Hirmagazin.eu
Főoldal » Már csak az utolsó szög hiányzik az Iszlám Állam koporsójából
Külföld

Már csak az utolsó szög hiányzik az Iszlám Állam koporsójából

Az Iszlám Állam terrorszervezet legfrissebb vereségei nyomán elvesztette az általa egykor uralt szíriai és iraki területek 96 százalékát. A szélsőségesek mostanra a szíriai-iraki határtérség egy szűk kis sávjába szorultak vissza, illetve néhány területet tartanak még Szíria sivatagos részein. Sok mindent vesztettek, infrastruktúrát, erőforrásokat, ellátási útvonalakat, az általuk meghódított területeken élő hozzávetőleg nyolcmillió ember feletti ellenőrzést. A legnagyobb csapást viszont az egybefüggő terület feletti uralom elvesztése jelenti az iszlamisták kalifátusa számára.

 Brett McGurk, a szélsőségesek ellen küzdő nemzetközi koalícióhoz delegált amerikai különmegbízott szerint a dzsihadisták 2014-ben szerzett területeik több mint 96 százalékának elvesztésével a megsemmisülés szélére jutottak. Kiemelte: az Iszlám Államnak egy méternyit sem sikerült visszaszerezni elvesztett területeiből.

Amelykből volt sok a két szomszédos államban.

Legutóbb például Deir-ez Zór-ból verték ki a terroristákat: a szíriai kormány pénteken jelentette be, hogy teljesen visszafoglalták az olajban gazdag kelet szíriai tartomány székhelyét, ahol a kormányerők három éven át tartották a város nyugati és déli kerületeit, valamint a katonai repülőterét az iszlamisták ostromával szemben.

Al Majhúb tábornok, a szíriai hadsereg tábornoka stratégiai győzelemnek minősítette a Szíria keleti, északi és központi régióit egymással összekötő utak kereszteződésén fekvő Deir-ez Zór visszavételét.

A kurd és arab milíciák alkotta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szíriai ellenzéki ernyőszervezet harcosai Rakkában. MTI/EPA Fotó

Előzőleg Rakka volt a legnagyobb hadizsákmány: az Iszlám Állam szíriai “fővárosát” október 17-én az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet foglalta el. A nagyváros elvesztése egyben szimbolikus vereséget is jelentett az Iszlám Állam számára, hiszen ez volt az első nagyobb város, amelyre a dzsihadisták rátehették kezüket, hogy aztán külföldi harcosok ezreit vonzzák a kalifátus zászlaja alá.

Az Iszlám Állam lefejezéseket és egyéb gyilkosságokat hajtott végre Rakka közterein, hogy könyörtelen rendszerét hirdesse a világnak. Itt volt a szélsőségesek sajtóműveleteinek központja is, ahol propaganda videókat forgattak a kalifátusban folytatott élet előnyeiről. Ráadásul több európai merénylet szálai is a városig vezethetőek vissza, így a 2015-ös párizsi és a 2016-os brüsszeli támadásoké is.

Majadín visszafogalását október 14-én jelentette be a szíriai vezetés: az Eufrátesz nyugati partján fekvő településre előzőleg ide menekültek a terrorszervezet vezetői az északi Rakkából és Deir-ez Zórból, valamint Irakból. Majadín birtoklásáért komoly verseny folyt a szíriai vezetés és az amerikai támogatást élvező milíciák között.

Washington ugyanis attól tartott, hogy a szíriai kormányerők előrenyomulása az iraki határ felé elősegítheti a Damaszkusz szövetségesének számító Irán befolyásának kiterjesztését a térségben egy “síita szárazföldi folyosó” nyitásával, amely Irakon, Szírián és Libanon keresztül egészen Izraelig ívelhet. Damaszkusz pedig – karöltve a Teherán támogatta síita milíciákkal – azon volt, hogy elsőként érjen Majadín alá.

Mit vesztett a terrorszervezet az elmúlt 11 hónapban Irakban?

Például Káimot: az iraki kormányerők október végén indították műveleteiket az el-Anbár kormányzóságbeli város és a közeli szíriai-iraki határátkelő visszavételére, amelyek elfoglalását pénteken jelentette be Bagdad. Az Eufrátesz völgyére nyíló határátkelőt az Iszlám Állam főleg csapatok és ellátmány szállítására használta a szomszédos országok között.

A Kirkuk tartománybeli Havídzsa korábban, még az iraki-kurd viszony elmérgesedése előtt, október 10-én került iraki és kurd pesmerga csapatok kezére. A városban több száz dzsihadista adta meg magát családtagjaikkal együtt.

Akárcsak Tell-Afarban: a települést koalíciós légicsapások támogatásával augusztus 30-án foglalták el iraki kormányerők. Több ezer iszlamista harcos és családtagja került az iraki hadsereg és kurd harcosok fogságába. Ez volt az első alkalom, hogy az Iszlám állam tagjai tömegesen adták meg magukat egy katonai vereséget követően.

An image grab taken on May 16, 2013 from an undated video uploaded on YouTube allegedly shows a member of the jihadist group Al-Nusra Front delivering a statement before shooting blindfolded supporters of the Syrian regime at an undisclosed location in eastern Syria. The video distributed by the Syrian Observatory for Human Rights shows the jihadists executing what they said were supporters of the regime of President Bashar al-Assad. AFP PHOTO/YOUTUBE == RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT “AFP PHOTO/HO/YOUTUBE” – NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS – AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE’S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED

 

Moszul, az IÁ legnagyobb fellegvárát még nyáron foglalták el: a bagdadi vezetés július 10-én hirdetett győzelmet az Iszlám Állam iraki “fővárosában”, bár szórványos harcok a város alatt futó alagútrendszerekben még hetekig folytatódtak. A dzsihadisták 2014-ben iraki és szíriai területeken kikiáltott “kalifátusa” Moszul visszafoglalásával gyakorlatilag összeomlott. Irak második legnagyobb városa a szélsőségesek vezetésének találkozó helye volt.

Moszul volt a legnagyobb város az Iszlám Állam uralma alatt, ahol a többi között robbanóanyagokat, autókba szerelt pokolgépeket és aknavetőgránátokat állítottak elő olyan gyárakban, amelyek védelmére a helyi civileket használtak élőpajzsként a koalíciós bombázások ellen. Több ezren vesztették életüket, polgári személyek és iraki katonák, a városért vívott közel kilenc hónapos hadművelet során.

Hová húzódtak vissza a dzsihadisták?

Jelenleg Bukamal a legnagyobb támaszpontjuk: ez az utolsó jelentősebb szíriai város az Iszlám Állam ellenőrzése alatt. Szintén tartja még magát a terrorszervezet az el-Haszaka és Deir-ez-Zór tartományok falvaiban a szíria-iraki határ mentén, valamint az Eufrátesz nyugati partján a szír sivatag felé eső területen Deir-ez-Zór és Homsz tartományok között. Damaszkusz közelében egy kisebb térségben szintén jelen van a terrorszervezet.

Irakban elszórtan működnek az Iszlám Állam sejtjei a ninivei, anbári és szalaheddíni kormányzóságokban.

Joseph Dunford, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a múlt héten elmondta: a szélsőségesek vezetőinek egy kisebb csoportja felkeléseket próbál szítani Afrikában és Ázsiában. Az Iszlám Állam egyiptomi, líbiai, száhel-övezeti és Fülöp-szigeteki ágai rendszeres terrortámadásaikkal pedig továbbra is kihívást jelentenek a helyi hatóságoknak.

Forrás: MTI, hirado.hu

Képek: Naharnetmaltatodaysyriahr, indianexpress

 

Hasonló hírek

Kétgyermekes anyát saját rokonai öltek meg, mert keresztény lett

info

Burkába bújtatták a brit katonákat

Edit

Részegen fetrengtek a szülők, a 4 éves közben elment egy férfival, és sohasem látták többet

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------