika Társaság (AHU) XIII. orvosi misszióját a fekete kontinensre. A tizenhármas szám sok beteg számára hoz szerencsés gyógyulást.

 
Már ezrek várják a magyar orvosok segítségét

A misszió tagjai dr. Bagdi Zita általános orvos, dr. Kapi Zsófia fül-orr-gégész, Gáspár Attila mentőtiszt, Kovács Bernadett AHU koordinátor és Kovács Dániel önkéntes a ferihegyi repülőtéren beszélt az egy hónapos út előkészületeiről. Munkájukat az ugandai Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) vezetője segíti. A csapat tagjai az egyhónapos út során Uganda különböző részein fognak gyógyítani és felvilágosító előadásokat tartani a helyi lakosság számára.

Az  orvos csoportot ismét Vujity Tvrtkó, a Magyar Afrika Társaság jószolgálati nagykövete mutatta be az újságíróknak. Mint elmondta eddig 40 ezer beteget láttak el a missziók magyar orvosai Guineában, a Kongói Népi Demokratikus Köztársaságban, Madagaszkáron, Maliban, Malawiban és Ugandában. Bizonyos, hogy hatalmas a kihívás, de hatalmas az élmény is, hiszen a helyi gyerekek már a második napon szívükbe zárják a messziről jött doktorokat.

„Ezek az emberek Magyarország igazi nagykövetei” – mondta az Ugandában személyes tapasztalatokat is szerző Tvrtkó. Kiemelte, hogy az AHU és alapítója Balogh Sándor a legjobb hírünket viszi Afrikába. Egy olyan kontinensre, ahol azt sem tudják hol található Magyarország.

Az utazó orvosokat Kembe Sorel Artúr – a Társaság szóvivője – kérte fel rövid bemutatkozásra. Dr. Bagdi Zita első alkalommal indul Ugandába. Számára teljesen ismeretlen és különleges lesz a hely. Éppen ezért hatalmas izgalommal és várakozással vág neki az útnak. Biztos benne, hogy éppolyan Afrika-függő lesz hazatértekor, mint azok, akik már hosszú évek óta vesznek részt a misszióban.

Szakmailag is hatalmas lesz a feladat, hiszen sokszor olyan eseteket kezelnek ezeken az elmaradott helyeken, amilyenekről csak tankönyvekben lehet olvasni. Afrikában mindez a mindennapok része. Ugyanígy várja az utazást dr. Kapi Zsófia is, aki ma még füll-orr-gégész rezidens. Biztos benne, hogy rengeteg hasznos szakmai tapasztalattal lesz gazdagabb a helyi körülményekhez alkalmazkodva. „A tanulást és a segítségnyújtást nem lehet szétválasztani”-mondta.

Gáspár Attila mentőtiszt már járt a fekete kontinensen. Számára nem jelent majd újdonságot a helyzet, az infrastruktúra hiánya.

„Másképpen látjuk Afrikát egy ilyen út után. Hihetetlenül nagy szükség van a segítségre. Hatalmas élmény, hogy látszik az öröm az arcokon.”- fogalmazott.

Kovács Bernadett az expedíció koordinátora büszkén mondta, hogy visszavárják a magyar orvosokat azokra a területekre, ahol gyógyítottak. A már folyamatban levő kórházépítési projekt is tanúskodik arról, hogy a Magyar Afrika Társaság mennyire komolyan veszi a misszió jelentőségét.

„Helyi egészségügyi szakemberekkel fogunk együtt dolgozni, leginkább Kampalában és környékén. Tervezzük képzések elindítását is, hogy a felvilágosító munka folyamatos legyen.”

Forrás: világszám

 

Hasonló hírek

Ábel leukémiával küzd, édesanyja egyedül neveli

Géza

Ezt tegye, ha jót akar aludni

Edit

Ezért együnk 1 hónapon keresztül minden nap gyömbért!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------