Hirmagazin.eu
Főoldal » Már csak ez hiányzott: kiderült, eltűnik a szervezetből az ellenanyag, újra és újra elkaphatjuk a koronavírust
Belföldi hírek

Már csak ez hiányzott: kiderült, eltűnik a szervezetből az ellenanyag, újra és újra elkaphatjuk a koronavírust

Többen is vannak Magyarországon, aki kétszer is elkapták a koronavírust – árulta el tegnap Müller Cecília. Egy ma közölt orvosi kutatás az is felfedi, ez hogyan lehetséges.

Sajnos nem sokáig ülhet a babérjain az, akinek sikerül kigyógyulnia az új koronavírusból. A legfrissebb adatok szerint a gyógyultak negyedének már három hónappal a felépülés után eltűnnek a szervezetükben termelt antitestek, újra kiszolgáltatottá téve őket a vírusfertőzésnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy hiba volna nyájimmunitásban reménykedni, de a majdani védőoltások hatásosságát, időtartamát is befolyásolhatja.

Rossz hír: aki egyszer elkapta a koronavírust, elkaphatja másodszor is - csak néhány hónapig marad meg a szervezetben az ellenanyag / Fotó: MTI - Bús Csaba Rossz hír: aki egyszer elkapta a koronavírust, elkaphatja másodszor is – csak néhány hónapig marad meg a szervezetben az ellenanyag / Fotó: MTI – Bús Csaba

A londoni Imperial College 365 ezer embert érintő vizsgálatában június és szeptember között a páciensek 26,5 százalékánál jelentősen csökkent az antitestek száma. A jelenség minden korcsoportot érintett, de leginkább a 75 évnél idősebbeket: náluk tízből négy koronavírus-fertőzött elveszítette a védettségét. A 18-24 évesek körében ez az arány csupán 15 százalék, de még ez is jelentősnek mondható. Akik tünetmentesen estek át a fertőzésen, azoknak a kétharmada vesztette el nagyon hamar a szervezetében lévő ellenanyagokat.

Kutatásunk azt mutatja, hogy az idő előrehaladtával egyre kevesebb ember szervezetében maradnak meg az antitestek. Ez azt is jelenti, hogy az antitestek jelenléte nem jelent immunitást a koronavírussal szemben. A védekezés mindenki számára kötelező – magyarázta a kutatás vezetője, Paul Elliott professzor.

Az egyetlen jó hír az egészségügyi dolgozókat érinti: az ő esetükben az antitestek száma nem csökkent. Ezt a szakértők azzal magyarázzák, hogy mivel ők folyamatosan kapcsolatban vannak fertőzött személyekkel, szervezetük folyamatosan termeli az ellenanyagot. A vizsgálatban az ujjból kinyert vér elemzésével mutatták ki az antitesteket.

Müller Cecília az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, már Magyarországon is több olyan esetről tudni, amikor valaki újrafertőződött a vírussal, és tüneteket is produkáltak.

Müller Cecília elismerte: Magyarországon is voltak olyanok, akik kétszer kapták el a koronavírust, és tüneteket is produkáltak / Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely Müller Cecília elismerte: Magyarországon is voltak olyanok, akik kétszer kapták el a koronavírust, és tüneteket is produkáltak / Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

– Vannak olyan személyek, akik a tavaszi hullámban érintettek voltak, meggyógyultak, és most ismét pozitivitást találtak náluk tünetekkel, tehát betegként jelentkeztek ismét – mondta az országos tiszti főorvos.

– A vírus által kiváltott immunreakció igen bonyolult. Nagyon különböző, hogy kinek a szervezete milyen immunválaszt ad, mennyi ellenanyagot termel. Az egész világ kutatja ezt a kérdést, hiszen nagyon fontos ennek ismerete a védőoltás hatásosságának, időtartamának meghatározásához is – tette hozzá Müller Cecília, aki szerint a fertőzés után körülbelül hat hónap lehet a védettség időtartama. A brit kutatás szerint azonban ennél ez lényegesen kevesebb is lehet.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

Hasonló hírek

Ma délelőtt teszik le esküjüket a képviselők az Országgyűlésben

Géza

Orbán Viktor: “Az emberek magukhoz fogják hajlítani Európa vezetőit”

Edit

Bírságolt az Nemzeti Választási Bizottság

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------