Image default
Gazdaság

Már csak pár nap, és lejár a határidő, szabadulj meg a pénzedtől!

Már csak pár napig fizethetünk a régi két-ezressel és öt-ezressel. Sokaknak meggyűlik a bajuk az új bankókkal. Legfőképp az idősebbek keverik össze őket.

Már csak jövő hétfőig fizethetünk a régi két- és ötezres bankjeggyel, július 31. után ugyanis kivonják őket a forgalomból.

Már csak pár nap, és lejár a határidő, szabadulj meg a pénzedtől!

Az automaták döntő többsége már átállt, a vásárlók jó része viszont még nem szokta meg az új pénzeket, a márciusban megjelent, barna 2000 és sárga 5000 forintost.

Az idősek még mindig összekeverik az új két-ezrest és az öt-ezrest a hasonló árnyalat miatt – derül ki a keddi Ripost napilapból.

“Sőt, nem ritka, hogy a két-ezrest húszezresnek nézik, és fordítva! Ez nálunk mindennapos dolog, de már jobban odafigyelnek. Olyan idősről is hallottam, akit átvertek a megtévesztő színek miatt – mesélte Danel Éva zöldségárus.

“Főleg az elején észleltem ezt a problémát, de néha még most is előjön. Főleg az idősek keverik a két-ezrest és a húsz-ezrest, de egyszer a kollégám is megjárta. Egy öreg hölgy azzal vágta át, hogy azt mondta, ő húsz-ezressel fizetett neki, közben csak két-ezrest adott” – mondta lapunknak Bihari Szilárd, aki hentespultban dolgozik.

A különböző automatáknál nem volt ugyan zökkenőmentes, de nagyjából már mindenhol megtörtént az átállás.

Már csak pár nap, és lejár a határidő, szabadulj meg a pénzedtől! 2
Fotó: Markovics Gábor

A banki ATM-ek természetesen már régóta az új pénzeket adják ki, az étel- és italautomaták zöme pedig nem fogad el papírpénzt, így ezeknél eleve nem jelentett problémát a váltás.

A fővárosban hónapokig küzdöttek az utazók azzal, hogy a BKK jegyautomatái hol elfogadják az új 2 és 5 ezreseket, hol nem. Az egyik legforgalmasabb csomópontban, a Deák Ferenc téri metrókijárónál áprilisi tesztünk idején az automata például a 2000-es bankjegyet nem fogadta el, de az 5000-est igen. A BKK akkor azt közölte, hogy csupán egyedi, elszigetelt esetekről lehet szó. Most ugyanaz az automata már elfogadja mindkét új pénzt.

Már csak pár nap, és lejár a határidő, szabadulj meg a pénzedtől! 3
Fotó: Markovics Gábor

A MÁV-nál már régóta elfogadják az új pénzeket az automaták, így a vasúttal utazóknak már nem jelent gondot a váltás.

Beváltható a régi is

A régi bankjegyeket a bankfiókokban és a postákon még három évig, a jegybankban pedig még húsz évig ingyen át lehet váltani azonos címletű új pénzre.

 

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Bárkiből lehet fejvadász

info

Gigabírság a MasterCardnak

info

Olcsóbban sem kellenek a lakossági forinthitelek

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------